Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Jól jön Szegednek az operafesztivál

Szeged - A Mezzo-operafesztiválon idén sokkal több a néző, mint tavaly – a Novotel Hotelt pedig szinte megtöltik a döntőben fellépő társulatok. Az utószezonban jól jön az operaviadal Szegednek.
Rétegműfajnak számít az opera, így a Mezzo-fesztiválra nem várhatók tízezrek Szegedre, mint nyáron, a szabadtérire, de ilyenkor az a másfél–kétezer plusz vendégéjszaka is jól jön a városnak, ami a fellépőként érkező és legalább három-négy napot itt töltő társulatoknak köszönhető. A debreceniek több mint százan, a lengyelek 80-an, a csehek 40-en, az amerikaiak 50-en, a svájciak 17-en jöttek-jönnek a döntőre.

– Miként tavaly, idén is stratégiai együttműködő partnerei vagyunk az operafesztivált szervező Armel Produkciónak, így a fellépő társulatok és a zsűri tagjai is nálunk kapnak szállást. Ennek köszönhetően szinte kitehetnénk a megtelt táblát a döntő két hete alatt. Óriási értéknek tartom az operafesztivált, fontos, hogy a turisztikai utószezonban is legyenek a városban ilyen, forgalmat generáló nívós rendezvények – mondja Szabó Mihály, a szegedi Novotel Hotel igazgatója. Mivel a fellépők 90 százaléka a Novotelt választotta, a többi megkérdezett szegedi szálloda inkább csak áttételesen érzi a fesztivál hatását.

Két versenyző, a német Friederike Meinel és Balczó Péter a svájciak Pásztorórájában. Fotó: Dusa Gábor
Két versenyző, a német Friederike Meinel és Balczó Péter a svájciak Pásztorórájában.
Fotó: Dusa Gábor

– Sokkal több nézője van a fesztiválnak idén, mint tavaly volt, ez a jóval alacsonyabb helyárak mellett annak is köszönhető, hogy a bérleteseinknek és az operabarátoknak további kedvezményeket is biztosítottunk – mondja Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója, aki szerint a jobb helyekre már nemigen lehet jegyet kapni a versenyprodukciókra.

A szervező Armel egyébként az újságírók és az érdeklődő budapesti nézők kedvéért minden előadásra operabuszt indít délután a Deák térről Szegedre – és éjjel vissza.

Martinu és Ravel – svájciakkal. Magyarországi bemutatóként adta elő tegnap a svájci Theater Biel Solothurn társulata Bagó Bertalan rendezésében Bohuslav Martinu Alexandre bis című vígoperáját és Ravel egyfelvonásosát, a Pásztorórát – a két darabot ma este is láthatja a közönség. A versenyszerepeket a más nemzetközi viadalokon már győztes német mezzoszoprán, Friederike Meinel, a Debreceni Egyetemen idén diplomázott fiatal tenorista, Balczó Péter, valamint a lengyel baritonista, Stanislaw Kierner énekli.

Olvasóink írták

  • 1. hb 2009. november 10. 15:12
    „hát maradok a klasszikusoknál inkább...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körtetortát sütöttünk a tévésekkel

Vacsoracsatáztunk a celebekkel, láttuk Magdi néni seprűjét, és belehallgathattunk a Csillag születik… Tovább olvasom