Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Jövőre pénztárt választhatunk

Szeged - Hamarosan a kormány tárgyalja a szaktárca részletes javaslatát az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról. A koncepció szerint jövőre pénztárt kell választanunk.
Az egészségügyi tárca az egészségbiztosítási rendszer átalakításának részletes koncepcióját hétfő délután hozta nyilvánosságra, jövő szerdán pedig már a kormány elé kerül a tervezet.

A biztosítottak a rendszer átalakításával először jövő nyáron egy értesítés formájában találkozhatnak. Ebben közlik velük, hogy területi elv alapján besorolták a 18 megyei vagy a 4 közép-magyarországi pénztár tagjai közé. Ha az adott ellátásszervezővel nem elégedettek, három hónap alatt választhatnak helyette másikat. A „toborzás" során belépési nyilatkozatot kell tennie a biztosítottnak: ebben csakis neve, lakhelye, születési dátuma és taj-száma szerepelhet – egészségi állapotáról nem kérdezhetik, a pénztár ez alapján nem „mazsolázhat". 2009-ig nem is lesz más változás.

A pénztárakban kisebbségi, 49 százalékos részesedést szerezhetnek azok a magánbefektetők, amelyek egy nyilvános liciten a legtöbbet kínálják érte. Egy befektető több pénztárban is kisebbségi részt szerezhet, de ezek közül csak két megye lehet egymással határos. Bár a pénztárakat területhez rendelik, működésük országos lesz. A változatlanul jövedelemarányos járulékbefizetések egy nemzeti alapba kerülnek, ebből fizetik a pénztárakat – illetve közvetve a szerződött betegellátókat.

Az átmeneti időszak első fél évében minden egészségügyi ellátó úgy fogadja a betegeket, mint eddig. A pénztárak minden háziorvossal szerződést kötnek, és bár elvileg szabadon szerződhetnek bármely szakellátóval, nem tehetik meg, hogy a területi ellátásra kötelezett szolgáltatókkal ne legyen kapcsolatuk. A kötelező biztosítási csomag része marad a házi ápolás, a fertőző betegek kezelése és a védőnői ellátás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 millió a csomagtartóban

Szeged - Ebben az évben megközelítőleg 180 millió forint eszmei értékben foglaltak le élő védett… Tovább olvasom