Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Jogászdoktor hozta vissza a halálból

Szeged - Perceken múlt annak a szegedi férfinak az élete, akinek egy előadáson állt meg a szíve. Egyedül egy nő tudta, mit kell csinálni. Háromszor élesztette újra a férfit, mire a mentők kiértek.
– Kimerült voltam, és felidegesítettem magam egy hosszúra nyúlt esti előadáson, amit a városházán tartottak. Egyszer csak elsötétült előttem a világ. A körintenzíven tértem magamhoz aznap éjjel – idézi fel a középkorú szegedi férfi, hogy került a klinikai halál állapotába. Semmi gondja nem volt a szívével, az mégis megállt január végén. Egy hétig volt kórházban. Azt mondja, a kritikus percekről mindent törölt a memóriája. Tökéletesen felépült, nem látszik rajta semmi. Ismét dolgozik, mint annak előtte. Ezért nevét és arcát nem mutatjuk. Tegnap találkozott az eset óta először a megmentőjével.

– Másfél órája tartott az előadás, pár sorral az ismerősöm előtt ültem. Még hátra is pillantottam rá, akkor minden rendben volt. Pár perc múlva zuhanást hallottam, mintha leesett volna egy táska. De többen az ismerősöm nevét mondták. Ő esett le a székről. Előbb úgy tűnt, mintha aludna, de elkezdett kékülni. Láttam, hogy nagy baj van, nem lélegzik – mesélte a jogászdoktor, Tatár Rózsa. A törékeny nő azonnal lépett. Szólt, hogy hívjanak mentőt, majd segítséggel a hátára fordította a magatehetetlen férfit. Pumpálta a mellkasát, valaki más pedig megnyomta a férfi füle tövét, hogy kinyíljon az álkapcsa.

Tatár Rózsa lélekjelenléte életet mentett. Fotó: Miskolczi Róbert
Tatár Rózsa lélekjelenléte életet mentett. Fotó: Miskolczi Róbert

Amikor a nő látta, hogy a férfi lélegzik, abbahagyta, de látta, hogy újra abbahagyta a légzést, úgyhogy megint nekiállt masszírozni a szívét. Azt mondta, egy örökkévalóságnak tűnt az a hét perc, mire odaértek a mentők. Ők még hétszer hozták vissza a férfit a halál torkából, mire szállítható állapotba került. Tatár Rózsa hatodik osztályos korában tanult elsősegélyt, azon belül szívmasszázst is. Soha nem volt rá szüksége, de azt mondja, amint kellett, azonnal előjött, amit tanult.

– Az eset láttán sokkolt a tehetetlenség. Ahogy fél óra elteltével haza bírtam menni, mondtam a fiamnak, aki most jár KRESZ-re, hogy én is beiratkozom elsősegélyre. Nekem a jogosítványhoz még nem kellett – mondta az egyik szemtanú, Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A vöröskeresztes tanfolyam a jövő héten indul.

Oxigén kell az agyba

Akinek leáll a szíve, nagyjából öt percen belül visszafordíthatatlanul károsodhat az agya. Ezért első, hogy szabaddá tegyük a légutakat, levegőt fújjunk az orrába vagy szájába, mellkaspumpálással keringessük a vérét – hallottuk Varga Endre traumatológustól. Az elsősegély-tanfolyamok része a befújásos lélegeztetés. Ezt bárki elsajátíthatja a Magyar Vöröskeresztnél 16 óra alatt 6000 forintért. Az újraélesztés a következő szint, május 1-jétől lehet feliratkozni rá.

Olvasóink írták

 • 10. Lutetia 2009. március 09. 13:13
  „Gratulálok, Tatár Rózsa!”
 • 9. kakoszeged 2009. március 09. 08:19
  „De klassz ez a csaj! Őszintén gratulálok bátorságáért, nagyszerű nőci lehet!”
 • 8. alibaba 2009. március 08. 21:32
  „Akinek leáll a szíve, nagyjából öt percen belül visszafordíthatatlanul károsodhat az agya. Ezért első, hogy szabaddá tegyük a légutakat, levegőt fújjunk az orrába vagy szájába, mellkaspumpálással keringessük a vérét - hallottuk Varga Endre traumatológustól

  Ajánlom az MRT 2006-os ajánlása.”
 • 7. katcsi 2009. március 08. 19:45
  „ja , ez igy van......igazad van..........joy”
 • 6. joy 2009. március 08. 14:30
  „"...bárki elsajátíthatja a Magyar Vöröskeresztnél 16 óra alatt 6000 forintért..."
  Ez legyen ingyenes, jogsihoz mindenkinek kötelező!
  Az iskolákban kötelező tantárgy legyen az elsősegélynyújtás elmélete és gyakorlata!

  Erre legyen pénz, ne a kormánytagok, csődbevezetők, naplopó prolitikussok, parlamenterek jutalmazására!”
 • 5. csakhogy 2009. március 08. 10:57
  „"Ezt bárki elsajátíthatja a Magyar Vöröskeresztnél 16 óra alatt 6000 forintért. Az újraélesztés a következő szint, május 1-jétől lehet feliratkozni rá."

  Miért kell ezért 6000 Forintot kérni, Annyian fizetünk 30-40 évig TB-t - nem futja rá, hogy - " ALAPSZOLGÁLTATÁS"- ként oktassák ezt ahol lehet? Úgyis ebben a feszült idegesítő országlégkörben egyre gyakrabban lesz rá egy ilyen talpraesett életmentőre.

  Háziorvosok Figyelem!!!!! Ez lehet egy Plusz szolgáltatás, amíg a rendelőben ülünk 2-3 órát addig akár filmen is be lehet mutatni ( nem a tampon reklámra és a fájdalomcsillapítókra volnék ott sem kíváncs, azt megkapom otthon a TV előtt vacsora közben)”
 • 4. stichus 2009. március 08. 10:36
  „1999 óta a tűzoltóságok a katasztrófavédelemhez tartoznak. a katasztrófavédelmet a korábbi polgári védelemből és a tűzoltóságokból hozták létre”
 • 3. r104 2009. március 08. 09:27
  „Lehet, hogy le vagyok maradva, de az újraélesztésről miért nem a Mentőszolgálatot kérdezte meg a cikk írója? Biztosan ma ez a divat, mert az eloltott tüzekről is a Katasztrófavédelem nyilatkozik, bár ma még ha jól tudom a tüzet a Tűzoltók oltják el.”
 • 2. spiler 2009. március 07. 16:44
  „AZÉRT VANNAK MÉG NORMÁLIS EMBEREK /AKI A KISLÁNYT EGY BALESETBEN UJRA ÉLESZTETTE/,GRATULA SZÉPVOLT!”
 • 1. smalltown 2009. március 07. 16:23
  „ez szep!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy keringő Franco Neróval

Szeged - A közvélemény-kutatások szerint a legismertebb európai parlamenti politikus, ennek ellenére… Tovább olvasom