Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Jogsértések a szegedi Cserepesen

Szeged - Felröppent a hír: ha nem sikerül folyamatos ellenőrzésekkel megőrizni a törvényes működést, bezárhatják a kínai piacokat. Logee Romániába tenné át székhelyét, a magyarok viszont nem tudnának mihez kezdeni.
Éves szinten több tízmilliárd forint kárt okoznak a kínai piacok az államnak: a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoksága szerint. Sipos Jenő szóvivő elmondta, szinte mindig találnak szabálytalanságot a razziákon. Ezért is merült fel ötlet szintjén kormánypárti oldalról: ha nem sikerül folyamatos ellenőrzésekkel megőrizni a törvényes működést, meg kell vizsgálni a bezárásuk lehetőségét. Az ellenzék szerint ezzel a legszegényebbeket sújtanák.

Gyakoriak a razziák

A szegedi Fővámhivatal járőrei 2007. január 1-je és szeptember 30-a között 141 alkalommal ellenőriztek a Cserepes sori piacon. Két alkalommal jövedéki törvénysértést, huszonegy esetben nem jövedéki jogsértést állapítottak meg. A kiszabott bírság összege több százezer forint volt. A kereskedők nyugta-, illetve számlakibocsátási kötelezettségét, valamint a forgalmazott áruk eredetét is vizsgálták – tudtuk meg Némedi Varga Évától. A VPDARP szóvivője elmondta, két-két esetben nem adott számlát a kereskedő, illetve a kiállított bizonylatok nem voltak a jogszabályoknak megfelelők. Hat esetben a forgalmazott termékek származását nem tudták igazolni, ugyanennyiszer áru hamis megjelölése miatt kellett intézkedniük. Hatszor fedeztek fel szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogsérelmet is. – Félmillió forint mulasztási bírságot szabtunk ki, ami mellett két üzletet 12 napra be is zárattunk – mondta Némedi Varga Éva.

– A kínai részt felőlünk letúrhatják, de minket hagyjanak békében dolgozni – dühödött fel három, ruhaneműket árusító magyar kereskedő minap a Cserepes sori piacon. Alig múlt dél, amikor a kereskedők többsége már pakolt. – Ha így megy tovább, bezárja ez a piac saját magát – mondta egyikük. Az asszonyoktól megtudtuk: haragszanak a kínai árusokra, mert nem tudnak az áraik alá menni. – Ha ők is rendesen fizetnék az adót és a járulékokat, nem árulhatnának ennyire olcsón – vélekedtek. Többségük az árut egyébként szintén a kínai piacról szerzi be: a józsefvárosiból.

– Ott pedig vagy egyáltalán nem akarnak nyugtát adni, vagy sokkal kisebb összeget írnak rá, mint amennyit náluk hagyunk – beszélnek a tapasztalatokról. Nagykerből nem vásárolhatnak, hiszen akkor végképp nem tudnának versenyezni a kínai termékekkel. – Ismerek néhány itt dolgozó kínai családot. A gyerekeik évente kétszer is hazalátogatnak, de ők tartják el az otthoni rokonságot is. Rengeteg pénz megy ki így az országból – magyarázta egyikük, aki csak annyit árult el magáról, hogy a 90-es évek eleje óta árul a Cserepes soron. A magyarok azt mondták: ha bezárnák a piacot, nem tudnának mihez kezdeni.

Érdekes módon nemcsak ők, a távol-keleti árusok is panaszkodtak. Logee például legutóbb egy nap csak két pár cipőt adott el. Még nem hallott a kínai piacok esetleges bezárásáról. Azt mondta, tíz éve árul a Cserepes soron, ad nyugtát, és adózik is. A számlatömböt azonban nem tudta megmutatni, mondván az a bódéja hátuljában van valahol elrakva. Azt is megtartotta magának, hogyan is ér le Szegedre az a rengeteg csizma, kabát és egyéb ruhanemű, amit üzletében láttunk. Annyit azonban elárult, vannak olyan honfitársai a Cserepes soron, akik nem adnak számlát, és olyanok is, akik nem jelentették be alkalmazottaikat. – Ezekből azért egyre kevesebb van, mert sok az ellenőrzés – folytatta a férfi. Ő egyébként nem esne kétségbe, ha mennie kellene. Elmondása szerint kereskedőtársai közül már egyébként is sokan áttették a székhelyüket Romániába. Azt mondta, valószínűleg ő is ekképpen cselekedne. – Itt már amúgy sincsen jövőnk – mondta búcsúzóul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom