Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Jövő héten öltöznek a szobrok Szegeden

Sissy királynő még meztelen, a Klauzál téri ivókutat már becsomagolták a környezetgazdálkodási kht. munkatársai. Jövő hét közepére minden szobrot ponyva véd majd a fagytól.
Sissy királynő még meztelen. Fotó: Gyenes Kálmán
Belvárosban sétáló olvasóink jelezték szerkesztőségünknek: a köztéri szobrok még mindig csupaszok, holott a korábbi években ilyenkor már védőfólia borította őket. A szegediek amiatt aggódnak, hogy a hó, a fagy és az eső kárt okoz a műalkotásokban.

Sissy és Dankó Pista tegnap még valóban „fázott", de az Oroszlános ivókút már megkapta téli ruháját. A szegedi alkotásokat – Tisza Lajos, Széchenyi István, Tömörkény István, Móra Ferenc, Sissy királyné, Dankó Pista szobrát, valamint a Klauzál téri ivókutat – idén a korábbiakhoz képest tényleg később takarják be a környezetgazdálkodási kht. munkatársai, de nem azért, mert megfeledkeztek róluk. A védőponyva a hosszú ősz, a jó idő miatt nem került eddig rájuk, hiszen a „leplezés" nem dátumhoz, hanem időjáráshoz kötődik. A kht. amíg csak lehet, esztétikai okokból szabadon hagyja a köztéri plasztikákat – közölték érdeklődésünkre a városi vállalatnál.

Az utóbbi napok fagyos éjszakái a kht. tájékoztatása szerint nem tettek kárt Széchenyi István és Móra Ferenc szobrában, de a napokban – a jövő hét közepéig – rájuk teszik a ponyvát. A kht. szerint ennyi idő alatt nem szívták meg magukat az alakok esővízzel, így a fagy nem okozhat repedéseket bennük.

Tóth Attila szegedi művészeti író, a köztéri szobrok szakértője elmondta: bár a szegedi köztéri alkotásokat nem mindig óvták ponyvával a fagytól, a bronz szobrok kivételével mindegyiknek árt a téli idő. A tartós fagy beálltáig azonban nem érdemes ezeket betakarni. Nem is csak a mínuszok fenyegetik a köztéri szobrokat: a légszennyezettség miatt idővel el is színeződhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beruházás csak sztráda mellé jön

Közel 200 szakember érkezett tegnap Szegedre az ország más térségeiből és Romániából, hogy részt… Tovább olvasom