Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Jobban jár a gazda, ha energiát termel

Egyre több ösztönzést kap energianövények termesztésére a mezőgazdaság. A lehető leghagyományosabb növények esetében is több támogatáshoz jut a gazda, ha azokat energiacélra, és nem az élelmiszeripar számára állítja elő.
Ha valaki az energiacélra történő termesztést választja, jobban jár, mint ha élelmiszer-ipari célokra állítaná elő ugyanazt a növényt – hívja föl a figyelmet Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy növekedjék a zöldenergia aránya a különböző energiafajták között. Az energiacélra termesztett növények támogatása folyamatosan növekszik.

Az üzemanyagcélú energianövények (például repce, napraforgó, kukorica, gabonafélék) területalapú támogatása jelenleg 38 ezer forint hektáronként – s erre jön további nyolcezer forint hektáronként, ha a termelő igazolni tudja: a termést bioüzemanyag-célra adta el. Ezt pedig akkor tudja bizonyítani, ha hosszú távú, minimum ötéves szerződése van mezőgazdasági termékeket bioüzemanyaggá földolgozó cégekkel, vagy azokkal kapcsolatban álló kereskedőkkel.

A támogatás a következő években tovább növekszik. Olyan energianövények is vannak, melyekből hőenergiát lehet nyerni, például a nád és az energiafű. Ezekre szintén az említett összegű támogatás vonatkozik – hasonló föltételek teljesülése mellett. Az energiaerdő telepítője hektáronként 50 ezer forint támogatást kap.

Az energiacélra történő növénytermesztésnek a jövedéki törvény módosítása is kedvez. A jövő év júliusától már csak olyan benzint lehet forgalomba hozni Magyarországon, amely legalább 4,4 százalék alkoholt tartalmaz; gázolaj esetében ez 2008-tól lép érvénybe. Négy év múlva pedig már mindkét üzemanyagnak 5,7 százalék alkoholt kell tartalmaznia.
Idén ősztől megjelenik az E85 nevű üzemanyag, amelynek 85 százaléka alkohol, és 15 százaléka benzin. – Egyes Saab gépkocsitípusok már ezzel is tudnak menni, de üzemelhetnek benzinnel is, illetve a kettő bármilyen arányú keverékével is – mondja az államtitkár.

Csongrád megyében mi a helyzet az energiacélú növénytermesztésben? Időről időre érdeklődnek termelők a hivatalban – mondja Szakáll Sándor, a megyei FVM-hivatal helyettes vezetője –, áttörés azonban még nem következett be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József szülinapja a Muzsikáló Udvaron

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli ma Kossuth-díjas basszistánk, Gregor József, aki vasárnap este… Tovább olvasom