Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Jogi eszközök is vannak az érdekegyeztetésre

Szeged - Megszűnt Magyarországon a háromoldalú egyeztetés, az Országos Érdekegyeztető Tanács megszűnésével eltűnt a kormány, a munkaadók és a munkavállalók egyeztetésének intézménye – mondta Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke csütörtökön Szegeden. Vargát a Közéleti Kávéház Baloldali Páholya hívta meg.
Hangsúlyozta: a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban a kormány nem vesz részt, így nem alakulhat ki érdemi párbeszéd, nem születhetnek valódi megoldások. A delmagyar.hu kérdésére közölte: a párbeszéd hiányának állandó szóvátétele mellett jogi eszközeik is vannak az érdekegyeztetés kikényszerítésére. Kifogásaikat jelezték az ENSZ munkaügyi szervezetének, és az Európai Unió illetékes biztosának, Andor Lászlónak is. – A szakszervezetek élhetnek a demonstráció és a munkabeszüntetés eszközével is, de ez nem lehet öncélú. Tárgyalásra kell törekedni. Ha megőrizhető a szociális béke, akkor fenntartható a társadalmi béke is – fogalmazott Varga László.

Olvasóink írták

 • 12. macs 2011. október 15. 16:41
  „4. 9349779,
  "A napokban egy párt fő vezér nyilatkozta:Uralmunk addig tart míg az ellenzék nem tud összefogni.Nos az meg nem mostanába lesz szerinte,"
  Nemcsak az ellenzék nem tud összefogni, az emberek se, mert sikeresen összeugrasztottak mindenkit mindenkivel. Az különösen szomorú, hogy ebbe "az oszd meg és uralkodj játékban" a nép bevállalta a bábú szerepét.”
 • 11. spiler 2011. október 15. 07:26
  „elég a megszorításolból,minden hivatalt a politika irányít
  ügyészség Sukorró miatt nem halgatja ki a királyt és kancellárját pedig ők is tárgyaltak az izráeli befektetőkkel
  sok a hazugság kevés a teljesítés
  MODERÁTOR NE TÖRÖLD MERT MINDEN BIZONYITHATÓ AMIT LEIRTAM
  1.asztalra- focira van pénz
  2.mindenhova csak a saját embert ultetmek
  3.nagyobb az aparátus
  4.cenzúrázva van minden...ugye modi?....már nem nézem a hyradót csak a bün eseteket,baleseteket, és a sztrájkokat a többi ugy sem igaz”
 • 10. Queenmargareth 2011. október 14. 19:04
  „Eltűnt, persze, mert fontos. Bezzeg TEK van, csak minek?!”
 • 9. unknown 2011. október 14. 18:43
  „13. 9349779 2011.10.14. 18:28

  "...Ez az egyeztető fórum fidesz tagokból áll..."

  ---------”
 • 8. unknown 2011. október 14. 18:39
  „9. 9349779 2011.10.14. 16:37

  "...Túlnőtte Orbán apparátusa Bajnaiét..."

  Bajnainak csak a Gyurcsány által hátrahagyott gazdasági káoszt kellett nagy gyorsasággal, 12 milliárd euró csődmentő hitellel rendbe tenni a következő választásokig. Körülötte mindenben az előző államvezetés emberanyaga maradt. Sajnálom, hogy talán nem is érted, miért vannak, miért jogosultak évtizedek, évszázadok óta az államvezetők és miniszterek tanácsadókat alkalmazni maguk körül. Nem lehetnek önmagukban mindenhez értők: jogász (kül-belügyek) gazdaságpolitikai, társadalompolitikai, kereskedelmi... A döntéshez, az ámen kimondásához, az önnön vezetési filozófia gyakorlásához kellenek ezek az emberek. Ilyen emberek voltak Kádár mellett is, lásd a Politikai Bizottság embereit. Az mind az volt! Azok közül sokan olajmágnások, áramgyárosok, meg csoda tudja mik lettek. Mára is még maradt mutatóba 1-2. Pl.: Lendvai Ildikó a propaganda és sajtóosztály vezető helyettese volt (valami ilyesmi).”
 • 7. unknown 2011. október 14. 18:13
  „11. 9349779 2011.10.14. 17:26

  Egyem azt az idősre párolódott szívedet! A magyar szakszervezetek hivatalos honlapjáról másoltam ide az új egyeztető fórum leírását, amiben a fenti cikkben Varga László által mondottaktól, vagy a cikket jegyző újságíró által hibásan jegyzettől szöges ellentétben benne van, hogy a kormány is résztvevője ennek az egyeztető fórumnak. Fiatal vagy még ahhoz, hogy ne láss, vagy rosszul láss! Ne azt a régi módot keresd mindenben húszonöt éve letérve a szocializmus útjáról, hogy így, vagy úgy határozott a szocialista munkáspárt központi bizottsága. Az egyeztető fórum, ha más neve is van ugyanazt a szerepet tölti be, mint az előző testület. Csak szükség szerint kiegészült a tőkésekkel, a gyárosokkal, a mit tudom én milyen érdekeltségek képviselőivel. Ami a régről marad (gondolom) pogácsa és Tonic az asztal közepén.”
 • 6. unknown 2011. október 14. 16:49
  „8. 9349779 2011.10.14. 16:34

  Tájékoztattalak, hogy az MSZP-t otthagyva semmiféle más pártba nem léptem be. Éppen ezért nem vagyok elvakult pártlüke. Ponyemájes?”
 • 5. unknown 2011. október 14. 15:45
  „Az alakuló ülését kedden (10.18-án) tartó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsra (NGTT) kitérve (O.V.) azt mondta, ideje volt, hogy Magyarország átálljon a nyugat-európai érdekegyeztetési rendszerre. "Az a fontos, hogy néhány kérdésben megingathatatlan egyetértés legyen" - fogalmazott. Ilyen tétel szerinte az, hogy nem lehet a magyar gazdaságpolitikát a megszorításokra építeni, valamint az, hogy minél több embernek vissza kell térnie a munka világába. "És ha a piac nem tud munkát adni az embereknek, akkor az állam szervezzen Start-munkaprogramokat, és 2012-ben legalább 200 ezer embert vigyünk vissza a segély világából a Start-munka világába" - közölte.”
 • 4. unknown 2011. október 14. 15:18
  „A kormány nem vesz részt?

  A szakszervezetek.hu honlapról másolom be az új egyeztető fórum törvényben foglalt feladatát, összetételét, többségi szavazati jogát éppen a kormánnyal szemben is... Minek szítani feleslegesen a tüzet, ha nincs is tűz.

  Érdekegyeztetés: OÉT helyett Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács
  Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
  2011. július 04. hétfő, 22:57

  A parlament hétfőn, a kormánypártok támogatásával, 233 igen szavazattal, 73 ellenében elfogadta a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) létrehozásáról szóló törvényt, - ami gyökeresen átalakítja az országos érdekegyeztetés rendszerét.
  Az NGTT az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot (GÉF) váltja fel, és évente legalább négyszer ülésezik majd.
  Tagjai az országos munkáltatói érdekképviseletek, illetve érdekképviseleti szövetségek és az országos gazdasági kamarák elnökei, a Magyarországon működő külföldi és vegyes kamarák közös képviselője, valamint olyan társadalmi szervezetek elnökei, amelyek célja a gazdasággal összefüggő érdekek képviselete, és amelyek tagjai jelentős piaci részesedéssel vagy gazdasági súllyal bírnak. Tagjai továbbá a tanácsnak az országos munkavállalói érdekképviseletek, illetve érdekképviseleti szövetségek elnökei, valamint civil szervezetek, a tudomány, ezenkívül a kormánnyal átfogó megállapodást kötött egyházak képviselői.
  A plenáris üléseken a kormány képviseletében a miniszterek, vagy az általuk kijelölt állami vezetők tanácskozási joggal, állandó meghívottként vesznek részt.
  Az új testület döntéseket nem hoz, konzultációs, javaslattevő és tanácsadó feladata lesz. A törvény szerint az NGTT a társadalmi párbeszéd legátfogóbb, sokoldalú konzultatív fóruma, amely mind a kormánytól, mind az Országgyűléstől független. A tanács a gazdaság és a társadalom fejlődését érintő átfogó ügyek, a kormányzati ciklusokon átívelő nemzeti stratégiák megvitatására, valamint a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés, illetve az ehhez illeszkedő szociális modellek kidolgozásának és megvalósításának előmozdítására jön létre. Működése során a legszélesebb nemzeti konszenzus elérésére törekszik, és figyelembe veszi az Európai Unióban kialakult egyeztetési gyakorlatot - olvasható a jogszabályban.
  Az NGTT tagjainak megbízatása négy évre szól, a tanácstagok munkájukért nem részesülnek díjazásban.
  Az oldalak soros elnökségi rendszerben látják el a tanács vezetését, a soros elnök az oldalak képviselői közül kerül ki, s az elnökök három havonta váltják egymást.
  A törvény rögzíti a tanács feladatait. Eszerint a tanács konzultációs, valamint véleményezési és javaslattévő feladatkörében többek között nyomon követi és elemzi az ország társadalmi és gazdasági fejlődését, javaslatokat dolgoz ki az Országgyűlésnek és a kormánynak az átfogó makrogazdasági és társadalmi problémák megoldására, megvitatja a foglalkoztatáspolitikai, munkaerő-piaci, a jövedelemelosztást és a társadalom széles körét érintő kormányzati stratégiákat. Megtárgyal ezenkívül minden olyan nemzetgazdasági vagy társadalompolitikai kérdést, amelyet az NGTT tagjainak kétharmada javaslata alapján a tanács napirendjére tűz.
  A jövőben az országos szakképzés stratégiai kérdéseinek egyeztetése is az NGTT-ben történik.
  A törvény szerint a tanács tagjai egységes oldalálláspontokat kötelesek kialakítani, és döntéshozatal esetén minden oldal egy szavazattal rendelkezik. Amennyiben a tanács szervezeti és működési szabályzata másként nem rendelkezik, az NGTT döntéseit egyszerű többséggel hozza.
  A tanács véleményét, állásfoglalásait és ajánlásait a kormány honlapján közzé kell tenni. A tanács az előző évi tevékenységéről minden év március 31-ig jelentést készít, amelyet a kormány honlapján nyilvánosságra hoz, és ugyanezen időpontig a szakminiszter is jelentést készít arról, hogyan hasznosultak a megelőző évben a jogszabályalkotásban a tanács véleményei.
  Az NGTT-t az Országgyűlés elnöke, az országgyűlési bizottságok elnökei, a kormány, illetve a kormánytagok állásfoglalás vagy vélemény kialakítására kérhetik fel, amelynek a tanács köteles 30 napon belül eleget tenni.
  A most elfogadott törvény hatálybalépésével a korábbi központi szintű egyeztetési fórumok megszűnnek, az új testület alakuló ülését a hatálybalépést követő harmadik hónap utolsó napjáig kell megtartani.
  A hétfőn elfogadott jogszabály módosította a Munka törvénykönyvét is, így a kormány rendeletben határozza meg a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot.”
 • 3. vélemény 2011. október 14. 14:28
  „"1. 9349779
  A szakszervezetet a fidesz pénzeli .."
  Melyiket?
  Azt, amelyikek tüntet, lázít ellene?”
 • 2. igazságkereső 2011. október 14. 08:36
  „Azért ha a társadalom tagjai -kivétel nélkül! - nem húznának szét annyira, mint amennyire ez látható is,akkor talán másképp is alakulhattak volna a dolgok 22 évvel ezelőtt! Mára sajnos megcsontosodott ez a formátum, így csak üres szócséplés minden érdekérvényesítésre utalás, tevékenység! Ezt hívják látványtervezésnek,de annak is leggyengébb változatának! Ez van sajnos ma Magyarországon,tetszettek volna korábban "felébredni" és észhez térni! Az már biztos, hogy ma Magyarországon már semmi jó nem várható, elég éretlen a magyar társadalom,mert amíg a gyurcsányi országkifosztó politikát a képernyőn láthatók tanúsága szerint tömegek éltetik,szóval: no comment!!”
 • 1. deszkás 2011. október 13. 21:55
  „Az egyes hsz-t folytatva:ezért is a rendőröknek bevezetik a kötelező kamarai tagságot.,igy nem kell a szakszervezetektől félni. A ma kormánya jobban fél a szakszervezetektől mint a komcsiktól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

128. születésnapját ünnepelte a Somogyi-könyvtár

Szeged - 128. születésnapját ünnepelte csütörtökön egész napos programmal a szegedi… Tovább olvasom