Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Jó pénzért kiszállt az állam az M5-ösből

Szeged - A Raiffeisen PPP Infrastruktur Beteiligungs GmbH nyerte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) által az Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. (AKA) közel 39,5 százalékos részvénycsomagjára és a fennmaradó 60,5 százalék vételi opciójára kiírt pályázatot: 28,7 milliárd forintot fizetett.
Az ÁAK szombati közleménye szerint a Raiffeisen vásárolhatja meg az AKA 39,5 százalékát, amely eddig az Állami Autópálya Kezelő birtokában volt. A Raiffeisen PPP IB GmbH és az ÁAK között január 7-én aláírt szerződés értelmében a részvénycsomag és a fennmaradó 60,5 százalékra vonatkozó opciós vételi jog mintegy 28,7 milliárd forint (mintegy 113 millió euró) értékben cserél gazdát.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavaly júniusban rendelte el a pályázat kiírását az AKA-részesedés értékesítésére. Két érvényes ajánlat érkezett, köztük a későbbi nyertes Raiffeisen PPP IB GmbH pályázata. A tárca azt várta a tranzakciótól, hogy az autópálya-üzemeltető piac többszereplőssé váljon, a verseny pedig jobb szolgáltatást hozzon a sztrádákat használók számára.

Mint emlékezetes, az állami autópálya-kezelő és az AKA külföldi tulajdonosai, a Strabag és a francia Bouygues 2004. március 9-én adásvételi szerződést írtak alá: az állami cég 83 millió euróért 40 százalékos tulajdonrészt szerzett az AKA Rt.-ben. A megállapodás-csomag része volt az M5-ös autópálya továbbépítése Kiskunfélegyházától Szegedig, továbbá az, hogy a magyar államnak az M5-ös autópálya új szakaszának megépítése után 2009-ig vételi opciós joga van az AKA fennmaradó 60 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására.

Olvasóink írták

 • 5. Pgergo 2008. január 14. 19:22
  „a tapasztalat nem helyettesíti a tudást el nyomottka”
 • 4. Treb 2008. január 14. 17:53
  „Kicsi vagyok én ehhez, de nem nagyon értem, hogy autópálya-üzemeltetésben milyen verseny lehet? "Az M7-es üzemeltetője sokkal jobb, ezért inkább azon megyek Szegedről Pestre"”
 • 3. El Nyomottka 2008. január 14. 16:07
  „Tapasztalatból vagyok ilyen pesszimista és szarok a törvényekre, de azért köszi a jótanácsot.”
 • 2. csanyiv 2008. január 14. 09:59
  „Szerintem meg olvasgassál a témában, mielőtt ilyet leírsz - bár te tudod, de azért a koncessziós törvényt ne hagyd ki.”
 • 1. El Nyomottka 2008. január 14. 09:37
  „A "verseny" szó kishazánkban azt jelenti, hogy az új tulajdonosok rövidesen pofátlanul emelni fogják az árakat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig adószámokért állnak sorba az őstermelők

Szeged - Az őstermelők adószámért rohamozták meg az APEH ügyfélszolgálatait, holnap jár le ugyanis a… Tovább olvasom