Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Jól működik Röszkén a Schengeni Információs Rendszer

Röszke - Öt esetben jelzett az elmúlt valamivel több mint 24 óra alatt a Schengeni Információs Rendszer a röszkei autópálya határátkelőhelyen. Mind az öt esetben olyan utasokat jelzett, akik ellen az Európai Unió területén a schengeni övezetben valamely tagország beutazási, illetve tartózkodási tilalmat rendelt el.
Öt esetben jelzett az elmúlt valamivel több mint 24 óra alatt a Schengeni Információs Rendszer a röszkei autópálya határátkelőhelyen. Mind az öt esetben olyan utasokat jelzett, akik ellen az Európai Unió területén a schengeni övezetben valamely tagország beutazási, illetve tartózkodási tilalmat rendelt el. Ketten beléptek volna, őket visszafordították Szerbiába, hárman éppen hazautaztak, őket a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentették a határőrök.

A határőrök a Schengeni Információs Rendszer három hónapos próbaüzeme alatt is látták a beutazási és tartózkodási tilalom alá eső utasokat, de a december 21-i csatlakozás előtt ellenük nem léphettek fel. December 21-én 0 órától azonban már nemcsak joga, de kötelessége is a Határőrségnek, hogy ezeket az utasokat - belépéskor - visszafordítsa a határátkelőnél, illetve -kilépéskor - feljelentse őket jogellenes belföldi tartózkodás miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Révész Szabolcs, a Határőrség Röszkei Autópálya határátkelő ügyeletese.

A beutazási és tartózkodási tilalom miatt az elmúlt 24 órában két esetben fordítottak vissza utasokat Szerbiába, hárman éppen kiléptek volna a határátkelőhelyen, őket a kiléptetésük előtt - jogellenes belföldi tartózkodás miatt - feljelentették a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A tilalmakat két esetben Németország, egy-egy esetben Ausztria, Csehország és Magyarország rendelte el a külföldi állampolgárokkal szemben. Ők mindaddig, míg az adott ország nem vonja vissza ellenük a korlátozó intézkedést, nem léphetnek a schengeni övezetbe, így december 21-e óta már Magyarországra sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka és Lázár: két dudás – két csárdában

Szeged, Hódmezővásárhely - Botka László (MSZP) és Lázár János (Fidesz) között több a hasonlóság, mint a különbség. Tovább olvasom