Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Jövő héten indul a Citybike

Szeged - Óránként 200 forintért tekerhetünk a Citybike Szeged sárga kerékpárjaival. A jövő héten már mind a 12 helyen elérhető lesz a 100 kölcsönözhető bicikli. Mi már kipróbáltuk.
Három hónap csúszással, de elkészült a Citybike Szeged. A köznyelvben csak közbringának nevezett automata biciklikölcsönző hálózat 100 kerékpárját Szeged 12 pontján érhetjük el. A Dugonics térre telepített parkolóból Szabó László segítségével mi is elemeltünk egy kerékpárt, és kipróbáltuk, milyen a sárga Citybike-kal tekerni.

– Előzetes regisztrációval vagy SMS-sel lehet a biciklit kibérelni. Ha regisztráltunk, PIN kódunk segítségével és az automata parkoló felhívásával már hozzá is juthatunk egy Citybike-hoz – magyarázta Szabó László. Az uniós támogatással épült projekt menedzsere megmutatta, hogy alig 1 perc alatt hozzájuthatunk a dokkolóban lévő kerékpárhoz. – GPS-szel követjük a kerékpárt, minden megkezdett óráért 200 forintot kell fizetni. Ha 8 órakor kibéreljük a biciklit, akkor 9 óráig tetszőleges alkalommal vehetjük fel, tehetjük le a kerékpárt – folytatta. Miután Szabó László a konzolba beütötte az azonosításhoz szükséges PIN kódot, halk kattanás jelezte, hogy kioldott a zár.

Jövő héten indul a Citybike. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Itt lesz Szegeden Citybike

1. Indóház tér, 2. Széchenyi tér, 3. Szent István tér, 4. Dugonics tér (BK), 5. Mars tér, 6. Ady tér, 7. Makkosházi krt. (BK Drive), 8. Csillag tér, 9. Szegedi Vadaspark, 10. Stefánia, 11. Újszeged, Népkert sor, 12. Felső Tisza-part.

Megkaptuk a biciklit; amit azonnal észrevettünk: az ülést egy kézzel is egyszerűen be lehet állítani. Könnyű tekerni, az átlagosnál robusztusabb váza miatt stabilabb, mint egy hétköznapi kerékpár. A kráterben sütkérező egyetemistákat is megkértük, próbálják ki a Citybike-ot. – Ha tehetem, mindig kerékpárral járok – mondta Szirovicza Nóra. Az elsőéves gyógyszerészhallgató sokáig körözött a vadonatúj kerékpárral. – Nekem ugyan mountain bike-om van, de ez is jó bicaj – summázta a lány.

– Ezek speciális biciklik, hasonlóak a bécsihez. Jövő héten telepítjük az összes dokkolót, kihelyezzük mind a 100 kerékpárt. 12 helyen, többek között a Széchenyi, a Dugonics vagy éppen a Szent István téren is elérhető lesz a kerékpárkölcsönzés, de a Mars és az Indóház térre is kerül egy-egy egység – mondta Szabó László. Hozzátette, a rövid távú kölcsönzéshez igazították az árat. A Citybike Szeged projektmenedzsere elmondta, a kölcsönbicikli a szegedieknek is szól, de különbözik a közbringától. – Ki lehet dolgozni a szegedieknek szóló kedvezményrendszert, de most első az indulás – tette hozzá.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. orlandopeti 2013. október 21. 11:22
  „600 000 Ft/db ???? :))))
  Milyen <moderálva> költ ilyeneket? Öcsém, jelentkezz a Hírcsárdához!”
 • 85. K.T. 2013. október 11. 01:11
  „No! Mégsem indul?”
 • 84. K.T. 2013. október 07. 22:19
  „78. majzik
  Ennyire azért nem egyszerű a matek, de azt biztosra veszem, hogy saját tőkét nem (sokat) toltak bele.

  79. lilongwe
  Kíváncsi leszek ettől függetlenül is a közterület foglalási engedélyeikre, ti. Szegeden mindegyik boltnak fizetnie kell a áruda elé kihelyezett kerékpártárolókért és még azt is kiköti a város, hogy milyen lehet a tároló.
  (ez utóbbival mélységesen egyetértek)
  varoskep.szeged.hu/letoltes/igenybejelento_kerekpartamasz.doc

  82. Fatboy35
  Ha csak az itt kommentelők kérnék hétfőn számon a cikk címében szereplő kijelentést, máris előrébb lennénk.
  De sajnos ez sosincs így. Kimérgelődjük magunkat, hogy már megint egy pénzlenyúlás és minden megy tovább az eddigiek szerint.

  Ahogy már írtam is, nem vagyok a projekt ellen, sőt kifejezetten tetszett volna ha Szegeden valósult volna meg az első hazai közbringa, de az eddigi tötyörgésből nekem nem úgy tűnik, hogy hozzáértők kezében lenne a projekt sorsa. :)
  Tegnap körbejártam a meghirdetett tároló helyszínek közül 4-et, de még nyomokban sem láttam semmilyen telepítési előkészületet. :(”
 • 83. K.T. 2013. október 07. 22:05
  „73. vélemény
  "51. K.T.
  A legjobban az lep meg, hogy a kerékpárosokat, ... nem kérdezték meg előzetesen
  - Nem valószínű, hogy ezt nekik szánták."

  Természetesen nem azoknak akik a saját járművüket használják nap mint nap, de ők azok akik a legtöbb szegedi tapasztalattal rendelkeznek és ők azok akik a legtöbbet tudtak volna segíteni, ötleteket adhattak volna a felhasználói igények becsléséhez, a helyi kerékpározási szokásokhoz igazíthatták volna a rendszert általuk.
  De sebaj, majd az EU kárán tanulhatnak a projekt résztvevői, ha akarnak.”
 • 82. Fatboy35 2013. október 07. 21:33
  „Ez a Citybike mizéria egy felesleges erőltetett hülyeség! Átlagember nem sok hasznát fogja venni,nem Szegedre találták ki.Erre kaptunk pénzt hát meg kellett csinálni,valaki(k) megint sok pénzt kasszíroztak.Ne legyen igazam de nem sok jövőt jósolok neki.”
 • 81. delmadarka 2013. október 07. 19:55
  „Én 9000 Ft-ért vettem egy Német márkájú biciklit használtan. 2000 Ft volt a felújítása amit saját magam végeztem el (gumi csere kormánymú stb.) Nem tudom ebből 45X bérelhetném. Másra van az egész rendszer amiről beszélünk.”
 • 80. Szögedi 2013. október 07. 19:02
  „Ezt most Szabó László írta, hogy sajnos? A projekt felelőse? Keresni kell egy másik helyet?
  Akkor itt meg is bukott az egész, ha egy hozzászólásból "sajnos van".
  Nem baj, valószínű sok pénzt lehet vele keresni. Őszintén remélem, hogy beválik, de ebben mindenki kételkedik úgy látom.”
 • 79. lilongwe 2013. október 07. 14:46
  „...szerintem nem lenne nagy kunszt a legforgalmasabb állványok mellé még egyet odacsavarozni.
  És a rinyáló kommentek fele értelmét veszítené :-)”
 • 78. majzik 2013. október 07. 13:11
  „600 000 Ft/db !

  Hát ezért akár autót is adhatnánk !”
 • 77. Laura82 2013. október 07. 13:11
  „Az a bajom, hogy egyre több a kerékpáros baleset. Abszolút nem biztonságos a városban így közlekedni. Sajnos!
  A másik, vajon fél év múlva mennyi lesz meg ezekből a biciklikből, és milyen állapotban? Ennek ellenére kívánom, hogy ez az egész bejöjjön, mert az ötlet jó. Csak jobban oda kellene figyelni egymásra a közlekedésben a rohanás, kapkodás, türelmetlenség helyett. Sajnos manapság ez utóbbi a jellemző.”
 • 76. vélemény 2013. október 07. 12:24
  „75. SzaboPJudit
  - 3. citybikeszeged
  Ebben az esetben a legközelebbi tárolót kell megkeresned. A tárolók töltöttségi szintjét a rendszer ellenőrzi és a kollégáink intézkednek, hogy legyen mindig szabad hely. Persze biztosan elő fog fordulni, hogy egy állvány gyorsan megtelik, ez esetben sajnos a legközelebbi tároló a megoldás. - Szabó László”
 • 75. SzaboPJudit 2013. október 07. 12:12
  „Nekem az nem derül ki a cikkből, hogy ott kell letenned, ahol felvetted? Mert ha igen, akkor tényleg csak a turistáknak van kitalálva, és nem arra, hogy egy szegedi eljusson A pontból B pontba. A másik dolog, ha pl. nem ott kell letenni ahol felvetted, mi van ha le akarod tenni, de nincs hely? Keresel egy másik "állomást" és aztán megint gyalogolsz egy ideig? Nem azért fizetsz, hogy keresgesd, hogy hol lehet letenni.. és persze az időből is kifutsz, tehát +200ft. És hogy fizetsz? Bankkártyával? Vagy levonják a mobil egyenlegedből? Mi van, ha nincs is feltöltve az egyenleg? Nem tehetem le, amíg sikeresen ki nem fizettem?”
 • 74. vélemény 2013. október 07. 11:45
  „"- Előzetes regisztrációval vagy SMS-sel lehet a biciklit kibérelni. Ha regisztráltunk, PIN kódunk segítségével és az automata parkoló felhívásával már hozzá is juthatunk egy Citybike-hoz"
  - Egy PIN kód, egy bicikli?
  - Gagyi regisztráció, lopott telefon kizárt?
  - SMS árát utólag számolják ki? Alapdíja is van?
  - GPS a kerekekben és az ülésben is van?
  Ha nem csak a belvárost akarja kétkeréken megnézni valaki, akkor célirányosan egyszerűbb a tömegközlekedés.”
 • 73. vélemény 2013. október 07. 11:31
  „51. K.T.
  A legjobban az lep meg, hogy a kerékpárosokat, ... nem kérdezték meg előzetesen
  - Nem valószínű, hogy ezt nekik szánták.

  53. tol
  a járdán, meglehetösen nagy forgalom mellett bicikliztem, a kutya nem mordult rám.
  - Biztosan a döbbenettől. :)”
 • 72. vélemény 2013. október 07. 11:17
  „42. vasar
  alig várom hogy kipróbáljam.
  - Kérdés, hogy akkor és ott lesz-e, ahol tényleg szükséged lenne rá.
  8 bicikli tárolónként egy ekkora városban?
  Mi van ha a Nagyállomáson nem tudod lerakni? Viszed magaddal a vonaton?”
 • 71. tigriss 2013. október 07. 08:25
  „Jönnek majd a fém gyűjtő <moderálva> és volt bicikli nincs biciklii:)”
 • 70. azmegszeged 2013. október 06. 23:17
  „66. Szögedi 2013.10.06. 20:28

  Jó lenne azért belátni, hogy nem egymás ellen, hanem egymás mellett kellene közlekedni.”
 • 69. kormoska 2013. október 06. 23:10
  „66.Szögedi

  Elég egysíkúan és hangulatkeltő stílusban írsz.
  Én egy 9 éves Suzukival járok,amiért MEGDOLGOZTAM és élvezni akarom a viszonylagos kényelmét....,persze vannak újgazdagok-magamutogatók is szalonverdákkal,őket nagyobb számban megfigyelheted az Újszegedi ligetnél balra kanyarodva......!

  Egyszerűbb bringára pattanni ez biztos,akkor Te mindennap tedd is azt,de ne bélyegezz meg mindenki mást/autóst,motorost,tömegközlekedőt/.
  Én és még sokan megmaradunk a szeretett kocsinknál....,mert megérdemeljük!”
 • 68. nelek 2013. október 06. 21:59
  „61. kormoska 2013.10.06. 11:40
  "Engem már ellökött eszetlenül hajtó bringás,a kocsim oldalának is nekicsapódott egy évekkel ezelőtt...."

  Azért valld be, hogy jobban jártál egy bringással mint mondjuk egy autóval. Jóóó tudom, autók SOHA nem szoktak összemenni.”
 • 67. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013. október 06. 20:44
  „66. Szögedi
  Ezzel nagy részben egyet is értek!
  Bár kérdezzél meg 1-2 kommentelőt a másik oldalról, hogy ők mit gondolnak. Megsúgom, hogy szélmalomharc az egész.”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi programok a REÖK-ben

Izgalmas műsorral várja látogatóit a REÖK ebben a hónapban. Két pesti színházi előadással és egy szegedi komolyzenei koncerttel startol az őszi évad. Tovább olvasom