Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

José Cura Tosca-előadásaira alig van már jegy

Szeged - Megfordult a trend: az évad elején vitákat kiváltó produkciók után egyre nagyobb közönségsikert arató előadások születnek – hangzott el a színház keddi sajtótájékoztatóján.
A Kalózkaland, a Tévedések komédiája és a Bartók-est fogadtatása is jelzi: karácsony után megfordult a trend, a közönség egyre jobban fogadja a Szegedi Nemzeti Színház produkcióit, hangsúlyozta Gyüdi Sándor főigazgató, aki arról is beszélt a keddi tájékoztatón: a szokásosnál korábban, már az évad vége előtt meghirdetik a jövő szezon műsorát, megkezdik a bérletezést is. Vasárnap a Filharmóniával közösen rendezik meg a nagyszínházban Rost Andrea zongorás-beszélgetős ária- és dalestjét, amelynek házigazdája Pál Tamás karmester lesz.

Április 17-én mutatják be Balta a fejbe címmel Lőrinczy Attila III. Richárd-parafrázisát, amelyről Tasnádi Csaba rendező azt mondta: merész vállalkozás, mert nehéz darab, és nem biztos, hogy osztatlan sikert arat. Igazi posztmodern alkotás, rálép sokak tyúkszemére. Barnák László színművész örül, hogy eljátszhatja az izgalmas főszerepet. Az Apikát alakító Schlanger András arról beszélt, hogy a színházi sikernek nincs tuti receptje. Sokat röhögött már az olvasópróbán is, ezért reméli, hogy szórakoztató és elgondolkodtató produkció születik.

José Cura (Otello) és Rálik Szilvia (Desdemona) fülledt erotikájú szerelmi kettőst énekelt tavaly.Fotó: Schmidt Andrea
José Cura (Otello) és Rálik Szilvia (Desdemona) fülledt erotikájú szerelmi kettőst énekelt tavaly.Fotó: Schmidt Andrea

Pál Tamás dirigálásával április 28-án és 30-án ismét fellép José Cura Szegeden. Az argentin tenorsztár Otello után most Cavaradossi szerepét énekli, Toscaként az Operaház vezető szopránja, Sümegi Eszter, Scarpiaként az operatársulat baritonistája, Kelemen Zoltán lesz a partnere. A jegyek 98 százaléka már elkelt, a karmester szerint bár Cura megosztja a közönséget – komoly operaszakértők állítólag annyira gyűlölik, hogy még a várost is elhagyják, amikor itt énekel –, a színháznak jót tesz, hogy nem hasonlít a szokványos operajátszáshoz, amit a színpadon tőle láthatunk.

Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője bejelentette: 18 mű érkezett a színház és az egyetem közös drámapályázatára. A zsűri elnöke, Bodolay Géza főrendező egyelőre annyit árult el: az első díjas darabot – eredményhirdetés később – annyira érdekesnek találta, hogy a felolvasószínházi tesztelés után talán stúdiószínházi bemutatót is tartanak belőle.

Juronics Tamás irányításával már készülnek az évad utolsó bemutatójára, a Faust elkárhozása című Berlioz-operára is. A Kossuth-díjas koreográfus elmondta: a különleges műből Kentaur díszletében és jelmezeivel nagyszabású produkciót terveznek. Főigazgatóként először vezényel operát Gyüdi Sándor, aki a Vaszy-hagyomány folytatását is látja a Magyarországon máshol nem látható darab műsorra tűzésében.

Olvasóink írták

 • 6. A-lex 2009. április 01. 22:13
  „Szgy, érdekes, amit írsz, ugyanis egyesek úgy vélik, szenved a társulat az új vezetés/rendezők önkénye alatt :) Szerintem is sokkal jobb volt ez az éved, mint pl. a tavalyi. (Tavaly csak a Pillantás a hídról volt értékelhető, illetve még Járai Máté elvitte valahogy a hátán a Fekete Pétert) Egyébként aki kiakadt a Kávéházon vagy a Pornográfián (pláne a Mandragórán) az ne nézze meg a Balta a fejbent, inkább cserélje be a jegyét/bérletét valami könnyedebbre.”
 • 5. Zs 2009. április 01. 18:46
  „Akkor ez most nem :( akart lenni??”
 • 4. IVY 2009. április 01. 15:22
  „Én pedig mennék, de nem visznek....:)”
 • 3. Zs 2009. április 01. 14:25
  „eddig 1:1

  Hááát, én fontolgatom, hogy még a bérlet árát sem költöm a továbbiakban erre a társulatra.. A 2-3 értelmesebbre sikerülő darab bérleten kívül is megoldható a többi mellőzhető mellett.

  ezután 1,5:1,5

  :)”
 • 2. szgy 2009. április 01. 12:41
  „Szerintem nagyon jó évad volt, az összes előadást láttuk szerencsére. Megkockáztatom, hogy a társulat is jobban érezte magát ebben az évadban, vagy az elmúlt másfél évben az átlagosnál, legalábbis a nézőtérre ez az üzenet jött át.”
 • 1. szegedix 2009. április 01. 07:15
  „Minden idei darabot láttam. Sajnos. Szerintem évek óta nem volt ilyen gyenge évad. Nekem a Kalózkaland se volt igazán élmény, de a többihez képest jobb volt. Legalább nem káromkodnak benne. A kalózkalandban a táncosok tetszettek. Remélem jövőre jobban sikerül összehozni az évadot. Évek óta bérletes vagyok, szeretek színházba járni. Ez az év azonban pocsék volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka szerint nem volt vérfürdő

Szeged - Megnyugtathatja a belpolitikát, ha Gyurcsány Ferenc a következő időszakban nem vállal politikai vezetői szerepet – mondta Botka László, aki szerint Bajnai programja alkalmas a legfontosabbakra. Tovább olvasom