Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Jó világ vár a vérszívókra

Szeged - Kullancsinvázióra számíthatunk az idén. Az EU ugyanis betiltotta a fertőzéseket terjesztő vérszívók elleni egyetlen hatékony permetezőszert. A régióban becslések szerint a kullancsok 20 százaléka fertőzött, a Lyme-kóros betegek száma pedig már tavaly megduplázódott.
– Semmi jóra nem számíthatunk, invázió lesz – összegezte a várható következményeket Kiss Antal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gázmestere annak kapcsán, hogy idén már biztosan nem lesz kullancsirtás Magyarországon. Tavaly ugyanis az Európai Unió – környezetvédelmi szempontokra hivatkozva – betiltotta a fertőzéseket terjesztő vérszívók elleni egyetlen hatékony permetezőszert. Mindez Szegeden azzal jár, hogy elmarad az óvodák, a bölcsődék, a liget, a Sziksósfürdő, a Partfürdő, a Stefánia és még számos zöld közterület kullancsmentesítése.

A dél-alföldi régióban becslések szerint a vérszívók 20 százaléka fertőzött a Lyme-kór, illetve az enkefalitisz – vagyis az agyvelőgyulladás – kórokozójával.

Árak

Tavaly ideiglenes hiány alakult ki kullancs-enkefalitisz elleni vakcinából, de jelenleg kapható a patikákban. A felnőtt oltóanyag ára darabonként 5950, illetve 2117, a gyerekeké 5500, illetve 1796 forint. Kullancsriasztó krémek, spray-k Szegeden most 650 és 1000 forint közti áron kaphatók.

– 2006-ban regisztráltunk térségünkben először olyan betegeket, akiket kullancs okozta enkefalitisszel kellett kezelni. Ők azonban mind a Dunántúlon fertőződtek meg, nálunk inkább a Lyme-kórt terjesztő kullancsok gyakoriak – magyarázta Tombácz Zsuzsanna, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője. 2007-ben még csak 54, tavaly már 114 Lyme-kóros betegről érkezett jelentés a régiós tisztiorvosi szolgálathoz. Ennél azonban – tette hozzá a főorvos – valószínűleg lényegesen többen fertőződtek Lyme-kórral. Mivel sokan csak a jóval később kialakuló, reumatikus panaszokkal fordultak orvoshoz, a szakemberek gyakran nem is gyanakodnak Lyme-fertőzésre. Ez utóbbi legfeltűnőbb jele a kullancscsípés körüli vörös folt, bőrpír, ami akár hetekkel később is jelentkezhet.

A főorvos azt ajánlja, az új helyzetben mindenki még inkább figyeljen az egyéni védekezésre, kirándulások után pedig az alapos önvizsgálatra. Ha szabadba megy, kenje be magát kullancsriasztó szerekkel, ha pedig fertőzött területre utazik kirándulni, oltassa be magát idejében agyvelőgyulladás ellen.

Enkefalitisszel fertőzött területnek számítanak Somogy, Zala és Vas, illetve Nógrád, Heves és Borsod megye hegyes-erdős részei. Három oltás ad csak védettséget: az első után 1, majd 9-12 hónappal később kell ismételni. Ezután 3, majd 5 évente kell egy-egy emlékeztető oltás a védettség megőrzéséhez.

Szúnyogirtás: vége?

Információink szerint az EU jövőre a kémiai anyagokkal végzett légi szúnyogirtást is betiltja, mert az állítólag a hasznos rovarokat is elpusztítja. Idén azonban még lesz szúnyoggyérítés Szegeden. Április 15-én szúnyogszámlálást tartanak a városban, s ennek eredményétől függően egy hónap múlva szállhat fel először a permetezőgép.

Olvasóink írták

  • 2. spiler 2009. április 02. 08:08
    „TALÁN NEM KELL MINDENT ÁTVENNI AZ EU-TÓL,A LÓVÉT NEHAGYJUK!!!!!!!!!”
  • 1. Madzsar 2009. április 01. 17:04
    „A vegyszeres szúnyogirtással valóban többet ártanak, mint amennyi haszna lenne! A "szegedi szúnyog" csípése hetekre-hónapokra ronda nyomot hagy maga után (gyerekeken inkább hónapokra!), míg a vegyszermentes területeken élő szúnyogok csípései néhány nap alatt nyom nélkül elmúlnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

José Cura Tosca-előadásaira alig van már jegy

Szeged - Megfordult a trend: az évad elején vitákat kiváltó produkciók után egyre nagyobb… Tovább olvasom