Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Jön az évszázad legkorábbi húsvétja

Szeged - Az évszázad legkorábbi, Guinness-rekorder húsvétját ünnepelhetjük a jövő hét végén. A huszonegyedik században soha többé nem követi majd egymást ennyire szorosan a napéjegyenlőség napja, a telihold és a keresztény ünnep.
Ha ránézünk a naptárra, megdöbbenünk: jövő héten nagypéntek, március 23–24-én pedig itt a húsvét, a keresztény vallás egyik legnagyobb ünnepe. A farsang időszaka idén lerövidült.

A majdhogynem téli húsvét miatt a nap kiszámításának módját okolhatjuk. Az úgynevezett mozgóünnepek közé tartozik ugyanis a húsvét is (lásd keretes írásunkat), amelyek a Hold fázisaitól függően évről évre más időpontra esnek. Elődeink utoljára 1913-ban ünnepelték ilyen korán, vagyis március 23-án – járt utána a kultúrtörténeti érdekességnek Somogyi Szilvia, a Somogyi-könyvtár munkatársa. A húsvétvasárnap legkésőbbi időpontja április 25-e lehet: legközelebb 2038-ban tartják majd azon a napon.

Locsolkodók. Fotó: Gyenes Kálmán

Mellesleg a késői dátum is olyan ritka lesz majd a huszonegyedik században, mint a fehér holló: csak egyszer, 2038. április 25-én következik be. Emellett megérhetünk még két április 24-ére eső húsvétvasárnapot, 2011- ben, valamint 2095-ben. Ilyen korai húsvét azonban, mint a mostani, legközelebb 2285-ben lehetséges március 22-én, és 2228-ban március 23-án.

Az idei különlegesen korai húsvét várhatóan az évszaknak megfelelő időjárással szomorítja majd el a gyerekeket. Az egyelőre legfeljebb csak március 21-éig ellátó időjósok szerint az elkövetkező két hétben legfeljebb 13–15 fok közötti hőmérséklet várható, igaz viszont, hogy hó sem hull majd.

Húsvétszámítás

A niceai zsinat döntötte el időszámításunk szerint 325-ben, hogy a húsvétot a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnapon kell megtartani. Mivel a tavaszi napéjegyenlőség idén március 21-én következik be, 22-én pedig telihold lesz, az ezt követő első vasárnap a március 23-a. Március 22-én is lehetne húsvét, ha egybeesne a teliholddal, de ez nagyon ritkán fordul elő a szakemberek szerint, ebben az évszázadban pedig bizonyosan nem következik be. A húsvét határozza meg a pünkösd dátumát is, amely mindig hét héttel utána – idén május 11–12-én – esedékes.

Olvasóink írták

  • 2. Önrevizió 2008. március 11. 14:30
    „Köszönjük a javítást. Végre egy civil kezdeményezés, ami célt ért.”
  • 1. NTK 2008. március 11. 10:17
    „Itt aztán mindenki megnézheti, hogy mi mikorra esik. Csak az évet és az országot kell beállítani!

    http://www.timeanddate.com/calendar/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baby, Cica és Pötty - Szerelmeseknek több becenév dukál

Szeged - A szerelmespárok hajlamosak egymást mindenféle becenévvel illetni. Egyesek a hagyományos Kicsim, Édesem, Szívem szerelmes szavakat részesítik előnyben, mások kreatív neveket találnak ki. Tovább olvasom