Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Jogász lettem, de hogyan tovább?

Szeged - Kétszázharminckilenc jogászt avattak doktorrá tegnap a Szegedi Nemzeti Színházban. Van, akit biztos munkahely vár, más még nem tudja, hogyan tovább. Szabó Imre, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja állítja: nincs túlképzés. A Szegeden szerzett diplomát megbecsülik a munkáltatók.
Vasárnap vették át diplomájukat a Szegedi Tudományegyetem jogi karán végzett hallgatók. Az öröm pillanataiban bizonyára sokan arra is gondoltak: hogyan tovább? A pályakezdő jogászoknak ugyanis manapság nem könnyű elhelyezkedniük.

Hruby Bettina középiskolás kora óta tudatosan készült a jogi pályára. Bizonyítványában kizárólag ötösök szerepeltek, s nem alakult ez másként az egyetemen sem: summa cum laude végzett. Szerinte azonban a mai világban, mivel a személyes kapcsolatok felértékelődtek, nem elég a kiváló teljesítmény.

– Munkakeresésnél előnyt jelent, ha az ember legalább két nyelven beszél, és az sem árt, ha a gyakorlatát több helyen végezte. Később megpróbálhat ott munkát vállalni, hiszen nagyobb eséllyel veszik fel oda, ahol már ismerik – mondja a huszonnégy éves lány, aki Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő joggyakornokaként egy hónapot Brüsszelben töltött, és a fővárosi Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie–nél is gyakornokoskodott. A bankjogban szerzett tapasztalatot. Terve, hogy ezen a területen dolgozzon Budapesten.

Repültek a sapkák a tegnapi diplomaosztón – a neheze még ezután jön. Fotó: Segesvári Csaba
Repültek a sapkák a tegnapi diplomaosztón – a neheze még ezután jön.
Fotó: Segesvári Csaba

Sivók Zsolt is főleg büntetőügyekkel szeretne foglalkozni a későbbiekben. Ahhoz azonban, hogy ügyvéd lehessen, három évig kell jelöltködnie. – Nem fogom agyonkeresni magamat, sőt valószínűleg a költségeket is nekem kell majd fizetnem. Sokat kell majd dolgoznom bojtárként, de egyáltalán nem bánom, amíg ez előnyömre válik, hiszen erre tettem fel az életem – magyarázza a huszonnyolc éves Zsolt. Véleménye összecseng Bettináéval: szerinte is fontos a kapcsolatrendszer, de az ügyvédi pályán tehetség nélkül senki nem megy semmire.

Tisztában van ezzel a neve elhallgatását kérő lány is, aki sötétebben látja a helyzetet az előtte megszólalóknál.

– Szeged nem perspektíva egy végzett jogász számára, korlátozottak a munkalehetőségek. Magyarországon egyébként is túlképzés van, emiatt számos pályakezdő jogász munkanélküli. Bizonyos helyekre csak kihalásos alapon lehet bekerülni, például a közjegyzők közé. Annak könnyű a helyzete, akinek a szülei is ügyvédek, és átveheti a praxist. A többieknek három lehetőségük marad: a fővárosban vagy külföldön próbálkoznak, esetleg bojtárnak állnak egy ügyvéd mellé – éhbérért titkárnősködni – mondta elkeseredetten.

Az egyetem rektora, Szabó Gábor gratulál Kiss Kálmán Antalnak. Fotó: Segesvári Csaba
Az egyetem rektora, Szabó Gábor gratulál Kiss Kálmán Antalnak.
Fotó: Segesvári Csaba

Mindezek ellenére a jogászszakma még mindig népszerű a továbbtanulni vágyók körében. Ezt bizonyítja az is, hogy a szegedi egyetemre minden évben másfélszeres a túljelentkezés. Idén 417-en jelentkeztek záróvizsgára, de csak 265 hallgatót avattak vasárnap jogásszá. Közülük 26-ot a Szegedi Tudományegyetem kecskeméti székhelyén.

83 évesen szerzett jogi doktorátust

Jogászdoktorrá avatták tegnap délelőtt a szegedi 83 éves Kiss Kálmán Antalt. 58 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy valóra váljon, amire huszonöt éves fiatalként készült. 1950 nyarán joghallgatóként letette az összes vizsgáját, megvolt az abszolutóriuma, már csak az államvizsga lett volna hátra, amikor június 23-án éjszaka váratlanul elhurcolták, majd internálták. Negyven évig egészen más pályán, villamostervezőként dolgozott, de nem hagyta veszni, ami elveszni látszott. Idős kora ellenére teljesítette azt, amit a huszonéves hallgatók is csak kemény munkával érnek el: elsőre letette mind az öt záróvizsgáját. Feleségével és fiával érkezett tegnap a Szegedi Nemzeti Színházban megtartott avatóünnepségre. Az újdonsült doktorok között akadtak olyanok is, akik vele együtt izgultak egy-egy vizsga előtt, miközben a folyosón várakoztak. Fiatal kollégái, és a közönség vastapssal fogadta, amikor méltóságteljesen, elsőként vette át a diplomáját, mellyel már komolyabb tervei nincsenek.

Nincs túlképzés

– A híresztelés, miszerint rettenetes jogásztúlképzés van az országban, nem igaz. A munkaügyi központok és a végzett hallgatók visszajelzései sem ezt igazolják – mondta Szabó Imre, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Állítja: a Szegeden szerzett diplomát megbecsülik a munkáltatók. Azt azonban aláírja, nehezebb a hallgatóknak álmaik szerinti állást találni. A bírói és ügyészi pálya bezárulni látszik, de a közigazgatás területén, multinacionális cégeknél, bankoknál, biztosítóknál találnak betöltésre váró helyeket. Ezeken kívül pedig ügyvédjelöltként is el lehet helyezkedni. Szabó Imre szerint nem szoktunk hozzá a belső migrációhoz. Sok végzett jogász a családi kötelékek miatt Csongrád megyében szeretne maradni, ahelyett, hogy elfogadná, ha itt nem talál olyan munkát, ami neki tetszik, akkor el kell mennie az ország másik részére.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. experte 2009. február 12. 14:09
  „32. KIti -hez:
  Azért ez nem igaz, hogy csak 13 hirdetés van a közigben, mert sokkal több embert keresnek más munkahelyekre is (jogi előadó, jogi referens, jegyzői referens stb.). De gyakorló jogászként és 6 éves tapasztalattal a következőket tudom mondani.
  1. Az egyetem alatt mindenki specializálódjon, az általános jogi tudást már NEM becsülik!
  2. Nyelvek, és külföldi tapasztalat. Enélkül nincs esély.
  3. Kapcsolatok kialakítása. Nagyon telített a szakma, ismerkedni, pörögni, és szerepelni kell. Ha nincs háttér meg kell teremteni, mert enélkül nem megy!!
  4. Magabiztos kiállás kell, és jó stílus! Aki tutyi-mutyi az NE menjen erre a pályára!
  5. Nem az eredmények számítanak, hanem a probléma megoldás. Az egyetemi, szakvizsga eredményeket SENKI sem fogja kérni. A lényeg, hogy egy ügyet mennyire tudsz átlátni.

  Az egyetemeken végzetteknek már csak kb. a 10%-a tud megfelelően érvényesülni (anyagilag, erkölcsileg). Ez 10-15 éve pont fordítva volt. (Például: Budapesten tizedannyi ügyvéd volt, mint most, és kapkodtak a jogászok után). A változást tudomásul kell venni. Tudomásul kell venni, hogy iszonyatosan nagy energiák kellenek az érvényesüléshez. Akinek nincs meg a kitartása, és stressztűrő képessége, az NEM tud érvényesülni.

  Üdv:

  Egy jogász”
 • 32. KIti 2008. július 13. 10:00
  „Azért nem ilyen a helyzet.

  Évi 3000 a felvehető jogászok száma és általában ennyi is végez ha elvégezte (durván 2000 felett van évente)
  A munkahelyeket illetően jogászként:
  közigazgatás: csak pályázati úton lehet (https://kozigallas.gov.hu)
  ergo jelen pillanatban 13 álláshirdetés van, így az arány 13 : 2-3000.

  bíróság: elvileg látni kéne azon a weboldalon mert közpénzből megy a bíró fizetése. (kezdő jogászként jogi fogalmazó)

  ügyvédi iroda: aki nem beszéli az angolt, németet még ha papírja is van róla az nem boldogul, mert az állásinterjú a két nyelven folyik majd.
  Vannak olyan irodák melyek pénzt kérnek el hogy felvegyenek (fél milliótól kezdődik, fizetést nemigen kap)
  Ügyvédi iroda előnyben részesíti a szegedi, elte végzettet a többi nem ér semmit.

  Multi: nyelvet beszélni, kezdő szóba se jöhet. (vagy inkább nemzetközi irodával kötnek szerződést)”
 • 31. osi 2008. július 12. 22:56
  „Kedves Tothgy!

  Nagyon köszönöm a válaszodat. Az én elképzeléseimben pontosan ezek szerepeltek, amiket most összefoglaltál. Sosem értettem egyet azzal, hogy ennyire külön bontják a humán és reál terülteket. Semmi sem fehér vagy fekete és úgy látom erre te is egy nagyon jó bizonyték vagy, főleg hogy a mai világban jobb szerintem több lábon állni. Persze, hogy mi lesz 5-6 év múlva senki sem tudja, de tény , hogy szerencsém van, mert sok terültet tudok még választani ami érdekel és talán jó is vagyok belőle. Mondjuk én sztem sosem fogom elfelejteni azt a kb 6 évet, amikor minden álmom az volt hogy építészménök legyek, amihez a fizika meg a matek tudásom is meg lett volna és az érettségieim is jók lettek valószínű felvennének most is, oda is. De féltem attól , hogy csak egy középszerű építésmérnök leszek nőként és én viszont túl maximalista vagyok hozzá..:)Tehát nekem nagyon nehéz volt választanom, mert tudtam milyen tatárgyak mennek :a matek, fizika, töri ,irodalom....dehát, ezeket a tárgyakat nehéz egybe gyúrni sajnos....
  de nagyon köszönöm mégegyszer a válaszodat és remélem egyszer összefutunk valahol, mert én így 19 évesen filozofálgathatok, de túl nagy rálátásom nincs ezekre a dolgokra még....
  és én is sok siket kívánok neked!”
 • 30. tothgy 2008. július 11. 16:39
  „Kedves Osi!

  Ha jogra jelentkeztél, maradj ott. Ilyen jó fejjel kiváló leszel. Jogi diplomával hamarabb közelebb kerülsz a cégek nagy döntéseihez, és előbb-utóbb a közgazdaságtan is rád ragad bárhova is kerülsz.
  De látok magam körül boldog sikeres és elégedett jogászokat, akik projektmenedzserként tevékenykednek, vagy az igazgatásban, és mindenhol találkoznak gazdasági ügyekkel. Ha van rá ambíciód, sok jogász-közgazdász hallgatótársam van, való igaz, 5 félév a közgazdász másoddiploma, de nyilván azért, mert már nem kellenek töltelék, ill. értelmiségképző tárgyak, azon már túl vagyunk, se nagy szórótárgyak, mert már ilyeneken is átestünk - bár vannak ilyenek most is, de már könnyebben vesszük, a gyakorlatban már valójában mindenki többé-kevésbé közgazdásszá válik.
  Azért a jogászok a számvitel helyett visszasírják a Római jogot!...De ők azt vallják, tudják, jogászok maradnak. Azért van, aki még több közgazdaságtanra vágyik és már tudja hol folytatja.
  Van levelezőn végzett jogász kolléga is, aki semmivel nem marad el nappalin végzett társaitól. Sőt kifejezetten jogi területtel foglalkozik. Kinek mi jut az adott időpontban - végül belejön mindenki, és azt a területet szereti meg.
  Egy közgazdász-jogász hamarabb lesz cégvezető, gazdaságvezető, könyvvizsgáló stb. mint fordítva. Nincs lehetetlen fordítva sem, mindenre van példa. Azért az említett tanárnő fia megfogadta a tanácsot, és emlegette, hogy így is milyen nehezen boldogul bizonyos tárgyakkal.
  A matek-fizikához visszatérve, ami a tiéd: mérnöki pályán nem gondolkodtál? Mérnök-jogász egy ritka kitűnő lehetőség lenne, bármilyen területen. Akár építész, akár környezetvédelmi - ez most stratégiai fontosságú terület. Van jogász-közgazdász hallgatótársam, aki még tovább szeretne specializálódni, a mezőgazdasági jogról szeretne hallani, mert jövőjét látja. EU-tanulmányok-jogász is oké most.
  Egy a lényeg, a jogászoknak is végül specializálódniuk kell valami felé, és majd azt az adott szakmát is jól meg kell ismerniük. A jogászi gondolkodás kitörölhetetlenül megmarad - ami néha ellentmond a közgazdászéval, de mégis együtt kell, hogy működjenek az eredmények érdekében, amit végül belát mindenki. "Amikor baj van jó, ha van jogász a háznál", de jó, ha előre is gondolkodunk, megelőzendő....tehát akkor is jó. De jó, ha ő is ért sokminden máshoz is,...és előbb utóbb annyiféle üggyel találkozik, hogy tényleg....Sok sikert kívánok!”
 • 29. osi 2008. július 10. 20:21
  „:) Nagyon köszönöm:)És akkor még nem is tudod, hogy fizika érettségim is van:D Én is így látom ,a matek tagozat mindenhol segít, mert nem csak a számításoknál, deriválásnál, hanem közvetetten is. Mindig úgy gondoltam hogy a logikus gondolkodás a lehető legjobb alap bárhova.
  Nemtudodm nekem meg látod pont a fordítottját javasolták. Mert azt mondták hogy nagyobb cégeknél, ha nem a jogot végzed először nem tudják olyan nagy hasznodat venni, mert nem képviselheted őket tárgyalásokon és akkor még azt nem is számítva, hogy a kiegészítő közgáz csak 2+1 féléves.”
 • 28. tothgy 2008. július 10. 17:01
  „Mérnök-jogász-közgazdász képzésre járok.
  Egyetemen számvitel oktató a fiával példálózva emlegette, akinek szintén hasonló ambíciói voltak/vannak, hogy előbb a közgazdász szakot végezze el, addig, amíg friss a matek tudása a gimnázium után, mert utána nagyon nehéz lesz. Jogász végzettséget utána is szerezhet. A munkavállalásnál is előnyösebb egy közgazdász diploma, a jogit leggyakrabban úgyis csak kiegészítésül használják. Jogra egyenesen az menjen, akinek eltökélt szándéka, hogy bíró, ügyész lesz, illetve biztos a leendő munkahelyében.
  Gratulálok a jó matek eredményedhez. Szerintem ez is fontos a jogászoknál is, legalább közvetve, hiszen a logikáról, a gondolkodásképességről szól - szerintem az a jogász - nem vagyok az- aki nem jó matekos, az mást se tud kiemelkedően logikailag lekövetni, ergó, nem lesz belőle se kiváló ügyvéd, se bíró, és közgazdász se.”
 • 27. osi 2008. július 10. 13:16
  „Sziasztok!
  Idén jelnetkeztem jogra, de most keseredtem el azóta először. Jó tény, hogy tuti nem leszek átlagos, hiszen matek emeltet is írtam, ami szerintem jogász körökben elég speciális. De most nagyon örülnék egy nyugtató mondatnak, hogy van keresnivalóm és ha jó vagyok, akkor valóra válthatom az álmaimat....
  Az tény hogy nekem a jog csak alap lenne, hiszen a közgazdasági-jog érdekel, ahol viszont azt mondták előnyösebb lenne először a jogi diploma, majd kiegészítő közgáz diplomát csinálnom....
  de valaki mondhatna most egy bíztató fél mondatot.....”
 • 26. Kolompár Rómeó 2008. július 08. 08:14
  „7. hozzászólás maci 52-nek 2008.07.07 07:43:
  Igazad van, a torvenyek megvannak, meg jok is lehetnek, csak eppen nem tartja be nem csak a pornep, hanem az igazsagszolgaltatas sem.

  Ugyanis idegen építhet a telkedre, a szomszédod tarthat disznókat a lakásában büntetlenül, a cigany bekoltozhet az ingatlanodba (es meg neked kell "csereingatlant" biztositanod, ha ki akarod rakni a sajatodbol), a lopas ellen arammal vagy kenytelen vedekezni, de akkor is teged buntetnek meg; ha ellopjak az erdodet, teged buntetnek meg; ha feltorik a kocsidat es kiderul, hogy jol lathato helyen hagytad a taskadat, teged buntetnek meg, stb.

  Annak idejen bepereltem a munkaltatomat, mert nem fizette be a levont mnyp-dijamat. Mivel nem vette at az idezeseket, a birosag "felelos hianyaban" lezarta az ugyet. Se penz, se buntetes, a mai napig csinalja a stikliket a ficko. EZ JOG? EZ TORVENY? ERRE KELL A SOK JOGASZ? EZ LOFAX!”
 • 25. operatőr 2008. július 07. 15:41
  „Argosz
  Azt azért ne mondd, hogy Deutsch nem járt be az egyetemre, és csak úgy kapott egy diplomát...Én a magánéletéért adnék neki megrovást...igaz, a diplomája sem vörös diploma...
  Az általam említett urak is húzták-halogatták a jogi kar elvégzését, pedig biztosan volt az egyetemen jó pár "mentoruk"...”
 • 24. hehe 2008. július 07. 12:43
  „ELMENNEK SZOCIÁLIS SEGÉLYÉRT VAGY KIMENNEK ANGLIÁBA FIZIKAI MUNKÁRA .”
 • 23. sdsdsffd 2008. július 07. 12:36
  „7. Hát igen. Elég romos az az oszlop...”
 • 22. Argosz 2008. július 07. 12:35
  „Kedves Operatőr! Csak az a különbség,hogy az említett Urak legalább vették a fáradságot,és egy pár évig be jártak az egyetemre,és nem egy meleg kézcsókkal vették át a jogi diplomájukat Mádl Ferenctől a Parlamentben,mint tett azt Deutsch Tamás.Ilyen alapon akár vehette volna Pesten az Ecserin is.”
 • 21. operatőr 2008. július 07. 12:10
  „Argosz
  Újhelyi és Bottka is késve kapta meg a jogi diplomáját...
  15. rossz lehet neked, hogy egy diploma közelébe sem kerülhettél, de azért ne irigyeld a másét...”
 • 20. KingTiger 2008. július 07. 11:42
  „Végzett jogászként csak megerősíthetem azon véleményeket, akik túlképzésről beszélnek.
  Míg 15 évvel ezelőtt kb. 120-140 hallgató végzett a szegedi karon, ma már ennek a duplája. Országosan is jóval kevesebb végzős volt, azóta több kihelyezett tagozat is létrejött, nem beszélve a megemelt hallgatói létszámról.
  A frissen végzetteket a munkaerőpiac már akkor is nehezen szívta fel, azóta pedig...
  A túlképzésről már akkoriban is ( értsd 15 éve) elhangoztak vélemények, Badó Attila Úr (aki most tanulmányi rektorhelyettes) egy újságcikkben már akkor azt nyilatkozta, hogy pár éven belül még a buszsofőrnek is jogi diplomája lesz. Rémhírek már köztünk is terjedtek olyanokról, akik jogi diplomával kőműves mellett dolgoznak segédmunkásként. Ha nem is ennyire szélsőséges állapotok uralkodnak manapság, az biztos, hogy kínkeserves - és sokszor megalázó - az a helyzet, ami a pályakezdőket várja. Az ügyvédek is jórészt lóti-futi munkákra veszik fel őket, arra kínosan ügyelve, nehogy a későbbiek során lenyúlhassa az ifjú titán az ő ügyfélkörüket. Arról nem is beszélve, hogy milyen fejpénzeket kell fizetniük egyes bojtároknak azért, hogy ilyen munkakörben dolgozhassanak. A multik sem kapkodnak értük, ott is vagy a több nyelvet beszélő, gyakorlattal rendelkezőket alkalmazzák, vagy nemzetközi irodákkal szerződnek le.
  A jogi diplomát - ellentétben egy orvosi diplomával - külföldön nem fogadják el, tekintve a magyar jogrendszer speciális voltát.
  Az automatikusan járó doktori cím sem jár már a később végzetteknek, mivel ezt a jövőben a szakvizsga letételéhez kötik. Csak ezért ne jelentkezzen már senki!
  Sok sikert az újoncoknak a való világban!”
 • 19. Árpád népe 2008. július 07. 11:31
  „OFF

  bravó ballib fórumozók: ezért is az orbánviktor a felelős!
  nektek, minenről AZ jut eszetekbe!
  pszihiáterből még kevés van, pedig páciens volna elég...”
 • 18. orbit 2008. július 07. 11:29
  „Ki hogy van vele de szerintem botrányos, hogy az egyetemek ontják magukból a jogvégzett embereket és közben a magyar jogrendszer olyan, hogy pereket hosszú-hosszú évekig el lehet húzni és horribilis perköltségeket, ügyvédi költségeket, millió illetéket ki kell fizetni. De ilyen drága cirkusz után se tudja a pertnyert fél érvényesíteni a követelését. Magyarországon nem igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás van. Úgy magyarosan...”
 • 17. Aedilis curulis 2008. július 07. 11:11
  „1.: Gratulálok a most végzetteknek!

  2.: A túlképzésről:
  Persze hogy azt mondja Dékán Úr, hogy nincs túlképzés jogászokból. Én joghallgató vagyok, és nekünk pontosan azt tanították ők, hogy van. Idéznék, hogy mindenki tisztán lásson: ,,Míg 1989-ben az évenkénti 350 jogvégzett mellett alig hatezres volt a szűkebben vett jogászság száma, kb. 3000 ügyvéd, 1500 bíró, és 1500 ügyész összetétele mellett, és ezt kb. 2000 közigazgatási jogász (...) egészítette ki, addig 2000 végére kb. 8000 ügyvéd, 2500 bíró, és 1200 ügyész tevékenykedik. A közjegyzők száma alig emelkedett, mert a zárt keretszámot ki tudták harcolni a közjegyzők a rendszerváltás után is, így ma is alig 250 közjegyző tevékenykedik az ország egészében. (...) már két-háromezer jogász végez az egyetemeinken, és ezek döntő része az ügyvédek számát növelheti csak. A költségvetésből fenntartott bírói, ügyészi állások száma évente csak néhánnyal növelhető, és így az óriási többség kényszerűen is csak az ügyvédi irodákban kaphat helyet. Nem kizárt, hogy 2010-re húszezres is lehet a hazai ügyvédség létszáma, ha ez a tendencia folytatódik, és ezzel nagyjából elérjük az amerikai jogászok sűrűségét. (Ott majd egymillió a jogászok száma, és évente 40.000 új jogászt bocsátanak ki az egyetemek.) Ezek a változások valószínűsítik, hogy a konkurencia erősen megnő majd a jogászok között, és jogi munkát a végzettek közül ténylegesen csak az tud végezni, akinél a jogi tudás magas foka, és e mellett további speciális ismeretek birtoklása valami pluszt is ad a diploma mellett. Az USA-ban már ez a helyzet a jellemző évek óta, és a végzettek nagy részének nincs esélye a jogi munka végzésére."

  3.: ,,Ha rákérdeznék a Római Jog alapjaira fogalmuk nem volna róla, pedig az egész jogrendszer erre épül."
  - Igen, a magyar jogrendszer a római jogra is épül, de tulajdonképpen egy gyakorló jogász a megtanult római jogot nem is használja a munkájában, mivel már akkor elfelejtette, amikor levizsgázott belőle. Ő a polgári-, vagy büntető-, vagy közigazgatási-, vagy pénzügyi-, vagy nemzetközi-, vagy alkotmány-, stb. jogot használja. A római jog arra való, hogy alapvető jogintézményeket megértsen a kezdő joghallgató. A többi jogtörténeti tárgy pedig arra, hogy kínozzák vele.”
 • 16. rg 2008. július 07. 11:00
  „sok mindenben igazatok van, de tegnap a diplomaosztón kiderült, hogy a szegedi egyetem az ország legerősebb egyetem, talán nem ezeket a jogászokat kellene bántani.

  persze ebben az országban minden kis sikert csúnyán néznek az emberek, semmi sincs jól, ha érdekem akkor kevés az egyetemista, ha nem akkor rohadjanak meg!

  szánalmas árpád népe, hej!”
 • 15. Orbán Vezénylő Tábornok Úr 2008. július 07. 10:38
  „Ott van Orbán Vezénylő Tábornok Úr, ő is jogász diplomás, ő is doktor úr. Meg is látszik, olyan kemény és brilliáns elme, igazi diplomás tudós ember ő is!”
 • 14. joy 2008. július 07. 10:37
  „Gratulálok minden diplomásnak!
  Csak arra szeretnék figyelmeztetni mindenkit, hogy egy papír kevés az élethez, azt föl is kell építeni!
  Sok év "seg.elés" után most mégtöbb év talpalás és könyöklés következik.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának ütközött egy terepjáró Zákányszék és Mórahalom között

Mórahalom - A delmagyar.hu értesülése szerint nem sokkal fél hét után Zákányszék és Mórahalom között… Tovább olvasom