Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Jöhet a hadiárva-ellátás

Nagyjából 18 ezer hadiárva, -özvegy és -rokkant kaphat újfajta járadékot a határainkon innen és túl. A törvénymódosítást már elfogadták, de még nem hirdették ki. Igényelni kell majd.
– Apukám 1944-ben vonult be katonának. Hiába kérte anyukám, hogy bújjon el, ő csak ment, és orosz fogságban halt meg 1947-ben. Két testvéremmel félárván nőttünk fel – meséli a 77 éves Etelka, aki előbb hozzájárult teljes neve és fotója közléséhez, majd mindkettőt visszavonta. A szegedi nyugdíjas úgy emlékszik, ők és az édesanyjuk egy ideig kaptak járadékot, de az idővel megszűnt. Később egy összegben kaptak a rendszerváltás után 400 ezer forintot, és még fejenként 50 ezret.

Hallotta Lázár János kancelláriaminiszter májusi sajtótájékoztatóján, hogy törvénymódosítást kezdeményez, ami alapján havi ellátást kapnának a hadiözvegyek, -árvák és -rokkantak. Azóta nincs híre erről, pedig érdekelné, lesz-e pénz vagy sem.

Utánanéztünk. A miniszterelnökségi sajtóirodájától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy míg az I. világháború előtt és a két világháború között is létezett hadigondozotti ellátás, addig a II. világháború után a kormány fokozatosan leépítette a hadigondozást. Lázár János mostani javaslatában az áll, hogy módosítják a hadigondozásról szóló törvényt, és megadják a tiszteletet azoknak, akiktől 1949-ben megvonták ezt az ellátást.

A határokon túl is járna az ellátás azoknak, akik a háborúban magyar állampolgárként szolgálatot teljesítettek. Az elmúlt 25 év magyar jogtörténetében példás javaslat, hogy azokra is kiterjedne a döntés, akik az 1947-es békeszerződéssel elveszítették a magyar állampolgárságukat.
Az érintettek nagyjából 18 ezren lehetnek. Azokra a hadiárvákra és hadiözvegyekre vonatkozik, akiknek az édesapja vagy a férje a Magyar Királyi Honvédségben vagy a Csendőrségben szolgálatot teljesített, az állománytáblától és a rendfokozattól függetlenül.

A törvény a kihirdetését követő napon hatályba lépne, utána lehet igényelni a járadékot. A törvényt a parlament megszavazta, de még nincs kihirdetve. Jelenleg az ellátás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (jelenleg 28 ezer 500 forint) a 30 százaléka, ami idén havi 8550 forint. A kérelem a tervek szerint határidő-korlátozás nélkül bármikor benyújtható a hadigondozott lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnál. A külföldön élő kérelmezők a fővárosi kormányhivatalt kereshetik, a járadékot a nyugdíjfolyósító fizeti ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malacot műtöttek a gimnazisták előtt

A régió legtehetségesebb diákjainak szerveznek biológiai tábort a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének munkatársai. Tovább olvasom