Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Jövő csütörtökön ül össze az új szegedi közgyűlés

Az új szegedi közgyűlés információnk szerint jövő csütörtökön alakul meg, és négy frakciója lesz. Valószínűleg eggyel kevesebb alpolgármestert választanak, mint az előző ciklusban, és feltehetően tanácsnokok sem lesznek. A városi ombudsman hivatala is bizonytalan.
Az új szegedi közgyűlés munkájáról egyeztetnek a pártok listavezetői holnap délelőtt a városházán. Botka László polgármester hívta meg Nagy Sándort, az SZDSZ, Oláh Jánost, a Fidesz–KDNP, Solymos Lászlót, az MSZP és Ványai Évát, az MDF–Együtt Szegedért Egyesület listavezetőjét. A polgármester, mint lapunknak elmondta, tájékoztatást kér a listavezetőktől, hogyan tervezik a következő négy évi munkát. Ő pedig arról tájékoztatja politikustársait, hogy szeretné, ha a szegedi közgyűlésben nem mintáznák az országos politika kormány–ellenzék magatartását, hanem képesek lennének együttműködni a városért.

Információnk szerint a holnapi megbeszélés után éppen egy héttel, jövő csütörtökön alakul meg a szegedi közgyűlés. A polgármester által javasolt alpolgármestereket titkos szavazással választja meg a testület. Botka László kérdésünkre tegnap azt mondta, az alakuló ülés előtti napokban bejelenti, kiket javasol. Mint ismert, Kozma József volt várospolitikai alpolgármester a megyei közgyűlés elnöke szeretett volna lenni, így nem indult a városi önkormányzati választáson. Információnk szerint a korábbi négy helyett Botka csak három alpolgármesterre tesz javaslatot – ők minden bizonnyal ugyanazok lesznek, akik az előző ciklusban is betöltötték ezt a posztot: Nagy Sándor, Solymos László és Szentgyörgyi Pál. Az alakuló közgyűlésen rajtuk kívül a jogi-ügyrendi és a pénzügyi bizottság vezetőjét kell megválasztani.

Az új közgyűlésben nagyjából olyanok lesznek az erőviszonyok, mint az elmúlt négy évben. A várost vezető MSZP–SZDSZ-koalíciónak többsége lesz, bár eggyel kevesebb, mint a politikai paletta színei szerint lehetne. A szociáldemokrata listán bejutott – magát mindig is baloldalinak valló – Beck Zoltán ugyanis tartja a szavát, és amint a kampányban mondta, egyik nagy párt frakciójába sem ül be. Még nem tudott tárgyalni az MDF listavezetőjével, de az a szándéka, hogy az MDF–Együtt Szegedért Egyesület frakcióban politizál.

Az MDF–Együtt Szegedért frakcióban Ványai Éva és Mécs László MDF-es képviselők mellett az Együtt Szegedért civil szervezet elnöke, Bakai Csaba lesz a harmadik politikus – erősítette meg kérdésünkre a listavezető, Ványai Éva. Beck Zoltánnal még nem tárgyaltak – mondta.

A nagyobbik ellenzéki frakcióban 13 képviselő politizál majd: ők már egy hétfő esti megbeszélésükön eldöntötték, hogy az új közgyűlésben a Fidesz–KDNP-frakció vezetőjének Oláh Jánost, a Fidesz szegedi elnökét javasolják, aki polgármesterjelöltként indult az önkormányzati választáson.


Tanácsnokok és „ombudsman"

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a lakossági érdekvédelmi megbízotti, illetve a tanácsnoki tisztségekkel. Mint ismert, Csapó Balázs, aki az előző ciklusban érdekvédelmi megbízott volt, a Szegedért Egyesület listáján képviselői mandátumot nyert – a két feladatkör pedig összeférhetetlen. Csapónak 30 napon belül kell nyilatkozni ennek feloldásáról. Lapunknak tegnap azt mondta, szívesebben maradna „ombudsman", ha „jogilag rendbe teszik" a hatáskörét. A korábbi tanácsnokok megbízatása a választás dátumával véget ért. Mint ismert, Pászti Ágnes nem nyert képviselői mandátumot, jelenleg csomagol városházi irodájában, Beck Zoltánt pedig – mint megírtuk – már a kampány idején kiköltöztették a torony alól, mondván, életveszélyes az irodája, fel kell újítani. A 2002-es választási összefogás alkujának következménye volt, hogy a kisebb pártok vezetői tanácsnoki posztokat kaptak. Mivel ilyen összefogás a mostani választáson nem jött létre, valószínűleg megszűnik ez a poszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes többségben Botkáék

Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka… Tovább olvasom