Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Jövőre jön a Macskafogó 2.

A Macskafogó-folytatás főszereplője Stanley, az újságíró egér, de a világ megmentéséhez Grabovszkyra is szükség van. A rajzfilm rendezője, Ternovszky Béla (képünkön) elmondta: a magyar animációs tehetségeket szerette volna összeverbuválni a második részhez, de csalódnia kellett. Vallja: a Macskafogót létrehozni kegyelmi pillanat volt.
Fotó: Segesvári Csaba
Jövő év karácsonyán kerül mozikba a Macskafogó második része. A kultuszrajzfilmmé vált macska-egér harc rendezője, Ternovszky Béla a Grand Caféban rendezett szegedi animációs napok vendége volt.

Stanley, a szenzációhajhász

– A második rész főszereplője Stanley, az újságíró egér, aki némi szenzációval szeretne szolgálni olvasói számára. Az eltűnt misszionáriust, Livingstone-t kutatja fel, de rálel egy pacifikálatlan vadmacska törzsre is. Grabovszkynak a folytatásban kis szerep jut, csupán a világot kell megmentenie. Mindenki őt követeli, mert némi nehézségek támadnak a macskafogó beindításával – árulta el a történet egy részét a rendező, aki azonban a női főszereplőről nem akart beszélni.

A rajzfilm hősei, akárcsak a nézők, az első rész óta húsz évet öregedtek. Az alkotók azonban attól az eredeti elképzeléstől, hogy ez mindenkin mély nyomot hagyjon, eltértek, mert néhány figura esetében a felismerhetőséget kockáztatták. Grabovszky persze változott. A „homloka magasabbra kopott", borostát visel, és ha lehet, még rezignáltabb, mint húsz évvel ezelőtt.

Még egy bőrt az egerekről

A második részt ugyan már az első után kérte a közönség, de a Macskafogó-stáb ellenállt. Mert a folytatások általában nem sikerülnek, és nem akarták, hogy bárki úgy érezze: még egy bőrt lehúznak az egerekről. – Tulajdonképpen ezt most sem akarjuk, csak túl gyengének bizonyultunk. Bénítólag hat a nagy elvárás és várakozás. De most még viszonylag nyugodtan alszom.

Safranek nagy dobás volt

Nyilván nem a négy patkány a legpozitívabb szereplő, de négy zseniális színész marháskodása miatt szeretni kell őket – mondta Ternovszky, amikor a szereplők iránti érzelmeiről faggattuk. – Grabovszky a legkevésbé színes egyénség. Safranek Haumann Péter hangjával nagy dobás volt. Ezekről most sem lehetett lemondani. Mikor melyiket rajzolom és melyik megy legjobban, az a kedvenc figurám.

Kinek a véleményét kérte ki az alakok, a cselekmény alakításakor – kérdeztük Ternovszkyt, aki többek között a Mézga Aladár különös kalandjait is jegyzi. Elmondta, hogy a rajzfilmek alkotásakor főként a szakmának és a kollégáknak – Nepp Józsefnek, Dargay Attilának, Jankovics Marcellnak, Gémes Józsefnek – akarta megmutatni az ötleteit, a tehetségét. Ha ugyanis mindnyájuknak tetszik valami, akkor az vélhetően a közönség tetszését is elnyeri.

Ahogy Nepp szokta mondani, történelmileg így alakult – válaszolta arra a kérdésre, miért lett rajzfilmes. Erre a területre egyébként a képzőművészeti vagy a filmes-fotós vonalról kerültek az alkotók, Ternovszky az előbbiről.
– Jó munka, jó társaság volt, és nem utolsósorban akkoriban jó kereseti lehetőség is. Akkor ha nem is éhező, de nem túl jól ellátott pesti rajztanárokkal Dunát lehetett rekeszteni. Rajzfilmes pedig volt körülbelül negyven.

Történelmileg alakult

Ma ugyan többen vannak, de legtöbbjük német, francia, angol bérmunkából él, vagy külföldön, „az animáció névtelen katonájaként" keresi a kenyerét. Vannak ugyan kitörési pontok, de a megjelenési lehetőségek redukáltak. A televíziók például kivonultak ebből a műfajból, nincs megrendelés. A rendező ezért is szerette volna az elmúlt években felnőtt magyar animációs tehetségeket egy nagyobb lélegzetű, magyar produkcióban összeverbuválni, tisztességes jövedelemhez juttatni, „és a közös együttalkotás örömét még egyszer érezni, amit olyan kegyelmi pillanatokban érzett az ember, mint amilyen például a Macskafogó volt".

Csalódnia kellett, mert senkinek nem dobogtatta meg a szívét, hogy magyar produkcióban vehetne részt. – A magyar stúdiók ráálltak a bérmunkára. Akik itt dolgoznak, nem reszkírozták, hogy otthagyják a státusukat és folyamatos munkájukat. Úgyhogy az a furcsa helyzet állt elő, hogy szép számban foglalkoztatunk külföldi munkatársakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Gregor József

Köztudott volt, hogy súlyos beteg és visszavonult, mégis döbbenetet okozott a hír: tegnap délután,… Tovább olvasom