Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Jóváhagyás nélkül vitt mindent az állam

Szeged - Nem is tárgyalta a megyei közgyűlés az intézményeinek és vagyonának államosításáról szóló megállapodást: úgysem változtathatott rajta. Az év utolsó ülésén nem sikerült elfogadni a jövő évi költségvetési koncepciót, akik pedig hozzá akartak szólni, lekésték a napirend tárgyalását.
Bár tervbe vette, mégsem tárgyalta tegnap a megyei közgyűlés az önkormányzat intézményeinek, vagyonának átadásáról szóló előterjesztést. Magyar Anna elnök az ülés elején bejelentette: levelet kapott Szabó Erika államtitkártól, eszerint szükségtelen, hogy a közgyűlés erről tárgyaljon, az állammal kötött megállapodáson már úgysem lehet változtatni. A szerződés titkos melléklete tartalmazott fontos adatokat, azt is, hány embert bocsátanak el. Kérdésünkre a sajtószolgálat közölte: nem nyilvános adat, hány embernek szűnik meg a munkaviszonya. Toroczkai László (Jobbik) kérte, hogy mégis tárgyalják a megyei önkormányzatot gyökeresen átalakító intézkedést, de a kormánypárti képviselők leszavazták.

Fogalma sincs, mit fognak csinálni

Toroczkai az ülés előtt sajtótájékoztatót tartott: „tériszonyát leküzdve" létrára mászott, és levette a megye zászlóját a megyeháza épületéről. Helyére fekete zászlót tett. Elmondta: fogalma sincs, mit fog csinálni januártól a megyei közgyűlés. A Demokratikus Koalíció szegedi csoportja is sajtótájékoztatót tartott. Orosz Gábor azt mondta, 2011 az európai önkéntesség éve volt, Magyarországon viszont az önkényesség éve. Hatványozottabban igaz, hogy rosszabbul élünk, mint 4 éve – fogalmazott.   

Ezután zárt ülésen választottak tagokat a Feszty Körkép Alapítvány felügyelőbizottságába, de az átadásról szóló vita később, a költségvetés-módosító rendelettervezet tárgyalásánál folytatódott. Szirbik Imre (MSZP) azt mondta, a demokratikus hagyományokhoz méltatlan, hogy a megyei közgyűlés még csak nem is tárgyalhatott saját sorsáról, holott jelentős változás, hogy több milliárdról 250 millióra csökken a költségvetése. Kossuth Lajos Kasszandra-levelét idézte, arra utalva, hogy a megye szó nélkül lemond vagyonáról. Gémes László (Fidesz) arra emlékeztetett, hogy az előző kormányok a megyei feladat ellátásához szükséges pénzt kurtították, s igaz, ez a kormány elveszi a feladatot és a vagyont is, de ez a tulajdon eddig is az embereké volt, és most is övék marad. Szirbik kérte, a szentesi kórház által megspórolt bértömeget adják oda az ágy mellett dolgozóknak, de javaslatát, hogy erre utasítsák az igazgatót, nem támogatta a többség. A rendeletmódosítás elfogadásához, a minősített többséghez viszont már kevésnek bizonyult a 20 fideszes képviselő. Így nem sikerült elfogadni a megyei önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját.

Ennél a témánál közmeghallgatást tartottak. Eredetileg ekkor akart hozzászólni a Demokratikus Koalíció szóvivője, Szabó Bálint is, de a DK kék szalagot viselő aktivistái még nem ismerik a járást a megyeházán: nem tudták, hogy a zárt ülésnek már régen vége, későn jöttek vissza az ülésterembe. A szóvivő később szót kért volna, de a közgyűlés többsége úgy döntött, nem szólalhat fel. A Jobbik képviselője, Tóth Péter és Toroczkai László az ülés után azt mondta, felháborítónak tartja Szabó Bálint föllépését. Szerintük hiába nevezi bukott politikusnak Magyar Annát Szabó, ő a bukott igazán, inkább a nevéhez fűződő ügyekről kellene tájékoztatnia a sajtót. Ha legközelebb fel akar szólalni, erővel eltávolítják – ígérte Tóth Péter.

A megyei képviselők elfogadták jövő évi munkatervüket, jóváhagyták, hogy a főjegyzői feladatokat megbízottként Vadász Csaba lássa el. Kovalcsik Andrea, a lemondott főjegyző pedig rövid beszéddel búcsúzott el a hivataltól és a képviselőktől, mindenkit meghívott egy pohár pezsgőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres megálló a Vásárhelyi Pál utcán: két-három hónap múlva szállhatunk buszra

Egyelőre nem áll meg a 90-es és a 90F jelzésű busz a szegedi Vásárhelyi Pál utca felújított szakaszán, a Sever Center Áruház előtt. Tovább olvasom