Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Jogvita várható az alkalmasságról

Szeged - Információnk szerint a szegedi színidirektorságra pályázott négy jelölt közül csak hárman felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. Pénteken a várost vezető koalíciós frakció és a háromtagú szakmai tanácsadó grémium is kialakította álláspontját a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói pályázatáról.
Zárt ülésen választ főigazgatót a Szegedi Nemzeti Színház élére a február 15-i közgyűlés. Információnk szerint az elkészült előterjesztésben az áll, hogy a négy pályázó – Gyüdi Sándor, a szegedi szimfonikusok igazgató karnagya, Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgatóhelyettese és a REÖK igazgatója, Korcsmáros György színész-rendező, a győri színház volt igazgatója és Maczelka Noémi zongoraművész, zenepedagógus, tanszékvezető főiskolai tanár – közül egyiküknek nincs meg a jogszabályban előírt szakirányú képzettsége, valamint az ötéves szakmai gyakorlata.

Szakképesítése: menedzser

Úgy tudjuk, Herczeg Tamás szakirányú képzettsége és gyakorlata hiányzik. A pályázó, mint már megírtuk, főiskolai nevelőtanári diplomával, felsőfokú kulturális, marketing- és reklámmenedzseri végzettséggel rendelkezik, jelenleg pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős drámapedagógia szakos hallgatója.

Mindazonáltal a közgyűlés mind a négy jelöltről szavaz. Az előterjesztés nem hagy kétséget arról sem: ha Herczeg Tamást választják a képviselők, akkor az illetékes minisztériumtól felmentést kell kérni a jogszabályi előírások alól – ha a felmentést megkapja, betöltheti a direktori posztot.

Herczeg Tamás kérdésünkre tegnap azt mondta, Szegeden már volt példa arra, hogy éppen olyan végzettséggel, mint az övé, betölthető a színházvezetői poszt. Neki intézmény-vezetői felsőfokú végzettsége van, kulturális menedzser, amelyre a vonatkozó rendelet a foglalkozás során előforduló legfontosabb feladatok között első helyen nevesíti az „állami, önkormányzati kultúraközvetítő intézmények vezetését". A kulturális menedzser a jogszabályban előírt szakvizsgával egyenértékű szakképesítés – mondta, hozzátéve: a pályázati kiírás ellentmondásos a munkakör megnevezésében, és a szakmai gyakorlatot illetően is. Értelmezése szerint ha az öt éves szakmai gyakorlat követelményét szigorúan vennék, akkor mindössze három magyarországi színházi ember lehetne főigazgató Szegeden: Szinetár Miklós, Petrovics Emil és Székhelyi József.

Herczeg furcsállja

Herczeg Tamás furcsállja, hogy csak az ő pályázatával kapcsolatban merültek fel aggályok, holott akár a végzettséggel, akár az összeférhetetlenséggel kapcsolatban a többi pályázatban is lehetnek törvényességi problémák. Amennyiben a szavazás előtt bármilyen módon ellehetetlenítik a pályázatát, föl van készülve a jogorvoslat lehetőségére – mondta a jelölt.

A két legesélyesebb jelölt: Herczeg Tamás és Gyüdi Sándor.
Fotó: Frank Yvette

Gyüdi mellett a koalíció

A jövő pénteki testületi ülés legfontosabb témái – a városi költségvetés, a beruházások – mellett a jövendő színigazgató személye is szóba került tegnap a Szegedet irányító koalíció kihelyezett frakcióülésén, Ásotthalmon. Az MSZP és az SZDSZ képviselőinek megbeszéléséről kiszivárgott információnk szerint a szegedi polgármester, Botka László azt mondta, minden képviselő a belátása szerint, maga dönt a szavazáskor, nincs a városatyákra nézve kötelező frakcióálláspont arról, melyik direktorjelöltre voksoljanak. Úgy tudjuk, a frakcióülésen mégis volt egy szimpátiaszavazás, amely szerint a jelenlévők mintegy 80 százaléka Gyüdi Sándort látná szívesen a színház élén.

Ugyancsak tegnap alakította ki álláspontját a pályázatok értékelésére felkért háromtagú szakmai testület Budapesten. Ülésükön ott voltak a szegedi színházi dolgozók szervezeteinek képviselői is, ők ketten megismételték korábbi, lapunkban is közölt álláspontjukat, amely szerint Gyüdit támogatják. Hiába kérdeztük azonban Vass Lajost, az Operaház főigazgatóját, a grémium tagját: megértést kérve elmondta, csak a megrendelőt, azaz a szegedi közgyűlést tájékoztathatja arról, milyen véleményt alakítottak ki a négy pályázatról. Más forrásból megtudtuk: szakmai tartalma alapján Vass Lajos egy pályázatot alkalmatlannak tartott, a másik három pályázó közül javasolt igazgatót választani a színházfenntartó közgyűlésnek. A szakmai testület másik két tagja, Selmeczi György és Körmendi Ferenc Herczeg Tamás pályázatát találta a legjobbnak.

A közgyűlés előtt két nappal, szerdán délután ülésezik a kulturális bizottság: meghallgatják a jelölteket és kialakítják álláspontjukat, amelyet a közgyűlés elé terjesztenek.

Kormos a példa

A szegedi példa, amelyre Herczeg Tamás hivatkozott, éppen a kulturális bizottság jelenlegi, SZDSZ-es elnökének, Kormos Tibornak az esete. Kormosnak ugyanúgy tanári diplomája és kulturális menedzseri szakképzettsége volt, amikor a színház-igazgatóságra pályázott, mint most Herczegnek. A miniszter felmentést adott, a közgyűlés által megválasztott Kormos pedig igazgató lett.

Olvasóink írták

 • 19. senki 2008. február 13. 22:34
  „Ön tán ismeri avalódi számokat kedves nem álnevű némethantal? Miért vádaskodnék,megbízható forrásaim voltak. Ugy tűnik viszont,hogy hatékony vagyok, mert a másik fórumon Ön minősitette blöffnek a másik jelölt elképzeléseit.
  Mindenesetre egy értékelhető diploma és jónéhány év tényleges szinházi /nem kommunkációs/ gyakorlat nem hátrány egy leendő színházigazgatónak. Egy ilyen szinháztörténeti jelentőségű névvel türelmesebben kéne fogadnia egy senki véleményét,ami úgysem számít.”
 • 18. nemethantal 2008. február 13. 19:36
  „Nem, az épeszűek nem röhögnek rajta és nem vádaskodnak 50 milliókkal, amikor nem tudnak valódi számokat! Csak a senkik engedik meg ezt maguknak, álnéven, mert még a haugságaikhoz is gyávák! Vagyis valóban senkik, akiknek a véleménye is ugyanannyit számít!”
 • 17. senki 2008. február 13. 18:43
  „Most nem rólam van szó, hanem a "marketingzseniről". Rajta röhög az egész város.”
 • 16. nemethantal 2008. február 12. 21:33
  „Senki! Ön valóban egy senki, és a szava is ennyit ér!”
 • 15. Mese 2008. február 11. 15:35
  „Nem értem miért kell állandóan azzal a f...om politikával jönni. Csak ezt tudja mindenki hangoztatni?? Szerintem a színházi dolgozók tudják,hogy ki kell nekik,nekünk civileknek nem lesz se jobb,se roszabb. Párom ott dolgozik,mesélte,mik a pályázók tervei,hát égnek állt a hajam,szurkolok,hogy az nyerjen,aki megérdemli és aki odavaló. Egyébként mikor döntik el? 15-én?”
 • 14. bumeráng 2008. február 10. 23:12
  „Hallgatsz ,bocs egy " l " kimaradt !”
 • 13. bumeráng 2008. február 10. 23:09
  „Cecília !
  Te mire használtad a Szózatot ? Gyakran fenyegettél soraival !Jobb ha halgatsz .Bölcsebb leszel !”
 • 12. senki 2008. február 10. 22:11
  „Mit bizonyitott a "marketingzseni"? Hogy hogy lehet a Reök kommunikációjára 3 hónap alatt 50 millát elkölteni ? Az Operettben is örültek,hogy eljött. A pályázata egy kommunikációs blöff ,ő maga pedig egy hiteltelen személyiség.”
 • 11. ful 2008. február 10. 09:25
  „A győri elbocsájtott igazgató gyanúba keveredett,
  a karnagyúr egyszerre több lovon ülne (az egyik politikai),
  a tanárnő másodállásban próbálkozna,
  aki pedig bizonyított (operettszínház, szabadtéri, reök) azt kigolyóznák!
  Dolgoznak a lobbik:
  Botka befolyást akar, Juronics a kisszínházat,stb, stb”
 • 10. néző 2008. február 10. 07:52
  „Botka már eldöntötte..., kár a cirkusz.
  Reméljük, az új direktor nem "himvessző"-stílusban dirigál. nem jár párt-rendezvényekre, nem tart gyűlölködő, uszító felszólalást...akkor újból járok színházba.”
 • 9. Carlo 2008. február 09. 20:11
  „....amúgy meg ismerem és becsülöm Gyüdit, és szurkolok a Herceg Tominak is, hiszen, valahol el kell kezdeni a szakirányú gyakorlat megszerzését, talán szavazhatnánk neki bizalmat..
  ha mindíg csak gyakorlattal rendelkezőt ültetnénk az igazgatói székbe, az mindíg üresen maradna, vagy nem?
  vagy esetleg van , aki mint igazgató születik, és az előző életében szerezte a gyakorlatot”
 • 8. Carlo 2008. február 09. 19:59
  „a színház és filmművészeti egyetem, nem olyan régen lett egyetem...
  előtte ugye főiskolának hívták, mint hogy az is volt
  aki még főiskolai minőségében végezte el, annak hogy lett egyetemi végzettsége? ( elég volt hogy átnevezték az épületet?)
  Na Képmutatók hajrá
  Amúgy meg valamelyest igaza van Jóni úrnak”
 • 7. S.Grandpierre Cecília 2008. február 09. 18:41
  „A himnuszgyalázótól csak jobbat szeretnénk!!! Ne a politikai nézete döntsön, mint általában mindig, hanem a tehetsége!!!”
 • 6. Jóni Gábor 2008. február 09. 12:22
  „Mint az egyik jelölt egykori tanára - majd egy évtizedig vezettem a bölcsészkaron a Kulturális Menedzserképző Programot -, valamennyire érintett vagyok, így szigorúan csak a végzettség kérdésében szólnék. Herczeg Tamás kinevezésének semmilyen jogi akadálya nincsen, a "kulturális menedzser" az elfogadott kulturális-, művészeti intézményvezetői felsőfokú képzés. (Ehhez kéretik elolvasni a vonatkozó rendeleteket.) Ha a város kizárólag csak a színművészeti egyetem diplomájához ragaszkodik, akkor csak Korcsmáros (neki megvan) és Herczeg (neki folyamatban van) kinevezése lehetséges. De akkor a másik két jelölt joggal reklamál: miért nem pontosította a város már a kiírásban ezt a feltételt? Utólag előhozakodni ezzel.... Hm. Nem elegáns.
  Javasolnám ehelyett a pályamunkák elolvasását, hogy a tisztelt képviselők a szakmai tartalom, a konkrétumok alapján mondjanak majd felelős, önálló véleményt, amit a nyilvánosság előtt vállalni is tudnak. Mint a cikkből tudjuk, nem köti őket a frakciófegyelem. Az meg, hogy kinek ki szimpatikus, magánügy.
  Tisztelettel:
  Jóni Gábor”
 • 5. vica 2008. február 09. 10:35
  „Szegedieknek szegedi színidirektort.
  Most még lehet jól dönteni, később, ha már gazdaságilag becsődölt a színház, és senkit nem érdekel, akkor már csak a szabadtéri marad, ahová szívesen járnak a szegediek.(és nem csak a szegediek)
  No és a szabadtérit kik irányítják ilyen jól, és gazdaságosan?
  Talán engedjünk utat a biztos sikernek!”
 • 4. ful 2008. február 09. 10:18
  „Vajon a színház melyik dolgozója ért egy intézmény gazdasági vezetéséhez?
  Nem lehet, hogy olyan igazgató kellene, aki nem szerepeket oszt, hanem a pénzügyeket felügyeli?!
  Ha lehet főállásban...”
 • 3. joy 2008. február 09. 09:09
  „A rabszolgák hajcsárt választottak.
  Ha a szinháziak döntöttek, miért kell még sz.rakodni?”
 • 2. walaki 2008. február 09. 08:59
  „Nem tudom minek ez a cirkusz, Szeged Város Polgármestere előre eldöntötte, hogy Gy. S. lesz az új igazgató! Hozzáteszem: én is rá szavaznék, a kínálatot látva.”
 • 1. VCrash 2008. február 09. 07:54
  „A parlamentbe bejutni képviselőnek sem lehet könnyebb, lehet, hogy a képviselőséghez is vannak jogilag szabályozott feltételek? Meg is látszik az ország gazdasági, pénzügyi, egészségügyi, közbiztonsági stb. helyzetén, hogy csak a jogilag szabályozott feltételeknek megfelelő ember(ek) kerülhetnek a megfelelő helyre. A hozzáértés, a képesség nem számít. Hallottam, hogy a közigazgatási ´cégnél´ pl. ezentúl csak azt szabad osztályvezetőnek kinevezni, aki ´nyelv-vizsgával´ rendelkezik. Mert biztosan az a személy képes megfelelően ´irányítani´... Én a jogisítvány megszerzését is szigorítanám, mert a közlekedés ´veszélyes üzem´, és ma jogosítványt a ´hülyék´ is szerezhetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a látogatási stop Szegeden

Szeged - Az ÁNTSZ-szel folytatott szakmai megbeszélést követően feloldotta a látogatási tilalmat a szegedi klinikákon és kórházakban Pál Attila a klinikai központ elnöke. Tovább olvasom