Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Jogszabályokkal veszik fel a harcot a romákkal

Zákányszék - 13 pontos határozatot fogadott el a zákányszéki képviselő-testület, amelyre a Romániából áttelepült romák miatt volt szükség. A döntést a Jobbik üdvözli, a térség településeinek kötelezően ajánlja. A polgármester nem szeretne pártpolitikát keverni az ügybe.
– A 13 pont arra ad lehetőséget, hogy mindenki számára elfogadhatóan kezeljük a fennálló helyzetet – mondta Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere. A csütörtök este a képviselő-testület által elfogadott 13 pontra a Romániából betelepült romák miatt volt szükség. A polgármester többször hangsúlyozta: nem a becsületesen, bejelentetten dolgozó, hanem a naplopó, élősködő emberek miatt. Számuk mára elérte a 300-at a településen és a környéken. Ismert: nemrégiben Mórahalmon két román férfi gyilkolt meg egy magyar gazdát.

– Meglévő jogszabályokat gyűjtöttem össze úgy, hogy az mindenki számára világos legyen. Megfogalmaztam, hogy milyen jogi eszközökkel vehetjük fel a harcot – mondta az előterjesztő, Mezey Róbert. Szeged egykori jegyzője civilként, zákányszéki lakosként fogalmazta meg a 13 pontot, a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta. Ezek között szerepelnek a hatóságok és civil szféra feladatai is.

Tóth: Nógrádi döntsön!

Tóth Péter – miután a héten többször is lemondásra szólította fel Nógrádi Zoltánt, Mórahalom polgármesterét – pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: döntsön végre a Fidesz politikusa arról, hogy a kialakult helyzettel akar-e valamit kezdeni, vagy csak a Jobbikkal akar tovább háborúzni.  

A képviselőtestület kinyilvánította, hogy a jelen helyzet csak a helyi közösség összefogásával oldható meg. Kérte a lakosságot a tudomására jutott illegális tevékenységek bejelentésére. Az egyik legfontosabb pont a szállásadókra vonatkozik, erről Matuszka Antal és Faragó Csaba jegyző korábban is beszélt lapunknak. A legtöbben ugyanis nem bejelentetten szállásolják el a románokat. A határozat szerint, ha valaki bejelentést tesz illegális szállásadóról, a jegyzőnek feljelentést kell tennie a NAV-nál. – A 13 pont lehetőséget ad arra, hogy a hatósági eljárásjogban alkalmazható szabályokkal űzzék ki a faluból ezeket az embereket – fogalmazott Mezey Róbert. Így a gyermekvédelem, az idegenrendészet felé is jelezhet a lakosság és a jegyző. Ezeken kívül lakossági fórumok összehívására kérik fel a polgármestert.

Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke – aki maga is részt vett az ülésen – egyetértését és támogatását fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. A politikus pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a Jobbik minden homokhátsági polgármestert felszólít ennek a példának követésére. Az országgyűlési képviselőket pedig arra szólította fel, hogy javasoljanak törvénymódosítást, amennyiben a jogszabályok nem teszik lehetővé a romák kitoloncolását. Matuszka Antal erre úgy reagált: térségi szinten ennél komplexebb megoldást kell találni, nem lehet minden településre egységes módszert megfogalmazni. A Jobbikkal kapcsolatban megjegyezte: nem szeretné, ha bárki politikai tőkét kovácsolna ebből az esetből. – A homokhátsági települések, ahogy mi is, elzárkózunk az erőszak minden formájától, kizárólag a jog eszközével kívánjuk kezelni a problémát.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. rezice 2012. november 14. 05:22
  „a ROMÁN CIGÁNYOK MÉRT NEM A MELÓT VESZIK FEL?? Biztosan NAGYON de NAGYON SZERETNEK "dógozni" !!”
 • 20. reader 2012. november 11. 15:02
  „1. Ennek egy az egyik oka, hogy a magyar "munkanélküli" nem akar dolgozni, főleg a mezgaz.ban mert az olyan degradáló! Aki mást mond az hazudik!

  2. Most erőlködnek a zákányszékiek? Ezt már voltak akik 3-4 évvel ezelőtt sejtették, hogy ez lesz a vége, csak akkor a "fejesek" a szőnyeg alá söpörték a problémákat. Legalább is ottani ismerős mondta.

  Zárszó: Nem csak pl. a böllérnapon kellene tudnotok "összefogni"!”
 • 19. czindi 2012. október 29. 10:47
  „Bocsi, 16. maros50 , neked a 4-500 ft-os órabér "éhbér"? Mert akkor mindent értek....”
 • 18. deszkás 2012. október 28. 19:13
  „Farkasfalka.”
 • 17. Anmari51 2012. október 28. 11:55
  „Anmari51
  8. Linka11 szó szerint egyet értek hozzászólásoddal és korábban hasonló témáról szóló cikknél is így vélekedtél. Gondolom a közvetlen lakókörnyezetdben keserítik meg roma családok a napjaid. Netán egy házban élünk, csak nem tudunk róla a kommentelő "álnév" miatt? Hasonló körülmények között élünk a mi házunkban. Tényleg csak az tudja mit jelent velük egy házban, utcában élni aki személyesen is érintett. Hát mi nagyon azok vagyunk és közvetlen fölöttünk lévő két emeleten él egy-egy roma család. Na ennél nagyobb büntetés a világon nem léztezik. Ők is nagyon is renitens életvitel mellett keserítik meg napjainkat, és a város, de az ország kormánya is úgy gondolja, ha nem vesznek róla tudomást, nem beszélnek róla akkor nem is probléma a probléma. El van rendezve a sorsuk életük a több helyről kapott segélyek útján az még csak-csak végül is éhen nem hallhatnak ha már munka sincs, netán nem is törekednek munkavállalásra. De cserében elvárhatnánk tőlük, hogy életvitelükkel ne zavarják a lkaóközösség életét. Belakják, hangjukkal betöltik az egész házat az év minden napján kora reggeltől, késő estig, vállalhatatlanul viselkednek! A rendőrség sem tud mit kezdeni velük vélhetően politikai nyomás alatt vannak nincs jogkörük hathatós intézkedésre a közrend, köznyugalom megteremtésére és fenntartására. Természetesen nem bántani kéne őket erőszak, agresszió, csak erőszakot váltana ki. De igenis rendszresen ellenőrízni kéne őket, nevelési céllal és segíteni az integrációjukat. Mivel úgy gondolják nekik mindent szabad, úgy is viselkednek!
  10. Együgyű a te is a valós tényekről írsz róluk, kár, hogycsak magunk között váltunk véleményt a romák életvitele miatt és akiknek ez dolga volna érdemben nem tesznek semmit. Ez pedig oda vezet, hogy nem ok nélkül de egyre csak nő a romákkal szembeni ellenszenv ami senkinek nem jó! Mivel maguktól sosem fogják belátni, hogy változtatni kéne a viselkedésükön, pont annak érdekében kéne türelemmel de rendszeres következetes jelenléttel törődni velük!”
 • 16. maros50 2012. október 28. 07:37
  „Szeretném előrejelezni,hogy elítélem a bűnözést legyen az elkövető zöld vagy kekszinú is. Bizonyára mindenki tudja hogy a a Homohátsági térségben magyarországi romák nem települtek le következésképp nem alakulhatott meg roma kisebbségi önkormányzat. A külföldi romák miatt nem etikus elverni a port magyarországi romákon.Akin el kell verni a port az nem más mit a kisgazdák akik külföldi munkavállalókat köztük romákat foglalkoztatnak feketén nagyobb haszon reményében.Azt várják a kisgazdák,hogy éhbérért dolgozzanak.A helyi gádzsó munkanélküliek terméseztessen nem hajlandóak éhbérért dolgozni és jogos is.Valójában nem is a romákról kellene jogszabályokat alkotni,hanem a kizsákmányolókról a rabszolgatartókról.”
 • 15. Egyolvasó 2012. október 27. 19:45
  „Raszizmuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuus!
  Majd rátok gyünnek a Hágai, a berlini, a kínai, a négy mancs és még sorolhatnám napestig, hogy milyen jogvédők.
  Tudomásul kellene már venni, hogy ebben az országban a külföldieknek több joguk van, mint azoknak akik itt fizetik az adót és itt rokkantak bele a munkába.”
 • 14. czindi 2012. október 27. 17:19
  „Sőt. Bejön Romániából, hozza a gyerekét, akit azonnal föl kell venni az iskolába, úgy, mosdatlanul, tetvesen, ellenőrizhetetlen egészségügyi állapotban, oltások hiányában...(tisztelet a kivételnek!) és mindenki tehetetlen!”
 • 13. x 2012. október 27. 14:43
  „11. alfoldi 2012.10.27. 13:37 - "Miről szól a 13 pont?"
  http://www.zakanyszek.hu/component/content/article/1-kiemelt-hirek/279-koezmeghallgatas-lakossagi-elterjesztes-megoldas-a-vendegmunkas-helyzetre.html
  Hat PDF-oldal, 81 KB, a részletes előterjesztés és határozati javaslat itt olvasható:
  http://www.zakanyszek.hu/images/stories/kiemelt_hirek/2012/oktober/el%C5%91terjeszt%C3%A9s.pdf”
 • 12. sügér63 2012. október 27. 14:31
  „Szegeden is szavazzák meg a 13 pontot!”
 • 11. alfoldi 2012. október 27. 13:37
  „Miről szól a 13 pont?”
 • 10. Együgyű 2012. október 27. 11:43
  „Ez megint egy vicc?
  Jogszabályokkal a renitens Román és Magyar cigányok ellen sem lehet harcolni, sőt a félázsiai zabolázhatatlan Magyarok ellen sem. A jogszabályok csak a mindenkor hatalmon levők és azoknak a tehetős szövetségeseinek az érdekeit szolgálják a rendes átlagemberek kordában tartására. A külföldi romákat még a fejlett nyugat Európai országokban sem tudták megzabolázni csak kitelepíteni az országukból.
  Mellékesen meg most már akkora demokrácia lett a romák számára, ha egy átlag magyar ellent mond, nekik a kisebbségi mivoltukra hivatkoznak jó esetben. Ha falkában támadnak, akkor a mindenható óvja a megtámadottat. A rendőrség is sok esetben smafu nekik nem, hogy a jogszabályok. A mostani átlag jog is őket védi!”
 • 9. bubuka976 2012. október 27. 08:04
  „Sajnos többször előfordult hogy Mórahalmon a presszó előtt üldögélő románok kisgyerekes anyukákat zaklattak ill szólítottak le. "de szép gyereked, van merre mentek, hol laktok" szöveggel!! A saját hazánkban nekünk kell félni?? A vezető politikusaink meg mellébeszélnek meg elkendőznek? Mi van itt? Kinek az érdeke ez? Merthogy nem a lakosságé az biztos!”
 • 8. Linka11 2012. október 27. 07:43
  „Ezzel a kérdéssel csak azok viccelődnek akik még nem voltak össze zárva néhány roma családdal.A cigány kérdés mindenütt súlyos probléma de nem azért mert az emberek rasszisták, hanem mert a cigányok nem hajlandók integrálódni a helyi közösségekhez.Aki ezt nem akarja meglátni annak javaslom költözzön össze velük majd érzékeli,
  hogy kik is a kirekesztőek.A problémát finomkodva és állhumánummal csak azok tudják kezelni akiket nem érint közelről.”
 • 7. ecseri 2012. október 27. 07:29
  „Talán ott kellene kezdeni, hogy nemkellene mindenki az országunkba ellenőrizettlenül beengedi. Akit meg beengedünk pláne a románokat alapos orvosi vizsgálattal jöhessen. Nem csak bűnöznek a románok hanem rengeteg betegséget is behurcolnak hozzánk. A kormánynak kellene egy határozatot hoznia ez ügyben nem a polgármestereknek.”
 • 6. Porcika2 2012. október 27. 06:28
  „1. cumania.
  Jártál te már Zsombón és Zákányszéken? Előbbi helyen legfeljebb másfél tucat bevándorlót találsz. Annak is számottevő része bordányi tanyáról jár be a faluba. Utóbbi helyen még mész az utcán és mindenfelé barnát látsz.

  A jogszabályt üdvözlöm. Hajrá.”
 • 5. tzrtz 2012. október 27. 00:17
  „Egy 23 percig röhögtem a címen, utána elolvastam, és még ugyanannyi ideig röhögtem a híren magán. Mi lesz a következő? Irgum-burgummal közdünk majd Orbán hatalma ellen? Ekkora marhaságot. Inkább ne csináltak volna semmit. Cigányok ellen jogszabályokkal...:-D”
 • 4. achilleus 2012. október 26. 19:59
  „Ha valaki, már 1 hónappal ezelőtt is ennyire pontosan látta a helyzetet, és meglátása váteszinek bizonyult, akkor joga van belátása szerint intézkedni, azok helyett is, akik semmibe vették a figyelmeztetését: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vendeg_munkanelkuliek_zakanyszeken/2299423/ "A polgármester azt mondja: eddig nem történt erőszakos bűncselekmény, nagy értékű lopás, de szerinte ez csak idő kérdése. (...) Nyomatékosan kértem ezeket az embereket, hogy ne adjanak szállást, ne adják el a tanyáikat. Romlik a település hírneve, leértékelődnek az ingatlanok, egyre rosszabb a helyzet."
  Itt már nincs értelme rasszizmusról beszélni, amitől óvott, az bekövetkezett, aki vitatkozni akar vele, annak jusson eszébe a bűncselekmény áldozata. Meg lehetett volna előzni a halálesetet, ha a polgármesterre hallgatnak. És hallgassanak is rá, mert nem beszél a levegőbe.”
 • 3. klj-54 2012. október 26. 18:54
  „Minden szabály annyit ér amennyit betartatnak belőle!”
 • 2. acidrain 2012. október 26. 18:39
  „Helyes!

  Majd Pestről kitalálják, hogy ez kirekesztő és mindent vonjanak vissza, adjanak neki támogatást, kérjenek tőlük nyilvánosan bocsánatot :)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel száz lefoglalt kerékpár keresi gazdáját

Huszonkilenc kerékpártolvajt és hat orgazdát fogtak el a szegedi rendőrök 2012 első tíz hónapjában. Nézze meg képgalériánkat, köztük lehet az Ön biciklije is. Tovább olvasom