Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Jól megfér három Novák egy családban

Szeged - Novák Ferenc koreográfus, rendező, Novák Eszter, a My Fair Lady rendezője és Novák Péter, a Dózsa címszereplője mesélt közösen pénteken Szegeden, a Varga Mátyás kiállítóház kertjében – szabadtériről, néptáncfesztiválról.
A színházi életből ismert Novák család három tagját láthatták és hallhatták, akik péntek délután ellátogattak a szegedi Varga Mátyás kiállítóház kertjébe. A szabadtéri játékokhoz és a néptáncfesztiválhoz kapcsolódó beszélgetésen Novák Ferenc (Tata) koreográfus, rendező, Novák Eszter, a My Fair Lady rendezője és Novák Péter koreográfus, a Dózsa táncjáték címszereplője vett részt.

– Pedagógiailag és művészileg sem tartottak alkalmasnak arra, hogy egy együttest karban tartsak – mesélt Tata az 1970-es évekről. Mégis rábízták először a feladatot, hogy szervezze meg a néptáncfesztivál Dóm téri gálaestjét. Nem volt egyszerű dolga: 1972-ben kilenc nyelven vezényelték le a próbákat, a táncosokat pedig a környékbeli kocsmákból kellett összevadászni.

Novákok. Novák Ferenc, Novák Péter, és Novák Eszter (jobbról). A Varga Mátyás kiállítóház kertjében megkezdett beszélgetés-sorozatot Kovács Ágnes (középen) szervezte. Fotó: Schmidt Andrea
Novákok. Novák Ferenc, Novák Péter, és Novák Eszter (jobbról). A Varga Mátyás kiállítóház kertjében megkezdett beszélgetés-sorozatot Kovács Ágnes (középen) szervezte.
Fotó: Schmidt Andrea

A művészcsalád két fiatalabb tagja is bekapcsolódott a nosztalgiázásba. Eszter arra emlékszik: hatévesen a szállodából hallotta éjszakánként édesapját „üvölteni" a próbákon. Péter pedig Szegeden tanult meg botot forgatni – egy bukósisakkal a fején. – Előfordult, hogy Pétert a Dóm tornyából kellett levakarni, mert nagyon eleven kisgyerek volt – árulta el Tata mosolyogva.

A közönség azt is megtudhatta: Novák Eszter nem először dolgozik együtt testvérével, akivel olykor beleszólnak egymás dolgába, de ez nem okoz nekik problémát, mert hasonló a gondolkodásuk. A Dózsa kulisszatitkairól egyelőre nagyon keveset árult el a főszereplő, akinek folyton az előadás körül kalandoznak a gondolatai. – Elborult elmeállapotban vagyok – fogalmazott Novák Péter önironikusan. Izgatottan és sajogó bal térddel várja a pénteki premiert.

Olvasóink írták

 • 7. Laura82 2010. július 19. 11:05
  „Én csak ahhoz tudok hozzászólni, hogy a Dózsa remek volt, tehetséges alakítással, totál elvarázsolt!
  Novák Péter nagyon tehetséges!”
 • 6. Isaac_Krawinski 2010. július 14. 01:40
  „Pardon, elonyevel!”
 • 5. Isaac_Krawinski 2010. július 14. 01:36
  „4.
  Oke, rendezd meg. A My Fair Lady nem egy melyertelmu dramai mu, hanem egy szorakoztato musical, annak minden eloníevel es hatranyaval, stilusjegyeivel... Ne legyunk mar eltevedve, kerem.
  1.
  NepItanc, mi? :D”
 • 4. Roxy08 2010. július 13. 20:11
  „Novák Eszter csak azért kapott feladatot a Dóm téren, mert Novák.
  Csapnivaló volt a munkája.”
 • 3. knora 2010. július 13. 13:38
  „NÉPTÁNC! nincs i!”
 • 2. sling 2010. július 13. 07:53
  „néptánc és nem népitánc.
  a népitánc a gagyi....”
 • 1. szilléri 2010. július 12. 17:07
  „Az öreg Novák Feri bácsinak elévülhetetlen érdemei vannak a Honvéd Művész Egyesület Népitánc Tagozatának fejlesztésében.
  Novák Péter rendkívül tehetséges színész.
  Novák Eszter gagyi ! Tudi ? alma és fája !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag hölgybe is bele lehet harapni

Szatymaz - Az őszibarack csak nevében őszi, a szőrösből pedig jobb pálinkát lehet főzni, mint kopasz… Tovább olvasom