Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Jobb hétköznapok a megújult panelházban

Szeged - Az elmúlt három évben közel 350 panelház született újjá Szegeden. A kívül-belül megújult toronyházak közül az egyikbe mi is ellátogattunk, hogy megtudjuk: az új szigetelésnek hála hűvösebbek-e a nyári hónapok, vagy a színes épületekben vidámabbak-e a hétköznapok.
– A vad citromsárga szín nem a legszebb. Szegeden láttam már mohazöldre festett panelházakat is, ami nekem jobban tetszik. Természetes, hogy erről nem kérdezték a lakókat, mindenkinek más az ízlése. A fenti szomszéd szerint például nagyon fiatalos és vidám hatást sugároz a sárga-kék színösszeállítás – érvelt özvegy Détári Vilmosné, aki jól érzi magát megújult otthonában, csak azt sajnálja, hogy a kilátás még nem az igazi. A szemközti ház régi, kopott szürkesége lehangoló. A 73 éves asszony a Budapesti körúton él, s örömmel mesélte: ezen a nyáron csak ötször kapcsolta be a hálószobában felszerelt klímát és akkor is csak délután, hiszen hozzá akkor süt be a nap. Szerinte sokat számítanak az új nyílászárók és a hőszigetelés, hűvösebbé teszik a lakást, még a negyvenfokos hőségben is. A konyha és a hálószoba ablakára felszerelt redőnyök pedig csak fokozzák a hatást.

Détáriné három éve él a második emeleti lakásban, és nagyon örül a felújításnak, mert más egy barátságos kinézetű ház kapuján belépni, bár nem volt olcsó a megújulás. A nyílászárókért, az ablakokért és a hőszigetelésért 463 ezer forintot fizetett.
– Remélem, az új, júniusban felszerelt hőszabályzók segítségével – a tavalyi téllel ellentétben – most sikerül majd spórolni a fűtésen is – tette hozzá az asszony.

Nyáron négy-öt fok különbség

A függőhidas technikával felújított szegedi panelekben csak nagy melegben, vagy hidegben érezhető a szigetelés haszna, a házak beburkolására jó esetben tízéves garanciát vállalnak a kivitelezők. Egy szegedi szakembertől megtudtuk: nyáron körülbelül négy-öt fok hőmérséklet-különbséget jelent az új szigetelés.

– Júniusban költöztem vissza a lakásomba, a tavaszi felújítás idején albérletben laktam. Az eredménnyel én is elégedett vagyok: az előző nyarakhoz képest érezhető, hogy néhány fokkal hűvösebb a lakás. Persze, mikor több napon át szenvedett az ország a 40 fokos hőségben, a klímára nálunk is szükség volt – mesélte Németh Mária. A 30 éves nő jól érzi magát a citromsárga és kék színekkel variált falak között. Véleménye szerint a szigetelt, felújított házban, a lakások értéke is megnőtt.

A Szilléri sugárútnál lévő és a Lugas utcai panelok új nyílászáróit gyártó és beszerelő cég kereskedelmi vezetője, Mari Péter elmondta: az ablakok jó hangszigetelését rögtön tapasztalták, ezért dicsérték is a lakók.
– A jó minőségű műanyag nyílászárókról és a homlokzati szigetelésekről érdemes tudni, légmentesen zárnak. A házak természetes szellőzését – amely a fa nyílászáróknál és a panelok hézagjaiban lehetséges volt – most teljesen megakadályozzák – magyarázta a szakember. – Nyáron többet kell szellőztetni, mert hamarabb elfogy a levegő, ezért előírták és mi is javasoljuk mindenkinek, szereltessenek fel résszellőzőt a konyhaablakra, mert az biztosítja a levegőcserét a lakásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindulnak a dózerek, maradnak az öregek

Szeged - Az újszegedi Gyimesi utcai társasház nyugdíjas lakói harmincmillió alatt nem mennek ki a… Tovább olvasom