Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Jogi vita a Lófara körül

Szeged - A városképvédők szerint törvénytelen volt a huszárszobor restauráló műhelybe szállítása, följelentették a „tetteseket".
Föllángolt a hónapok óta tartó vita a szegedi Lófaráról azután, hogy az elmúlt szombaton restauráló műhelybe szállították el a huszárszobrot. Rengetegen írják meg a véleményüket internetes oldalunkon, új fórumot is nyitottak, sokan telefonálnak szerkesztőségünkbe.

Mint tegnap, a szobor elszállításról szóló írásunkban ez szerepelt: a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület megfellebbezte a makói jegyző határozatát, amelyben az – mint első fokú építési hatóság – „tudomásul veszi a Huszárezred Emlékmű áthelyezési és restaurálási munkára vonatkozó bejelentést". A fellebbezés a rendes ügymenetnek megfelelően a másodfokú hatóságnál, a Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatalnál landolt. (Sokan már azt sem értik, miért Makón kellett elbírálni a szegedi önkormányzat építési engedély kérelmét. A válasz: a szegedi építési hatóság nem dönthet a szegedi kérvényről.)

Az elmúlt szombaton restauráló műhelybe szállították el a huszárszobrot. Fotó: Frank Yvette
Az elmúlt szombaton restauráló műhelybe szállították el a huszárszobrot.
Fotó: Frank Yvette

Megkerestük Siket Juditot, a regionális államigazgatási hivatal vezetőjét, de nem válaszolhatott kérdéseinkre, mivel folyamatban lévő ügyről van szó. Úgy tudjuk, egyeztető tárgyalásra hívják majd az ügyben az ellenérdekű feleket, így a szegedi önkormányzat és a városképvédők képviselőjét is.

Ennek az egyesületnek alapító-vezetője, Szilágyi Árpád tegnap elmondta lapunknak: följelentést tett a rendőrségen és az ügyészségen. Álláspontja szerint ugyanis törvényt sértettek, amikor a huszárszobrot leszerelték a talapzatáról és elszállították a restaurátor műhelyébe. Az egyesület jogértelmezése szerint a bronz műalkotás és talapzata egységes, megbonthatatlan egész, és mint ilyent, kizárólag bontási és építési engedély alapján lehet megbontani és áthelyezni. A városvédő azt mondta: „A törvénysértő szoboreltávolítást előre megszervezetten hajtották végre, rendőri biztosítás mellett. Hiába kértem rendőri intézkedést a helyszínen, ez nem történt meg. A hátralévő éveimben olyan városban szeretnék élni, ahol a jogállami törvények szerint járnak el."

Szilágyi Árpád tegnap még nem értesült az egyeztetési tervekről, de örülne, ha megegyezhetnének: a város burkolja be a Reök-palota előtti, jelenlegi autóparkoló területét és hagyja meg a kegyeleti helyet az emlékművel.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. miniszterelnok 2009. június 18. 15:58
  „<moderálva off>”
 • 85. miniszterelnok 2009. június 18. 15:36
  „<moderálva off>”
 • 84. flexsnake 2009. június 18. 15:31
  „<moderálva off>”
 • 83. Tamtam 2009. június 18. 11:47
  „Tudna valaki egy linket csatolni ahol a terveket lehet látni? Köszönöm!”
 • 82. gardista33 2009. június 18. 09:50
  „picur,van parkoloház,miért nem ott parkolnak az autosok? ja az 300 méterrel odébb van.”
 • 81. gardista33 2009. június 18. 09:48
  „a fideszes városvezetés ugyis visszateszi a régi helyére,most hallottam ezt a pletykát. :D”
 • 80. Picur904 2009. június 18. 09:48
  „Meg ha már kegyeleti helynek nevezik páran, vagy annak számít vagy nem... szerintem egy kegyeleti hely vagy ha nem számít annak akkor egy ilyen szép szobor közelébe nincs helye parkolónak... Meg elég hülyén néz ki hogy emlékmű és akkor mellette meg ott zörögnek az autók... Szóval ennél a változatánál szerintem jóval szebben néz ki az új ötlet...”
 • 79. Picur904 2009. június 18. 09:44
  „Szerintem röhejes hogy ezen veszekedtek... Ezt már eldöntötték kár ezt a csontot rágni... Amúgy szerintem sem rossz hogy azt a szobrot szépre megcsinálják és nem lesz koszos, kopott... Azt én sem értem mi ez a ...arrágás hogy arrébb kerül egy picivel ha valaki emlékezni akar, az a pár méter nem akadály... Annak meg szerintem azok is örülnének akik emlékére állították ( Isten nyugosztalja őket! ) hogy foglalkoznak azzal az emlékművel és nem hagyják elhanyagolni, nem felejtette el őket senki...! Meg szerintem ebben az állapotában nem lehet nagy "kegyeleti" helynek nevezni a sok anyázó autós mellett akik nap mint nap ott parkolnak és rohadtul nem érdekli őket a tér...”
 • 78. Picur904 2009. június 18. 09:36
  „76. hozzászólás madártej 2009.06.18. 08:46
  15 éve újították föl a szobrot, ami bronzból van. Na, most akkor miért is kell máris bevinni javíttatni? És pont szombaton röggel korán?

  Már bocsi de neked a 15 év nem tűnik hosszú időnek? Vártak volna még 15 évet?...:-)
  Azért vitték szombaton mert kisebb a forgalom (nem úgy mint hétköznap...) és így könnyebb a szállítása nem kell a sok autó között vinni biztonságosabb a szállítása...
  Hát szerintem ez nem volt egy nagy kérdés magadtól is rájöhettél volna...”
 • 77. Csirén 2009. június 18. 09:14
  „61. Ne felejtsd el, hogy az egész téren 2 azaz kettő db. fa lesz, nemhogy rózsa, de még egy szál fű sem fog nőni, abszolut falanszter érzés nézni a terveket.
  Szövegelünk itt mediterrán térről, de itt nem erről van szó. Valakinek nagyon kell az a kocsma.... elé egy tér.”
 • 76. madártej 2009. június 18. 08:46
  „15 éve újították föl a szobrot, ami bronzból van. Na, most akkor miért is kell máris bevinni javíttatni? És pont szombaton röggel korán? Flexi, ez nem zavar, hogy szombat? Ja, egy goj emlékmű, azt lehet szétszedni és benyomni a helyét is kőlapokkal, nehogy már ne az legyen, amit az elvtársak kitaláltak.”
 • 75. flexsnake 2009. június 18. 06:23
  „Meg barnaingesek és vasaltcsizmák.... sztálin teret nem akarsz ahol esetleg tankos-romantikus előadásokat is tarthatnának?”
 • 74. gardista33 2009. június 18. 05:48
  „Maradando,jo az ötleted,annyi pici módositással: Lovas-Csendörök még jobbak lennének! :))”
 • 73. gardista33 2009. június 18. 05:47
  „pont turista szezonban igy is sokan fotózzák :) Én is küldözgetem külföldi ismeröseimnek . :) Különösen tetszik nekik a Nagyposta melletti ujságos bódé . :)”
 • 72. maradando 2009. június 18. 01:43
  „Restaurálás végéig nem lehettséges,hogy legyenek lovasrendőrök? Ne legyen hiányérzete a szegedi embereknek egy percre sem.A hözöngöket szétoszlatnák mig vissza nem kerűl a helyére a régi "lovashuszár".”
 • 71. flexsnake 2009. június 18. 01:36
  „na hát akkor nem fogom elmondani. Majd megírjátok ha az önkormányzat kiadja az infót. :p
  Válság? Minek eszel? Válság van. Miért adsz tejet a gyereknek? Válság van!
  Hülye duma. Nincs válság. A nap ugyanott kel fel. Vannak tartalékok amik erre vannak elkülönítve. Az önkormi folyamatosan pályázik hogy legyen pénz. Szeged szerencsés helyzetben van, tele van nyertes pályázatokkal.Jön a pénz befelé és erre is jut. Ez az összeg erre volt elkülönítve. Jobb ha hazaviszem és akkor még ennyit sem lát senki belőle? A szobor szar állapotban van. Ott ette az idő régóta. Na de ezt ilyen ,,városakadályozók" nem értik meg. Ha rajtuk múlna még sarlós címerek lennének mert minek azt lecserélni, jó az még.... jó hát. Költözz ha nem tetszik. De mostmár vissza sem adom. Jól néz ki a kertben a medence mellett amibe lopom a vízet a közhálüzatról meg közpénzből építettem :D Oszt nem kaptok semmit :p Volt huszár, nincs huszár :p Hajtogassatok papírból.”
 • 70. gardista33 2009. június 17. 22:23
  „pocok,tudod az a furcsa hogy elvileg válság van,akkor meg miért dobnak ki milliokat felesleges dolgokra,semmi baja nem volt annak a szobornak-én megnéztem egész közelröl .”
 • 69. gardista33 2009. június 17. 22:21
  „<moderálva off>”
 • 68. pocokkaa 2009. június 17. 21:43
  „A szarrágás jobb cím lett volna. Sokan még mindig nem értik, hogy a kegyelet a fejben döl el. Ha valakiről meg akarok emlékezni, azt egy befőttesüveg előtt is meg tudom tenni. Ha csak feleslegesen akarom jártatni a pofámat, akkor meg így teszek, mint ez a sok ingyenélő...”
 • 67. ditta79 2009. június 17. 20:29
  „<moderálva off>”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi hallgatók szeretik egyetemüket

Szeged - Az European Student Barometer 2009 elnevezésű közvélemény-kutatásban 22 ország 775… Tovább olvasom