Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Jobb ízű a tanyai étek

Szeged - A háztáji termékeket népszerűsíti a tanyai termékek napja Szegeden. A látványos rendezvény hátterében egy immár egyéves múltra visszatekintő támogatási program van. A résztvevő őstermelőket a Vidékfejlesztési Minisztérium segíti: péntek kivételével mindennap ingyen árulhatnak a Mars téri piacon, és reklámot biztosítanak a helyi és tanyai termelők portékáinak.
– Az első piac óta, vagyis egy éve részt veszünk a programban – mondta el Pálfi Gyula.

– Azóta megnőtt a forgalmunk. A vevőknek nagyobb a bizalma, mi pedig biztosabb piaccal számolhatunk. Korábban egy disznóvágásból nem tudtunk mindent eladni, most már elviszik.

– Ez is egy megjelenési forma. Segít, hogy lássák a termékeimet – fogalmazott Simon Zsolt. Ő a reklámértéket látja elsősorban: bio bodzatermékeit jobban ismerik a vevők.

– Nagyon kényelmes ez így nekem. Amit a nyugdíj mellett megtermelek a bordányi tanyámon, itt el tudom adni – mesélte Takács Ferenc.

Az idei első tanyai termékek napját tartották szombaton a Mars téri piacon. A helyi termékeket népszerűsítették a rendezvényen, és újra felhívták a figyelmet arra, hogy a piac Csillag börtön felőli oldalán olyan őstermelők kínálják portékáikat, akik valóban maguk termelik vagy állítják ezeket elő.

Jobb ízű a tanyai étek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. a Tanyafejlesztési Programban az előző évhez hasonlóan ismét nyújtott be pályázatot, amelyen támogatást nyerve folytatni tudja a tavaly nagy sikerrel elindított összefogást a tanyai termékekért. Tavaly 84 termelő vett részt a programban – mondta el Szabó Zoltán ügyvezető. – Nekik abban segítettünk, hogy könnyebben piacra tudják juttatni termékeiket. Sokan ugyanis a háznál nem termelnek annyit, amivel a nagybani piacra tudnának menni, kisebb mennyiséggel viszont sok esetben már nem éri meg piacozni, hiszen a szállításnak és a helybérletnek is vannak költségei, amelyeket nem hoz vissza az eladás.

 Látványkonyha

A közvetlenül a tanyáról származó és a bolti termék különbségéről a szombat reggel piacozók meg is győződhettek: a csarnok végében felállított látványkonyhán a tanyai alapanyagokból készítettek finomságokat: parasztreggelit, túrófánkot, köleshurkát, toros káposztát és juhtúrós krumplipapucsot.

A programhoz csatlakozó őstermelők péntek kivételével – amikor az asztalpénz felét kell kifizetniük – mindennap ingyen árulhatnak a Mars téri piacon, még a parkolásért sem kell fizetniük. Ráadásul kapnak egy kártyát, amellyel igazolhatják a vásárlóknak: háztáji portékát kínálnak. Rendszeresen ellenőrzik is őket, így a vevők is biztosak lehetnek abban, hogy mesterséges adalékanyagok nélküli termékeket vásárolhatnak ezeknél az árusoknál. Szombaton két asztalsort foglaltak el: mézet, húskészítményeket, szörpöt, bort, sajtot, lekvárt, valamint zöldséget és gyümölcsöt is kínáltak.

A szombati tanyai termékek napján részt vett Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei szervezetének elnöke is. Azt mondta, szerinte sokan nem is ismerik a tanyai termékeket. – Az idősek számára ezek a régi ízeket hozzák vissza, a fiatalok pedig olyan kiváló kézműves termékeket kóstolhatnak, amelyekben sem tartósítószer, sem vegyszer nincsen. Az élelmiszerbotrányok újra és újra bebizonyítják, hogy a külföldi termékek nem biztos, hogy mindig jó minőségűek, ráadásul nem minden esetben követhetők nyomon.

B. Nagy László kormánymegbízott is gyerekkori emlékeiről beszélt, azt mondta, régen még voltak ízek: a zsombói zöldségek és gyümölcsök zamata azonban a multik világában lassan teljesen eltűnik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Rányílt a szemem a tanyákra˝

Időutazásra indulunk Juhász Antal néprajzkutatóval. Régi fotók és tárgyak segítségével bejárjuk letűnt korok tanyavilágát Szeged határában Átokházától Csöngöléig. Tovább olvasom