Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Jótékonysági koncert a szegedi dómban

A Szegedi Tavaszi Fesztivál zárásaként vasárnap 19.30-tól „a harmadik évezred csodatrombitása", Boldoczki Gábor és Égető Mária orgonaművész Dialógus címmel jótékonysági koncertet ad a dómban.
Égető Mária, a szegedi dóm orgonistája a tavaszi fesztivál idején immár harmadik alkalommal szervez jótékonysági hangversenyt a székesegyházban. 2004-ben a Brass in the Five rézfúvós kvintettel, tavaly pedig Pitti Katalin operaénekessel adott a zsúfolásig megtelt templomban nagy sikerű koncertet. A sorozat méltó folytatása lehet a vasárnap esti hangverseny, amelyen egy kiugróan sikeres és tehetséges, fiatal muzsikusegyéniség, az 1976-ban Szegeden született Boldoczki Gábor trombitaművész lesz Égető Mária partnere.

Az ifjú trombitást annak dacára, hogy a világ legnevesebb koncerttermeinek, legrangosabb fesztiváljainak keresett szólistája, akit a kritika évek óta elragadtatottan csak Maurice André utódaként és „a harmadik évezred csodatrombitásaként" emleget, a hazai közönség kevéssé ismeri. Első szólólemezével, amely 2002-ben jelent meg a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével a Sony Classical kiadásában, elnyerte a német lemezkiadók Echo Klassik-díját. 2004-ben a Züricher Kammerorchester kíséretével, tavaly pedig az „I musici di Roma" kamarazenekar közreműködésével adta ki újabb lemezét a Sony.

Boldoczki Gábor és Égető Mária hangversenyének címe: Dialógus. Vagyis két fúvós hangszer párbeszéde: egyik csillogó virtuóz szólóállásairól, míg a másik fantasztikus színgazdagságáról, összetettségéről ismert. A műsorban egymást követő trombita és orgona darabok formai, műfaji vagy hangulati alapon válaszolgatnak egymásnak. A trombitán megszólaló művek döntően a barokk kor gyöngyszemei: Händel, Loillet concertói, Albinoni örökzöld Adagio-ja. Az orgona repertoárja ezzel szemben Walther, Guilmant és Barnes műveivel a barokktól a romantikán keresztül a 20. századig több korszakot ölel át, keresve és fenntartva a párhuzamok vagy ellentétek párbeszédét.

A vasárnap esti jótékonysági hangversenyre a belépés ingyenes, az orgona felújítása javára adományokat köszönettel fogadnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom