Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Jövőre már falra is mászhatnak

A Szegedi Tudományegyetem Sportközpontja közel hatezer hallgatónak félévente összesen 300 órát hirdet meg. A mozogni vágyó egyetemisták azonban nemcsak a meghirdetett kurzusok időpontjában látogathatják a létesítményt, hanem egyéb szabadidős és sportolási igényüket is kielégíthetik. A sportközpont az elmúlt öt évben látványosan fejlődött.
A Hattyas soron tartják az egyetemi testnevelés órákat. Fotó: Segesvári Csaba
Az egyetem Ady téri sportcentrumának költözni kellett, amikor eldőlt, hogy felépül ott az új tanulmányi központ. A hattyasi sportközpont az induláskor egy tornateremmel, négy aszfaltos focipályával, egy kosárlabda- és hat streetballpályával, valamint két műfüves teniszpályával rendelkezett. Az egykori Kossuth laktanya volt legénységi éttermének a helyén egy-egy zenés- és konditermet, valamint két öltözőt is kialakítottak. A szabadtéri pályák használatához további öt öltöző, illetve irodai rész és tanári szoba tartozott. Mindez 2003 végén egy asztalitenisz-teremmel bővült tovább, amelyhez egy floorballra alkalmas kisterem, valamint egy fedett golf elütő épült. Ugyanitt elkezdték egy falmászóterem kialakítását is, amelyet várhatóan 2007 tavaszán adnak át.

Szabó József, a sportközpont vezetője elmondta, hogy ezzel nem fejeződnek be a fejlesztések, hiszen külső befektető bevonásával egy küzdősportközpont létrehozását is tervezik, amelyet oktatási célokra és edzőtáborok lebonyolítására is használnának.

Sportcsarnok is épülhet

Szabó József szerint a sportközpont elsősorban az egyetemhez kötődő igénybevételhez igazodik, de a jövőben – további fejlesztésekkel – a külsős bérlést is növelni lehet. – A meglévő háromhektáros területet további sportcélokra szeretnénk felhasználni. A labdajátékok lehetőségeinek bővítése végett sportcsarnok felhúzásában is gondolkozunk, ami azért is előnyös lenne, mert az egyetem által támogatott NB-s csapatok – az SZTE-Szedeák kosárlabdacsapata, valamint az Universitas Szeged futsal együttese – így termes edzéslehetőséghez jutnának.

– Október végén, a volt tiszti épületben újabb két, zenés- és küzdősportokra alkalmas kistermet, továbbá újabb két öltözőt laktunk be. Szükség volt a bővítésre, hiszen a hallgatók délutántól este 10 óráig valamennyi termünket megtöltik – magyarázza Szabó József. – Jelenleg egy időben összesen 220 főt tud ellátni a komplexum. A saját, kulcsra zárható szekrényeken és zuhanyzókon kívül mozgássérült WC-vel is felszerelték az új öltözőket.

Zelei Ferencné portás nap mint nap látja, hogy egyre többen veszik igénybe a sportközpont szolgáltatásait: – A zenés- és küzdősport termeinkben délutánonként kétszázötvenen is megfordulnak és a legtöbbjük elégedett a felszereltséggel, illetve az öltözőkkel.

Ezt egy orvostanhallgató, Burcsár Szilárd is megerősítette, akit a kötelező testnevelés óráján pingpongozás közben raboltam el az asztaltól. – Az órákon általában a műfüves teniszpályákat használjuk, de amikor hidegebbre fordul az idő, inkább az asztalitenisz-teremben vagyunk. A mostani elsősöknek már csak két félévet kell testnevelés kurzust teljesíteniük, de én egyáltalán nem bánom, hogy nekem még négy félévet kellett. Szeretek mozogni.

Horváth Levente

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol legyen Gregor József szobra?

Gregor József özvegye felajánlaná a Szegedi Nemzeti Színháznak a művész bronz mellszobrát. A… Tovább olvasom