Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Jogszerűen vágták ki a móravárosi fákat

Szeged - Magánterületen vágtak ki 26 jegenyehársfát a hétvégi ünnepek alatt Móravároson, a rohamtempóban épülő OBI és Tesco Áruházak közelében lévő szervizúton, tehát nem volt szükség városházi engedélyre.
Mint arról keddi lapunkban beszámoltunk, sokan azt gyanították, illegálisan szabadulnak meg a famatuzsálemektől, a fakivágókat még le is állították.

Mára ígérte a hivatalos választ Molnár László, a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője azzal kapcsolatban, jogosan vágtak-e ki huszonhat jegenyehársfát csatornaépítés miatt a hétvégén Móravároson, az épülő új áruházakhoz közeli szervizúton. Az egykori Damjanich János Honvéd Kollégiumhoz vezető, a Vadaspark lakópark oldalában található út mentén ugyanis az ünnepek alatt közel húszméteres fákat, összesen huszonhat jegenyehársot vágtak ki egyszerre.

Molnár László a hétvégén azt nyilatkozta, nem emlékszik rá, hogy az épülő áruházak mögötti területen bárki kért vagy kapott volna engedélyt arra, hogy a fákat kivágja. Tegnap pedig azt mondta, hogy utánanézett: magánterületről van szó, amely egyrészt a Móraváros Kft.-é, másrészt a honvédségé, tehát a fasor eltávolításához nem kellett városházi engedély. A tulajdonosok pedig hozzájárultak a munkához. Hozzátette: a fák már rossz állapotban voltak, és a szegedi rendezési terv is előírta, hogy előbb-utóbb meg kell tőlük szabadulni. A magántulajdonosoknak különben azt írták elő, hogy kötelesek 400 darab fát telepíteni a területre.

Használhatatlan parkoló

Nemcsak a Vadaspark lakóparkban élőknek, dolgozóknak – akik közül többen leállították a favágókat a hétvégén –, hanem a főbejáratával a Szabadkai útra néző Főszer Electric Zrt.-nek is bosszúságot okozott a be nem jelentett fakivágás. Mint ahogy azt Lakatos Jenő vezérigazgató elmondta, a keddi munkakezdéskor a kivágott fák miatt a szervizútról nem tudtak behajtani a saját udvarukba, s használhatatlan volt a saját maguk építette személyi parkoló is. A rend csak a déli órákra állt helyre.

Olvasóink írták

 • 13. bobca 2008. május 14. 14:25
  „fülészhez bocs´”
 • 12. bobca 2008. május 14. 14:23
  „Vagy szemészhez vagy flészhez kell menni az újságírónak. Aki a jegenyenyárt jegenyehársnak írja az valami hibában szenved.”
 • 11. csanyiv 2008. május 14. 13:24
  „Egyébként az önkormányzati előterjesztések között látom, hogy éppen most pénteken (2008.05.16.) Kalmár Ferenc fog felszólalni az Öthalom utcában kivágandó nyírfa ügyében - állítólag az ott lakók kérésére.”
 • 10. csanyiv 2008. május 14. 13:07
  „m: Ez a terület a lakópark mellett közvetlenül vezető honvédségi út. Jelenleg magánterület (a Honvédelmi Minisztériumé), de az új, csatornázott út megépítésével önkormányzati tulajdonba fog kerülni, mint közterület. A tervek nem konkrétan, csak százalékosan és darabszámban határozzák meg a zöldterület és a fák nagyságát, ezért sajnos lehet, hogy nem ott lesznek fák ültetve, ahol ki lettek vágva. A lombjuk viszont onnan fog, illetve már most is onnan hiányzik.”
 • 9. Tudalekos 2008. május 14. 09:36
  „Hat, lakik ott MTI tudosito is, szoval a publicitast epp el lehetne intezni...”
 • 8. m 2008. május 14. 09:15
  „Nem tom´ pontosan, hogy honnan hiányoznak a fák, de mondjuk a vadaspark lakói összefoghatnának, hogy a tulaj, (gondolom a terület ott magánkézben van) ültessen jó sok fát, hogy legyen árnyék..És akkor pár év alatt kinőnek, és lesz...Mondjuk 10 év....dehát evvel most már nem lehet mit kezdeni...”
 • 7. krisz1122 2008. május 14. 02:14
  „Fujjjjj vadaspark lakópark!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. lupus 2008. május 14. 00:26
  „JoKo: amint megfigyelted az elmúlt éveket, egyre nagyobb elírások, hülyeségek vannak a Délmagyarországban”
 • 5. JoKo 2008. május 13. 22:03
  „Délmagyarország

  A Neten nem találtam hivatkozást "jegenyehárs" nevű fára. Én vagyok hülye, vagy fogalmuk sincs miről írnak ?”
 • 4. Béke 2008. május 13. 21:15
  „Tehát nem közterület volt - mindenesetre kár értük és sajnálatos, hogy a terület tulajdonosa ennyire NEM TISZTELI a város fáit, a természetes környezetet. Na ja. 400 facsemete. Jól hangzik. Tuti nem óriás fákat fognak ültetni a kivágottak helyére hanem seprűnyélnek való kis díszfákat ami nulla árnyékot ad, semennyi port nem tud szegény megfogni és max. 4 méteresre nő. :(”
 • 3. csanyiv 2008. május 13. 20:49
  „Az tény, hogy a Magyar Honvédség tulajdona a terület és a Móravárosi Bevásárlóközpont Kft. tőlük kért engedélyt, de hogy rossz állapotban lettek volna, az nem igaz - egészséges (volt) a törzsük teljes vastagságban (ez látszik a tönkökön) és meg is eredt a lombja mindnek most tavasszal...”
 • 2. JoKo 2008. május 13. 20:42
  „Láttam már jegenyét, láttam már hársfát, láttam már nyárfát....de jegenyehársfát még nem. Ezek azok voltak ?”
 • 1. Cc 2008. május 13. 20:35
  „Természetesen minden jogszerű, csaka paraszt termel jogszerűtlenül, a marha.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kilométeres dugó Szegeden

Szeged - Korábban érdemes indulni még két hétig mindenkinek, aki Pest felől vagy a Mars térről… Tovább olvasom