Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Jól megélnek a szélhámosok

„Tönkretette sokéves munkámat" – panaszkodott egy szegedi őslénykutatónak egy általános iskolai pedagógus, miután a tanulók meghallgatták a szakember őslényekről tartott előadását. Ekkor derült ki: a gyerekek – egy újonnan terjedő szellemi irányzat iskolájának diákjai – nem a darwinizmus szellemében tanulják a biológiát, hanem egyfajta teremtéstörténet szerint.
A szegedi gyerekek a darwinizmus szellemében tanulják a biológiát – remélhetőleg a jövőben is. Illusztráció: Schmidt Andrea
Terjed világszerte egy áltudományos nézet, a neokreacionizmus. Egyfajta leegyszerűsített-modernizált teremtéstörténettel magyarázza az élet eredetét, az élővilág sokféleségét – a nagy világvallások szent könyveiben foglalt nézetek és a mai tudomány eredményeinek összekeverésével.

Sárkányok és emberek

Szónoky Miklós geológus, paleontológus, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott docense az eszme szülőföldjén, az Egyesült Államokban döbbenten szembesült a ténnyel: bizonyos, a II. világháború óta meggazdagodott-megerősödött kisegyházak egész kutatóintézeteket tartanak fönn a neokreacionizmus szolgálatában. – Bérmunkában alkalmazott, „prostituálódott" kutatók serege igyekszik a tudományosság látszatát keltő bizonyítékait adni a leegyszerűsített-félremagyarázott teremtéstörténetnek, és egyéb ál-természettudományos dolgoknak. Már szegedi szerző tollából is jelent meg könyv az emberiséggel egyazon földtörténeti korban élő sárkányokról. Írója épp velem mint paleontológussal szerette volna a művet lektoráltatni – mondja Szónoky Miklós.

Texasi szellemiség


Más példát is említ a velünk élő neokreacionizmusról. – Előadást tartottam őshüllőkről egy osztálynak. Volt szó ásatásokról, leletekről, tudományos kormeghatározási módszerekről. Az előadás után a kísérő pedagógus félrehívott, és közölte, „tönkretettem többéves munkáját". Ekkor derült ki: a csoport, mely osztálykirándulni jött Csongrád megyébe, a biológiát nem a darwinizmus szellemében tanulja, hanem egyfajta „modernizált teremtéstörténet" tételei szerint, egy vallási közösség iskolájában.

A sokféleség forrása

Az élővilág sokféleségének forrása az örökítőanyagban, a DNS-ben keresendő – ismerteti az evolucionizmust dióhéjban Szabad János genetikus. A DNS – melyet továbbadnak egymásnak a nemzedékek, és amelytől az adott élőlény tulajdonságai függenek – kismértékben időnként változhat, akár spontán módon is. Ha ez a változás úgy alakítja az adott élőlény tulajdonságait, hogy életképességét nem befolyásolja vagy épp javítja, akkor az élőlény változása elindulhat egy adott az irányban. Az egymást követő, egy irányba ható változások lassanként különböző fajokat hoznak létre – ez az élővilág változásának egyetlen forrása.

Az eset ma még egyedi, vajon meddig lesz még az? Ma is élő igény: az iskolákban az élet keletkezésének, a fajok eredetének tudományos szemléletű, darwinista magyarázata mellett, alternatív magyarázatként, a teremtéstörténetet is oktassák – hívja föl a figyelmet Szabad János genetikus, az SZTE tanára, aki nemrégiben részt vett a Tényeket Tisztelők Társasága (kutatókból álló szervezet) országos konferenciáján, a téma épp a terjedő áltudományosság volt. – Az áltudományos nézeteket nemhogy nem korlátozza semmi: jelentős hátszelük is van. A világ országaira mint a legerősebb hatalom, az Egyesült Államok gyakorolja a legerősebb hatást. Amilyen szellemiség éppen az Államokban uralkodik, olyan kezd terjedni másutt is. Az Egyesült Államok ma republikánus vezetésű, és az általa preferált, texasi szellemiséggel átitatott, leegyszerűsítetten vallásos szemlélet hódít nálunk is – mondja.

Vallási tételek tudományos mezben

– Egy évtizeden át vezettem minden hallgató által fölvehető speciálkollégiumot az evolúcióról az egyetemen, a rendszerváltás óta. Néhány éve abbahagytam, úgy tűnik, minden erőfeszítésünk szélmalomharc – így Szónoky Miklós.

– Az élővilág mérhetetlen változatossága láttán az emberekben fölmerül a kérdés, hogyan keletkezhettek ennyire eltérő létformák – mondja Szabad János. – Ismeretekre nagy igény lenne, ennek óriási piaca van. A tudományos eredmények azonban bonyolultak, bizonyos képzettségi szint alatt kevéssé érthetők. Ezt ismerték föl az áltudományok hirdetői, több ezer éves vallási tételeket tudományos mezbe bújtatnak, hozzáteszik egyéni leleményeiket, és mindebből jól élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakunkon a megszorítások

Szegeden jövőre több közszolgáltatás díja drágul az inflációnál jóval nagyobb mértékben. A lakbér… Tovább olvasom