Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Jogerős felmentés a hűtlen kezelés vádja alól

Szeged - A fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, így a Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntését helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben a Körös Volán Rt. egykori vezetőit, Kneifel Istvánt, Csuka Zsigmondot és dr. Szabó Gábort, hűtlen kezeléssel vádolták meg.
Az indoklásban elhangzott, hogy az I. fokon eljáró bíróság részletesen indokolta tényállás minden elemét, így azt is, miért nem látja bizonyítottnak a hűtlen kezelés okozásának szándékosságát. Ezt a Szegedi Ítélőtábla elfogadta. Az tény – hangzott el az indoklásban -, hogy a vádlottak követtek el szabályszegéseket, de arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy ezt szándékosan tették volna. Vagyis a szabályszegés ténye igen, a szándékosság viszont nem bizonyítható, ezért került sor a bizonyítékok hiányában történő felmentésre. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs – tudatta az Objektív Hírügynökséggel Bátyi Zoltán sajtótitkár.

A vád szerint a perbe fogott vádlottak, akik a Körös Volán Rt. vezető beosztású dolgozói voltak a vádban vizsgált időszakban, a vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve jártak el a ’90-es évek második felében a gázolaj beszerzésénél, s ez oda vezetett, hogy közel 200 millió forint vagyoni hátrány érte a Körös Volán Rt.-t Ugyanis kiderült, hogy a beszállítók nem tudták megfelelően igazolni, miként jutottak a Körös Volán Rt.-nek eladott üzemanyag birtokába. Ezért a közlekedési társaságnál jogosulatlanul vonták le a gázolaj áfáját. Erre egy utólagos APEH vizsgálat derített fényt, s az adóhatóság kötelezte a Körös Volán Rt.-t az áfa visszafizetésére.

Az I. fokú bíróság azért hozott felmentő ítéletet, mert úgy látta, nem bizonyítható, hogy a vádlottak vagyonkezelői kötelezettségének megszegése miatt állt elő a társaság vagyonvesztése, hanem azért, mert az APEH utólag nem találta megfelelőnek a beszállítók igazolásait.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság, megismételt eljárás során, 2007. szeptember 27-én Kneifel István (1958 – gyulai lakos) II. rendű vádlottat felmentette a tettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól. Ugyancsak felmentette a bíróság Csuka Zsigmond (1950 – szegedi lakos) III. rendű és dr. Szabó Gábor (1962 – békéscsabai lakos) vádlottakat az ellenük emelt, bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól.

Az ügyben az alapeljárás során I. rendű vádlottként szereplő dr. O. Istvánt már korábban felmentette az I. fokon akkor eljáró Békéscsabai Városi Bíróság. Ezt a döntést a Bács-Kiskun Megyei Bíróság helybenhagyta, így az ítélet jogerőre emelkedett, míg a többi vádlott esetében a II. fokú bíróság az I. fokon eljáró bíróságot új eljárásra kötelezte. A hatásköri változások következtében a megismételt eljárás során az ügyben I. fokú bíróságként már a Bács-Kiskun Megyei Bíróság hozta meg a fent említett ítéletet.

A bíróság a Kőrös Volán Rt., mint magánfél polgári jogi igényének érvényesítését egyéb törvényes útra utasította.

Az ítélet ellen az ügyész megalapozatlanság miatt, az I. fokú ítélet hatályon kívül helyezését kérve nyújtott be fellebbezést, míg a II. és IV. rendű vádlott és védője azt szeretné elérni, hogy a II. fokú bíróság ne bizonyíték hiányában, hanem bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol felmentő ítélet született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnösnek vallotta magát a volt szegedi börtönőr

Szeged - Bűnösnek vallotta magát és részletes vallomást tett tegnap a Csongrád Megyei Bíróságon F. Roland. - Videóval! Tovább olvasom