Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Jog van, oltás nincs

Szeged - Április közepétől elvileg minden vidéki oltóhelyen fel lehetne venni a sárgaláz elleni oltást. A gyakorlatban viszont nem jut vakcina vidékre, ezért továbbra is Pestre kell utazniuk egy oltás miatt azoknak, akik távoli országokba készülnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására a szaktárca – papíron – növelte azoknak az oltóhelyeknek a számát, ahol sárgaláz ellen lehet védőoltást felvenni. Magyarországon eddig csak a pesti nemzetközi oltóközpontban adták be ezt az oltást, amit a szúnyogoktól hemzsegő Dél-Amerikába és Afrikába utazó turistáknak a helyi hatóságok kötelezően előírnak.

A rendeletmódosítás szerint április 15-étől az ÁNTSZ minden nemzetközi oltóhelyén, így Szegeden is fel lehetne venni a sárgaláz elleni oltást – de csak elvileg. Oltóanyag ugyanis egyik vidéki oltóhelyen sincs – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője. Megtudtuk: még csak most írtak ki országos pályázatot a vakcinák beszerzésére, így legalább egy hónap, mire Szegeden is ténylegesen beoltathatják magukat az utazók sárgaláz ellen.

A főorvos elmondta: amilyen fertőző betegség ellen létezik oltás, abból jelenleg mindegyik vakcina hozzáférhető az ÁNTSZ szegedi oltóhelyén – egyedül a sárgaláz elleni miatt kell még mindig Pestre utazni. A vakcina egyébként nagyjából tízezer forintba kerül, de egyszeri oltással megelőzhető az influenzaszerű tünetekkel, vérzésekkel, májgyulladással és húszszázalékos halálozással járó betegség. A régiós oltóhelyen évente nagyjából 50-60 utazó érdeklődik sárgalázoltás iránt.

Oltásokról ovisoknak

Védőoltási hetet rendeznek uniós országokban ezen a héten. Ennek részeként kedden Makón, szerdán Kalocsán, csütörtökön Szarvason, pénteken Vásárhelyen népszerűsítik a kötelező és ajánlott oltásokat az ÁNTSZ szakemberei. Oltásokról szóló meséket küldtek az óvodáknak, az ovisok pedig rajzzal illusztrálták azokat. A legjobbak könyv- és egyéb tárgyjutalmakat kapnak – mondta el Tombácz Zsuzsanna. A megye „átoltottsága" egyébként kimagasló: a kötelező védőoltásokat a lakosság 99,5 százaléka megkapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi program a szurkolás

Szeged - Családdal együtt a legjobb szurkolni – ez derült ki a hétvégi kézilabda magyar kupa… Tovább olvasom