Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Joe Murányi Szegeden javíttatta a hangszerét

A New Yorkban élő világhírű klarinétos, Joe Murányi sokszor játszott már Háló Pál zenekarával, a Storyvillel, amellyel most a salgótarjáni nemzetközi dixieland fesztiválon lép fel. Közös koncertjükre készülve Joe bácsi kedvenc hangszerét is Szegeden javíttatta meg.
Ki hinné: jövőre már 80. születésnapját ünnepli Joe Murányi, a legendás Louis Armstrong zenekarának klarinétosa. A világhírű dzsesszmuzsikus az utóbbi évtizedben sokszor fellépett Szegeden is. Most jó barátja, Háló Pál, a Storyville Jazz Band vezetője hívta meg ismét, hogy itt készüljenek fel a ma kezdődő háromnapos salgótarjáni nemzetközi dixieland fesztiválra, ahol együtt lépnek fel. Háló Pál elmondta: a jeles évfordulót jövőre úgy ünneplik meg, hogy Joe Murányi országszerte koncertezik azokkal a zenekarokkal, amelyekkel valaha együtt játszott. A szegedi Storyvillel már kiadott egy közös CD-t, jövőre már egy DVD-n gondolkodnak.

Kedvence: a YouTube

Bár Joe Murányi nem lelkesedik rögtön minden technikai újdonságért, azért a népszerű videomegosztó portál, a YouTube őt is lázba hozza: – Fantasztikus dolog a YouTube, régi, ritka dzsesszfelvételek is láthatók rajta, nem is hiszem el, hogy ilyenek léteznek! Bár a világ sok szempontból rossz felé megy, zenét például kevesen tanulnak Amerikában, a dzsessz sohasem hal meg. Mindig vannak a fiatalok között is nagyon tehetséges muzsikusok.

– Szegeden szeretem javíttatni a hangszereimet, mert van egy zseniális mester, Maróti Mihály, aki csodákra képes. Kedvenc klarinétomat leejtettem, teljesen el volt görbülve, ő pedig egy nap alatt tökéletesen rendbe hozta – meséli Joe Murányi, aki szerint egy jó klarinét, ha vigyáznak rá, akár 150 évig is használható. Jobb nevetni, a világ úgyis túl komoly – tartja a kedélyes klarinétos, akit nagyon érdekel a politika is, figyeli a világ eseményeit. Kíváncsi, milyen elnök lesz a jobboldali Nicolas Sarkozy Franciaországban. Odahaza George Bush finoman szólva nem tartozik a kedvenc politikusai közé.

– Egyszerűen nem tudom, hogyan lehetett Bush kétszer is elnök. Örülnék, ha jövőre Hillary Clintont választanánk meg, mert nagyszerű asszonynak tartom, aki elnökfeleségként már nyolc évet eltöltött a Fehér Házban, nem lenne újonc. Amikor Bill Clinton elnöksége idején be akarta vezetni az általános egészségbiztosítást, hatalmas támadások indultak ellene, nem tudta megvalósítani ezt a fontos programot. Elnökként talán most ez is sikerülne neki. Én biztosan rá szavazok majd. Nem vagyok kommunista, de a munkások pártján állok. Azt szoktam mondani: a klarinétozás is piszkos munka, valakinek azt is meg kell csinálni... Amerika óriási, Magyarországon többen ismernek, jobban számon is tartanak, mint ott. Bár ha azt mondom, együtt játszottam, Satchmóval, akkor arra azért a világon mindenhol felkapják a fejüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határátkelőt avatnak Tiszaszigeten

Négy szárazföldi határátkelő működik a megyében: Nagylaknál és Kiszombornál Romániába,… Tovább olvasom