Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Jövő héten jön az áradás

A jövő héten megérkezik a Tisza alsó szakaszára a hóolvadásból adódó, első nagyobb mértékű árhullám. Az átlagoshoz képest kétszeres mennyiségű hó halmozódott föl a vízgyűjtő területen és az esőzések is növelik a vízmagasságot. Az Atikövizig felkészülten fogadja az áradást. A becslések szerint legjobb esetben április közepén nyílhat meg a szegedi rakpart a forgalom előtt.
Ha gyorsan olvad el a hegyekben fölhalmozódott hó, jelentős árhullámra kell számítani. Fotó: Schmidt Andrea
Olvad a hó a Tisza és a mellékfolyók felső vízgyűjtő területén. Ez a vízmennyiség április első feléig leérkezik a folyó alsó szakaszához.

Csaknem hat köbkilométer jelenleg a most még hó formájában tárolt vízmennyiség a hegyekben, ez több mint kétszerese az ebben az időszakban jellemző sokéves átlagnak – hívja föl a figyelmet Andó Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Atikövizig) főmérnöke. Nemcsak a hó mennyisége számít, hanem az is, hogy milyen sebességgel olvad. Ha nem következik be hirtelen fölmelegedés, hosszan tartó, de viszonylag kismértékű vízszintemelkedés lesz, hirtelen fölmelegedésnél ennek ellenkezőjére kell számítani. A meteorológia a jövő hétre ismét jelentős esőzéseket ígér – ez is befolyásolja majd az áradás mértékét.

Rakpart még sokáig lezárva

A becslések szerint legjobb esetben április közepén nyílhat meg a szegedi rakpart a forgalom előtt. Ha azonban sokáig elhúzódik az áradás, az sem lehetetlen, hogy csak május közepétől vehetik újra birtokba az autók – tudtuk meg Tripolszky Imrétől, az Atikövizig központi védelemvezető-helyettesétől. Lehetséges ugyan, hogy a folyó hamarabb visszahúzódik, de az időbe telik, amíg a március 12-e óta lezárt, azóta csaknem folyamatosan víz alatt lévő úttest szerkezetéből is eltávozik a nedvesség.

A vízügy fölkészülten várja az áradást, a védekezés akár százmilliókba is kerülhet. A töltések állapota megfelelő, ezt még az őszi ellenőrzés megállapította. Hányan végeznek figyelőszolgálatot a következő hetekben, hányan dolgoznak szükség esetén a gátakon? Az Atikövizig működési területén várhatóan 300-500 ember tevékenykedik majd. Egy-egy, átlag 6-7 kilométeres töltésszakaszra alaphelyzetben egy-egy gátőr ügyel. Első fokú készültség esetén rajta kívül egy segédőr is dolgozik. Másodfokú készültségnél már éjjel-nappali a figyelőszolgálat, ezt három-három ember végzi. Harmadfokú készültség esetében pedig hat-hat ember ügyel a biztonságra.

Azonnal észlelnek minden gátszivárgást, egyéb rendellenességet, jeleznek, és a tíz-, húsz-, ötvenfős brigádokban dolgozó munkások elhárítják a bajt. Honnan vannak minderre emberei a vízügynek? – A segédőröket és a munkásokat átmeneti időre alkalmazzuk, a szükséges munkagépeket is „külső kapcsolataink" révén biztosítjuk – mondja a főmérnök. Nagy veszély esetén a lakosság önzetlen támogatására is számítani lehet – a 2000-es árvízveszélykor például egyetemisták is részt vettek a védekezésben, a mindszenti zsilipeknél pedig miskolci búvárok segítettek megakadályozni a haváriát.


A töltés friss földjét nem éri víz

Nem sodorhatja el az áradás a tavaly Szeged alatt az országhatártól a kamaratöltésig megerősített töltés friss talajrétegét. A töltéskoronának abba a magasságába, ahol az új, fű által még meg nem kötött talajjal érintkezhetne a víz, nem megy föl az áradás. A töltésalap átmérőjének növelése pedig a külső, mentett oldalon történt, tehát itt sem moshatja el a friss földet a víz. A mostani árvisszahúzódta után, a nyáron folytatódik a töltéserősítés a kamaratöltés és az újszegedi régi hídfő közti területen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmerült a visszaélés gyanúja a zöld ajánlócéduláknál

A területi választási bizottság szerint a visszaélés gyanúja is felmerült az ajánlószelvények… Tovább olvasom