Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Jól muzsikált a szegedi Rozsdamaró

A Népművészet Ifjú Mestere díjjal tüntették ki az ünnepen a szegedi Rozsdamaró zenekart. A magyar népzenét játszó együttes táncházakban és néptánccsoportok kísérőjeként is muzsikál. Nyáron itthon és külföldön is sok helyen fölléptek, lemezük tavaly decemberben jelent meg.
Nagy Gábor, Lipták Dániel és Horváth Ádám Fotó: DM/DV
Rangos állami elismerést kapott a szegedi Rozsdamaró zenekar: augusztus 20-án a Népművészet Ifjú Mestere díjat vehette át Nagy Gábor, a zenekar brácsása, furulyása és dudása. Őt már másodszor érte e megtiszteltetés: 1999-ben ugyanezzel a díjjal tüntették ki.

A Rozsdamaró mindössze öt éve alakult Szegeden tanuló diákokból. Tagságuk azóta is változatlan: Nagy Gábor mellett Lipták Dániel prímás és Horváth Ádám bőgős alkotja a magyarországi és erdélyi falusi bandákra jellemző hármas fölállást. Gyakran csatlakoznak hozzájuk vendégzenészek: többek között Polgár Lilla, Ivánovics Tünde és János Hajnalka énekesek, Fábri Géza kobzos, Mészáros János és Papp Endre kontrás, Pribojszki Ferenc cimbalmos, Barcza Zsolt és Lunka Aladár harmonikás is muzsikált már velük.

„A Rozsdamaró zenekar magyar népzenét játszik. Nevezhetnénk ezt, ha úgy tetszenék, hagyományos zenének, népi tánczenének,
Lemez, föllépés

A Rozsdamaróval lemezfelvétel is készült már: 2002-től az évente kiadott népzenei antológiákon is muzsikálnak. Önálló lemezük tavaly decemberben jelent meg, Egykor és most... címmel. Tavasztól több mint húsz alkalommal léptek föl. Nem csak hazai közönségnek játszottak: megismerték őket Lengyel-, Olasz- és Görögországban, valamint Belgiumban is.  
parasztzenének, falusi cigányzenének, illetve, ami a jelzőket illeti, Kárpát-medenceinek, kelet-közép-európainak, magyarországinak és romániainak, vagy akár poszt-osztrák–magyar–monarchiainak is" – olvasható az együttes honlapján (www.rozsdamaroband.hu). Arra törekszenek, hogy megőrizzék a népzene tánckísérő-talpalávaló jellegét és szórakoztató szerepét.

Nagy Gábor az elismerés előzményeiről elmondta: a cím elnyerésére kiírt pályázaton a Békés megyei Eleken élő románok tánczenéjéről írt kutatási anyagukkal vettek részt. A verseny második fordulójában rendezett meghallgatáson a román mellett erdélyi népzenét is játszottak. A kitüntetést természetesen örömmel fogadták. Legközelebb a szegedi paprikafesztiválon játszanak, szeptembertől a JATE-klub és a Tamási Áron Klub táncházaiban húzzák a talpalávalót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcalányokat keres a szegedi adóiroda

Harmincféle köztartozást hajthat be rajtunk a városi adóiroda. A tételek között olyan… Tovább olvasom