Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Joó Ete Requiemje

Szeged város felkérésére írta Joó Ete Requiem című művét, amelynek ősbemutatóját pénteken 19 órakor tartják a felsővárosi minorita templomban.
Joó Ete darabjában a zeneirodalom híres Requiemjeire is akad utalás. Fotó: Miskolczi Róbert
Joó Ete a Radnóti gimnázium énektanáraként évtizedeken át a szegedi zenei élet közismert egyénisége volt. Kerek Attila inspirálására 1986-ban Polner Zoltán verseire írta Requiemjét. Immár nyugdíjasként dolgozta át a darabot nagyzenekari művé, amelynek ősbemutatóját Gyüdi Sándor vezényletével pénteken 19 órakor tartják a felsővárosi minorita templomban. A szoprán szólót H. Bálint Zsuzsanna énekli, a narrátor Kovács Hedvig lesz, közreműködik a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

– Ez a Requiem nem a római katolikus egyház liturgikus gyászmise szövegét veszi alapul, hanem annak hagyományos tételeihez asszociált Polner Zoltán-verseket. Abszolút kortárs kompozíció, de sok utalás akad benne a zeneirodalom híres Requiemjeire, Mozart, Verdi és Brahms remekművére – mondja az ősbemutató karmestere, Gyüdi Sándor, a szimfonikusok igazgató-karnagya, aki szerint a darab praktikusan, jól van megírva, látszik, hogy a szerző számos hangszeren játszik, és zenekari muzsikus is volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellélegezhetnek a rózsások

Az országgyűlés által támogatott javaslatok közé került az adótörvény azon módosítása, amely majd a… Tovább olvasom