Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Jönnek az ajánlószelvények

Fontos szakasza kezdődik mától a választási előkészületeknek: kézbesítik az ajánlószelvényeket. A 386 országgyűlési képviselői helyből Csongrád megyében április 9-én, illetve április 23-án 7 egyéni és 6 területi választókerületi mandátum szerezhető meg. A legfontosabb tudnivalók összefoglalására kértük dr. Bobvos Pálnét, a Területi Választási Iroda (TVI) vezető jogi helyettesét.
Archív fotó: Tésik Attila
A 386 országgyűlési képviselői helyből Csongrád megyében április 9-én, illetve április 23-án 7 egyéni és 6 területi választókerületi mandátum szerezhető meg. Az egyéni választókerületekben független vagy párt jelöltként indulhat az a választópolgár, aki legalább 750 ajánlószelvényt összegyűjtött. Területi listát és azon országgyűlési képviselő jelölteket csak jelölő szervezetek állíthatnak akkor, ha a jelölő szervezet a megyében legalább két egyéni választókerületben össze tudta gyűjteni jelöltjeinek az ajánlószelvényeket.

Elkészültek a névjegyzékek

A szavazókörök területi kialakítása alapján 452 szavazókörben több mint 340 ezer választópolgárt vettek fel a megye névjegyzékeibe. A helyi választási irodák vezetői – a jegyzők – a választási névjegyzék alapján február 6. és 10. között megkezdik az értesítők, az ajánlószelvények és egy lakossági szórólap kézbesítését.

Az a választópolgár, aki február 10-éig nem kapott értesítő- és ajánlószelvényt, a lakóhelye szerinti választási irodánál – Szegeden a Huszár utcai okmányirodában – érdeklődhet. Itt teszik közszemlére február 8. és 15. között a választói névjegyzéket is. Ez alatt az időtartam alatt a választópolgárok kifogást emelhetnek – a névjegyzékből való kihagyás vagy felvétel miatt.

A névjegyzéket a helyi választási irodák a változásoknak megfelelően továbbvezetik, de április 8-át követően lakcímváltozás miatti módosításra nincs lehetőség. A második fordulóban a lakcímet változtató választópolgár a korábbi lakóhelye szerinti szavazókörben adhatja le voksát. A szavazáshoz az új lakcím bejelentésekor korábbi lakcíméről igazolást kap.

Szavazás igazolással és külföldön

Aki a szavazás napján lakcímétől távol, de Magyarország területén tartózkodik, igazolással szavazhat. Igazolást – mindkét választási fordulóra – az első fordulót megelőzően lehet kérni a választási irodán személyesen vagy meghatalmazott útján április 7-éig, ajánlott levélben úgy, hogy az legkésőbb április 4-éig megérkezzen. Csak eredeti igazolás használható fel, és az igazolással csak a benne feltüntetett településen – Budapest esetén a kerület pontos megjelölésével – lehet szavazni.

A külföldön tartózkodó választópolgár a Magyar Köztársaság nagykövetségein vagy főkonzulátusain szavazhat. A szavazás feltétele, hogy kérje felvételét március 17-éig a külképviseleti névjegyzékbe a lakcíme szerinti jegyzőtől. A kérelem nyomtatvány és a külképviseleti szavazások helye a www.valasztas.hu weboldalról letölthető.
Fontos figyelembe venni, hogy a választás első fordulójában külföldön a magyarországi időponttól eltérően április 2-a, az amerikai kontinensen április 1-je a szavazás időpontja. Az eltérés oka, hogy a külképviseleteken leadott szavazatokat a hazai szavazatokkal együtt, azzal összekeverve április 9-én meg tudják számolni. A választás második fordulójának időpontja a külképviseleteken is április 23., az amerikai kontinensen április 22. Ebben az esetben a külképviseleti szavazóköri szavazatok összeszámlálására kijelölt szavazókörökben csak április 23. után lesz szavazóköri eredmény.

Az ajánlószelvény érvényességi kelléke, hogy azon szerepeljen az ajánló neve, lakcíme, személyi azonosítója, az ajánlott személy és a jelölő szervezet neve, és azt az ajánló választópolgár saját kezűleg írja alá. Csak a választókerületben lakó választópolgár ajánlhat érvényesen, és csak egy jelöltet lehet ajánlani. Nem lehet ajánlószelvényt gyűjteni például munkahelyen munkaidőben, tömegközlekedési eszközökön, állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségeiben. Az ajánlást nem lehet ellenértékhez, előnyhöz kötni.

Aktuális határidő

A jelöltajánlás informatikai ellenőrző rendszere február 10-étől működik. Jelöltet ajánlani, illetőleg bejelenteni március 17-én 16 óráig lehet. Területi listát legkésőbb március 20-án 16 óráig lehet bejelenteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltán Szegeden lett szerelmes

A Luxemburg grófjában hol táncos komikusként, hol pedig bonvivánként láthatja a szegedi közönség… Tovább olvasom