Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Jogszabállyal ellentétes parkolótáblák - akkor most kell fizetni a várakozásért?

Szeged – Pert nyert a Szeparkkal szemben egy szegedi ügyvédnő. A mindennaposnak tűnő eset további alkotmányjogi kérdéseket vet fel a fizető parkolással kapcsolatban.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Szegeden minden parkolási tábla érvénytelen, de a KRESZ-ben található és a való életben kihelyezett táblák nem azonosak. Ezen nézőpont egy hétköznapinak induló történet alapján vetődött fel: egy parkolójegy nélkül várakozó autóst megbüntettek. Az autós vitatta a bírság jogosságát, perre mentek.
2008 áprilisában Rácz Róbert a Tímár utcában várakozott. A Munkácsy utcából érkezett autós, mivel fizető parkolásra figyelmeztető táblát nem látott, jegy nélkül állította le autóját. Mire visszaért járművéhez, már ott virított a piros „mikulászacskó". A rokkant kártyával is rendelkező férfi a Szepark ügyfélszolgálatán kérte a bírság eltörlését – ugyanis, ha látja, hogy fizető övezetben várakozik, kihelyezi rokkant kártyáját. A kérést a parkolási cég elutasította, majd bíróságra mentek.

Parkolási táblák a Tímár és a Szent Miklós utca környékén. Fotó: Segesvári Csaba

Az elsőfokú eljárásban a Szepark javára született döntés. A fellebbezés után, a már a megismételt elsőfokú eljárásba belépő szegedi ügyvédnő, Klincsik Melinda által képviselt autós javára döntöttek. Az ügyvédnő a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy védelmi stratégiájuk a rosszul kihelyezett táblákra épült. Kifejtette: a Római körút felől ugyan kihelyeztek egy táblát – szándékosan nem nevezzük a KRESZ-ben meghatározott „Várakozási övezet (zóna)" táblának – amely egy „Várakozni tilos" közúti jelzést is tartalmazó tábla. Az ügy tisztázásra a bíróság a helyszínen is vizsgálódott és megállapította, hogy a Munkácsy utca felől érkező autós nem észlelheti a Római körúti – neki háttal álló – táblát. Az ügyvédnő hangsúlyozta: a parkolást engedő és várakozást tiltó tábla egyidejű használata egymásnak ellentmondó, így a 20/1984. (XII.21.) KM rendelet 11. paragrafus (3) bekezdés b.) pontja szerint semmis. Az ítélet jogerős, a parkolási cég elvesztette a pert.

 c) „Korlátozott várakozási övezet" (61/a. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton „Korlátozott várakozási övezet vége" (61/b. ábra) tábláig a várakozás a 113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett időtartamig, illetőleg feltételekkel engedélyezett.
És itt jön a de! Szándékosan nem neveztük a Római körút sarkán elhelyezett táblát „Várakozási övezet (zóna)" táblának. Ugyanis Klincsik Melinda szerint a KRESZ-ben ismertetett tábla nem egyezik a kihelyezettel. Konyhanyelvre lefordítva, a kirakott parkolást jelző tábla egy ad-hoc módon gyártott jelzés, tekintettel arra, hogy az jellegadó színében és a parkolási jelzés elhelyezésében eltérő. A Tímár utcában tájékozódtunk a kihelyzett táblákról, ahol megállapítottuk: a Szent Miklós–Tímár utca sarkán hiányzik egy tábla. Aki erről érkezik, nem tudhatja, hogy fizető övezetben várakozik. A Római körút felöl pedig egy értelmezhetetlen tábla jelzi: várakozni tilos, de maximum 4 óráig, és parkolószelvénnyel. Na, akkor ez hogy is van?
– A szegedi, 56/2007-es (XII.20.), a parkolási rendszerről szóló közgyűlési rendelet értelmében a „korlátozott várakozási övezet" kezdetét a KRESZ-ben meghatározott tábla jelzi – mondta Klincsik, majd hozzátette: „Álláspontom szerint sem a közút kezelője, sem a Szegedi Közlekedési Kft. nem teljesítette a rendeletben foglalt kötelezettségét, mert nem a KRESZ előírásainak megfelelő táblákkal jelölte meg a fizetéshez kötött övezetek határait."

Variációk parkolást jelző táblákra, a KRESZ-ből
Variációk parkolást jelző táblákra, a KRESZ-ből
 
Az ügyvédnő elmondta: „ ha a jogszabályokat szó szerint értelmezzük, akkor a KRESZ-től eltérő kijelölések jogszabályba ütköznek, így azok semmisek. Így jogkövetkezményük az érvénytelenség (Ptk. 200. paragrafus (2) bekezdés) ." A hosszas indoklásból kiderült: a KRESZ magasabb szintű jogszabály, mint a helyi önkormányzati rendelet. Így, ha az alacsonyabb rendű jogszabály ellentétes a magasabb rendűvel – az érvényét veszti.„Amennyiben az önkormányzati rendelet szerint a fizetéshez kötött várakozási övezet kijelölése nem a KRESZ szabályainak megfelelő, akkor az a magasabb rendű szabállyal ellentétes – és elviekben semmis" – fogalmazott Klincsik Melinda.

Variációk parkolást jelző táblákra, a KRESZ-ből
Variációk parkolást jelző táblákra, a KRESZ-ből. e/2. „Várakozási övezet (zóna)" (112/d. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás megengedett vagy - 113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett módon - a „Várakozási övezet (zóna) vége" (112/e. ábra) jelzőtábláig a várakozás feltételekhez kötött.

Ettől függetlenül a Szegeden kihelyezett táblák, – melyek ha éppen nem tartalmaznak ellentmondást – a szegediek számára érthetőek, előírásait követhetik, egy működő parkolási rendszert alakítanak ki. A kialakult joggyakorlat miatt nyilvánvaló, hogy az Alkotmánybíróság ilyen irányú panasz esetén sem mondaná azt ki, hogy Szegeden jogszabályba ütközés miatt a parkolás ingyenes.

Mindazonáltal a táblák kijavításra szorulnak, jó lenne, ha a jogszabályi rendelkezéseknek maradéktalanul megfelelő táblákat helyeznének ki mindenhol, valamint – a leírt eset tanulsága szerint – az egyébként hibás táblák ellentmondásosságát feloldani.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Sportplusz 2010. május 29. 23:37
  „nagyapáink .. dédapáink felépitették a várost az utakat ..nekünk .. s most mi fizetünk a használatért!!?? .. jo javitást stb fedezni kell !! ... kellene !!!? de a befolyo pénz másra... botkáék zsebébe megy ( még az Őszig !! aztán végük ..) nem az utak karbantartására .. amelyekek kátyusak .. mocskosak .. ..takaritot én mág nem láttam”
 • 52. Pinaman 2010. május 29. 23:17
  „38, Apuka, az altalad felvetett tema is megerne par cikket.
  A temaval kapcsolatban meg az a velemenyem hogy a parkolasi dijakat ugy fel kene emelni hogy az autosok belegebeggyenek, egyaltalan az egesz belvarost belepodijassa kene tenni a gyalogosoknak is, hogy ne ott flangaljon a sok lehuto hanem makkoshazan vagy ahol akar. Vegre a bekeben elhetnenek a belvarosi nyuggerek is”
 • 51. Sportplusz 2010. május 29. 23:16
  „az egész FIZETÖs " PARKOLÁSI " rendszer rablás .. váltok egy órás. park-i jegyet ..fél-oráig vagyok csak ott ..jön a másik autos a helyemre az is kifizeti az én általam már t.képen kifizetett.. parkolási dijat.. tehát egy félora duplán van fizetve.. de nem lényeges Botka + ujhelyi hagy éljen ..”
 • 50. Minibusz 2010. május 29. 15:23
  „Nem ez volt.
  Bocsánat!

  Az is parkolásos cikk volt, de a másik.
  :D”
 • 49. Minibusz 2010. május 29. 15:17
  „Mintha reggel ezt kommentáltam volna, de most meg nem találom.
  Vagy nem itt volt?”
 • 48. corebonts 2010. május 29. 12:56
  „47: Gratulálok, ennél jobban indokolt hozzászólást egy pingvinagyú orángután sem tudott volna összehozni.

  A parkolással mindenhol a bajok vannak ez nem függ párttól.”
 • 47. frakk 2010. május 29. 10:14
  „Soha többet Mszp !!! A parkolási rendszer jelenlegi anomáliái mind mind az Mszp gátlástalan embertelen politikájának következménye. Parkolási díjra szükség van , de ez ne egy pénzhajhász tevékenységbe kell hogy átmenjen.
  Botka Úr , és Újhelyi elvtárs első botránya nem véletlenül egy mobiltelefon adományázással kezdődött. A 90-es évek elején nagy dolog volt a mobil telefon, és éppen a parkolási társaság adta nekik az ingyen telefont”
 • 46. alak 2010. május 29. 09:27
  „A pénz mindenkinek vissza járna, ha a parlament végre elfogadná a "precedens" törvényt!

  Elég egy nyertes ügy és csoportosan azonos módon kell kár-téríteni az Állam polgárait a szolgáltatóknak!”
 • 45. ifj. Nagy Gábor 2010. május 29. 09:18
  „42. hozzászólás papus3 2010.05.29. 08:28
  "Nem parkolási téma,de erősen vitatható!A Kossuth L.-Damjanich sarkán/Kossuth L. irányban/van egy Behajtani tilos tábla,kiegészítve"Kivéve építési járművek" felírattal.Tudtommal ez olyan tiltó tábla,amihez semmilyen kiegészítés NEM alkalmazható!!!"

  Rosszul tudod.

  Alkalmazható kiegészítés.”
 • 44. Logaritmus 2010. május 29. 08:44
  „A fizeto parkolas NEM a KRESZ-be tartozo dolog, ezert P betus tabla helyet lila haromszoggel is jelolhetnek. Az ugyvedno ebben a dologban tehát teved, nem kicsit. Fizeto parkolas nem szegedi talalmany. Minden orszagban ahol több az auto mint a parkolohely bevezettek es mukodik. Ebből a penzbol csinalnak bicikliutakat es egy sor mas dolgot. Az arakrol, zóna hatarokrol erdemes targyalni es emelni, hogy minel több gyalogos zóna legyen!”
 • 43. szilléri 2010. május 29. 08:44
  „joy : a város egyik kritériuma, hogy bizonyos funkcióknak megfeleljen.
  Belőled az irigység beszél, nyilván ,,csóró" vagy!
  A 600 Ft/ óra a mai jövedelem viszonyok mellett ?
  Nekem a gk. munkaeszköz !
  Hangsúly a munkán és az eszközön van !
  Nem elég, hogy legalább három inproduktiv ,,honfi társamat " Eltartók még több terhet az adófizetőkre !”
 • 42. papus3 2010. május 29. 08:28
  „Nem parkolási téma,de erősen vitatható!A Kossuth L.-Damjanich sarkán/Kossuth L. irányban/van egy Behajtani tilos tábla,kiegészítve"Kivéve építési járművek" felírattal.Tudtommal ez olyan tiltó tábla,amihez semmilyen kiegészítés NEM alkalmazható!!!Ajánlom az ügyvéd hölgy figyelmébe,sok pert nyerhet vele.Célszerűbb lenne,ha a Mindenjármű forgalma tilos tábla lenne kirakva:kör alakú,vörös szegéllyel.Ehhez lehet kiegészítő táblát tenni.Ha tévedek,cáfolják meg!!!”
 • 41. joy 2010. május 29. 07:59
  „A kiskörúton belül meg kellee tiltani az szgk közlekedést, és a parkolást, kizárólag a /nem szellemi/ mozgáskorlátozottak, és az ott lakók hajthassanak be, és parkolhassanak.
  A kis-nagykörút között parkolás 600 HuF/ó, max. 2 ó.
  A nagykörúton kívül őrzött parkolóban helyi díj, azon kívül díjmentes.

  Ugye, milyen 1*ű lenne?

  Node nálunk mindent agyon-túl szabályoznak, minél többen csalhassanak.
  Azért ilyen tébolyult az adórendszer is.”
 • 40. franzvon 2010. május 29. 06:33
  „38. hozzászólás apuka 2010.05.29. 06:00

  A mindszenti beteg ügyét két évig tárgyalta a bíróság, most kezdik elölről az egészet.A doktornőnek fél perce volt átgondolni a dolgokat.”
 • 39. franzvon 2010. május 29. 06:28
  „Az utca két végére be kell rakni egy-egy behajtani tilos táblát-megállni tilossal, közé meg egy-egy megfordulni tilost.
  Ott tanakodna a jogkövető parasztja négy-öt évig alapgázon...”
 • 38. apuka 2010. május 29. 06:00
  „Kérdésem az, hogy ki a felelős, amikor két egymással ellentétes ítélet születik. Legalább az egyik bíróság tévedett. Mi van akkor (lásd Kulcsár úgy), amikor 3 órán keresztül sorolják egy eljárás hibáit? Ha egy építésznek összedől a háza, kártérítést fizet (a saját pénzéből). Ha egy orvos műhibát vét fizet. A bíróságnak vagy az ügyészségnek következmények nélkül szabad hibázni?”
 • 37. zongorista 2010. május 28. 23:03
  „Ügyes!Gratulálunk az ügyvédnőnek!
  (Elérhetőséget kérek szépen!!!!!!)”
 • 36. Hungary 2010. május 28. 22:27
  „Jó éjt gyerekek! Tényleg, az alvásért nem kell fizetni?”
 • 35. CsImre 2010. május 28. 22:24
  „Meg kéne szüntetni a fizetőparkolást! Aztán mikor kiderül, hogy így végképp nem lesz parkoló, meg kell szüntetni a parkolókat. :)

  --

  Végre egy cikk, ami kicsit utánajárogat a dolgoknak, nem csak elmeséli Tibi néni esetét a csúnya céggel, és aztán szívszaggató kálváriáját, meg egy épp arra járó taxis véleményét a világról.”
 • 34. Tóthimi 2010. május 28. 21:59
  „A legeslegfelháborítóbb az szombat délelőtt a Mars tér és környéke, ahol a város más pontjaival ellentétben, kell fizetn a várakozásérti!!
  A Gazdasági Versenyhivatal szerint szabálytalan és jogtalan, a parkolási társaság, azaz az önkormányzat visszaél fölényével, de a versenyhivatal önkormányzati és állami társaságokat nem kötelezhet semmire.
  Ez is felháborító, ugyanis az önkormányzati és az állami társaságok többsége is részesei a piacgazdaságnak.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadnapján fogott körözöttet a szegedi rendőr

Szolgálaton kívüli rendőr fogott el egy bíróság által kétszeresen körözött nőt a szegedi belvárosban csütörtök délután. Tovább olvasom