Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Jófej, Hisztis és Töröttfarkú

Szeged - Hatvan centiméteresre is megnőnek, a terráriumban is a falevelek mozgását imitálják – ilyenek a napokban a Szegedi Vadasparkba érkezett Meller-kaméleonok. A nem hivatalosan csak Jófejnek, Hisztisnek és Töröttfarkúnak becézett, az állatkertekben ritkaságnak számító állatok Délkelet-Afrikában őshonosak.
Színváltásra is képesek, jó- vagy éppen rosszkedvüket bőrük is tükrözi. Szintén kaméleontulajdonság, hogy a szemüket egymástól függetlenül tudják forgatni, így minden irányban pontosan be tudják mérni a zsákmány – rovarok, pókok, gyíkok, akár még kismadarak is – pozícióját és mozgását.

Jófej, Hisztis és Töröttfarkú egy háremet alakít, egy hímre két nőstény jut. A kaméleonok nyugodt állatok, mozgásuk leginkább a lustaságukról híres lajhárokéra emlékeztet.

Jófej, Hisztis és Töröttfarkú. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Akkor sem jönnek zavarba, ha gondozójuk vízzel lelocsolja őket: az ágról lefordulva, komótosan látnak neki az esőt idéző vízcseppek lenyalogatásának. A nemzetközi nyilvántartás a világ állatkertjeiben mindössze 22 egyedet mutat be: ebből hármat Szegeden, a Zsiráfházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zajtól szenvednek a nagykörútiak

Kiálló fedlapokon, rossz utakon döccennek a nagykörúton haladó kamionok, a hangoktól Szegeden legalább 22 ezer 400-an szenvednek. Tovább olvasom