Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Jól jöhet az úszástudás

Bár felnőtt korban nehezebb megtanulni, az úszást sosem késő elkezdeni. A tempók biztos tudása jól jöhet a tengerparti nyaralás során. Szegeden búvárkodni is megtanulhatunk.
– A legtöbb ember életében adódhatnak olyan helyzetek, amikor fontos, hogy tudjon úszni, főleg egy olyan városban, ahol folyó is van, mint Szegeden. De gondoljunk csak a nyaralásra, amikor idejüket jobbára vízparton töltik az emberek – halljuk Oravecz Gábortól, a Némó Úszósuli vezetőjétől, akitől megtudjuk, minden sport alapja az úszás: fejleszti a fizikai erőnlétet, növeli a tüdőkapacitást és az állóképességet.

Búvárleckék a nyaralás előtt

– Minden évben vannak olyan jelentkezőink, akik a nyaralás előtt, még Szegeden szeretnének megtanulni búvárkodni. Ehhez alapfeltétel a biztos úszástudás és hogy legalább kétszáz métert meg tudjanak tenni egyfolytában. Ezenkívül előny a hajlékonyság is, a delfinmozgás miatt – részletezi a kritériumokat Kanyó Dénes, a Muréna Úszóklub elnöke, aki sportként és hobbiként is egyaránt ajánlja a búvárúszást, hiszen rendkívül változatos mozgásforma, amely esztétikus testfelépítést biztosít. A havi tagdíj 2500 forint, amiért cserébe akár heti tíz alkalommal is gyakorolhatnak. A kezdőknek azonban csak heti két-három óra ajánlott.

– A vízhez szoktatást már csecsemőkorban is el lehet kezdeni. Az oktatást azonban csak négy-öt éves kortól érdemes, hiszen ilyenkorra fejlődik ki a gyerekek koncentrálóképessége. Az úszást bizonyos betegségeknél terápiás jelleggel is ajánlják, például hiperaktivitásnál, gerincferdülésnél vagy túlsúlynál. A tanfolyam résztvevői két hónap alatt eljuthatnak arra a szintre, amikor el tudják kezdeni a mélyvizes úszást. Felnőtteknél ez hosszabb idő is lehet, hiszen akárcsak az idegen nyelvek tanulását, az úszást is nehezebb idősebb korban elkezdeni. Vannak felnőtt tanulóink is. Egy turnusban például az egyik szegedi általános iskola diákjai mellett az ott dolgozó konyhás nénik is hozzánk jártak – emlékezik vissza az úszósuli vezetője.

A Müller Úszótanodában is volt már arra példa, hogy valaki nyugdíjas korában akarta megtenni az első karcsapásokat. Legnagyobbrészt azonban óvodás és kisiskolás tanulóik vannak. Őket játékos feladatokkal szoktatják a vízben való biztonságos mozgáshoz.
– Olyan gyerekek járnak hozzánk, akikről azt gondoljuk, fizikai adottságaikat figyelembe véve elképzelhető, hogy úszó váljon belőlük – mondja Nagy Attila, a Szegedi Úszóegylet elnöke. Az egyletnél az alapok oktatásán kívül jórészt az utánpótlás-nevelésről gondoskodnak. Az úszásnemek biztos elsajátítása után engedik a gyerekeket a versenycsoportba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékőrület: a Buci babától a Barbie-ig

A hetvenes-nyolcvanas években jelentek meg a mai modern játékok elődei: a Buci baba, a villanyvasút,… Tovább olvasom