Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Jön a Hungarosaurus - magyar leletekkel bővül a szegedi dínókiállítás

A maradványok a Veszprém megyei iharkúti ásatáson kerültek elő, közöttük a legismertebb az első Magyarországon megtalált dinoszaurusz, a Hungarosaurus.
Magyarországon talált dinoszauruszmaradványokkal bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum dínókiállítása. A legendás Hungarosaurus fosszíliái mellett további fogakat, csigolyacsontokat és megkövesedett dinoszauruszürüléket is láthatnak az érdeklődők. A maradványok a Veszprém megyei iharkúti ásatáson kerültek elő, közöttük a legismertebb az első Magyarországon megtalált dinoszaurusz, a Hungarosaurus.
 
Fotók: Kuklis István
A Hungarosaurus maradványait tartja a kezében Varga András, a múzeum természettudományi osztályának vezetője. Fotók: Kuklis István

Ez a növényevő dínó körülbelül 650 kilogrammot nyomhatott, 4–4,5 méteresre nőtt meg. A testét a nyakától kezdve egészen a farka végéig több száz páncélelem borította. A szegedi kiállításon a Hungarosaurustól származó csigolyát, fogat és páncélelemet is bemutatnak.

Az anyag további érdekessége a Pannoniasaurus inexpectatus, azaz Pannónia váratlan gyíkja, amely egyedei vízben, folyókban éltek, a kifejlett példányok pedig körülbelül 6 méter hosszúak lehettek. Az eredeti maradványokat október 27-től, a Múzeumok Őszi Éjszakájának kezdetétől láthatják az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban. Az őszi éjszaka a dinoszauruszok jegyében telik majd: a kibővülő kiállítás és az egész estés dínós arcfestés mellett Ősi Attila elismert dinoszauruszkutató, az iharkúti ásatás vezetője tart előadást.
 
– Húsz éve derült ki magyarországi ásatások során, hogy itthon is találhatók dinoszauruszleletek, ezeknek a száma tízezer feletti. Ezekből a leletekből mutatunk be 32 darabot a tárlatunkon – fejtette ki Varga András, a Móra Ferenc Múzeum Természettudományi Osztályának vezetője.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csókolj meg, Júdás! - Bátyi Zoltán bemutatta új kötetét

Csókolj meg, Júdás! - Bátyi Zoltán bemutatta új kötetét
A szerzővel, aki lapunk munkatársa is volt, jelenleg pedig a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára, Bene… Tovább olvasom