Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Jövőre szigorítják a nyugdíjrendszert

Szeged - Januártól újdonság a nyugdíjrendszerben a rehabilitációs járadék. Nem csökken a férfiak előrehozott nyugdíjának korhatára, és szigorúbb feltételekkel lehet mellette munkát vállalni. Folytatódik a nyugdíjkorrekció. Új ellátást az átlagkereset „nettó nettó értékén" állapítják meg jövőre.
A munkaképesség-csökkenésen alapuló ellátások január 1-jétől változnak. „Egészségkárosodáson alapuló ellátásoknak" fogjuk hívni ezeket – tájékoztatott a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság ügyfélszolgálati osztályvezetője, Balogné Czirok Anikó. llyen a rokkantsági nyugdíj és a rehabilitációs járadék. Rehabilitációs járadékot január 1-jétől azok kaphatnak, akik jövőre igényelnek egészségkárosodáson alapuló ellátást. Elbíráláskor vizsgálják az egészségkárosodás mértékét, a rehabilitáció orvosi, foglalkoztatási, szociális képzési és egyéb feltételeit. A rehabilitációs járadék a rokkantsági nyugdíj 120 százaléka, amelyből nyugdíjjárulékot kell fizetni, és folyósításának időtartama szolgálati időnek számít. A rokkantsági nyugdíjban részesülők is kaphatnak rehabilitációs járadékot: az esedékes felülvizsgálatkor lehet ilyen megállapítani.

Félnek a változásoktól

A nyugdíjigazgatóság november végén összesített adatai azt mutatják, hogy a tavalyihoz képest a régióban 2,5 százalékkal nőtt a nyugdíjkérelmek száma. Külön rokkantsági és előrehozott nyugdíjat ezen belül nem különítenek el. Az öregségi nyugdíjigények növekedését eredményezte valószínűleg a jövő évi változásoktól való félelem. Érdekes viszont, hogy a régiós átlagot éppen Csongrád megye javítja, ahol a kérelmek száma csökkent, megközelítőleg 4,5 százalékkal.

Valószínűleg a legnagyobb érdeklődésre az előrehozott öregségi nyugdíj számít. A férfiak továbbra sem mehetnek korábban előrehozott nyugdíjba, csak 60 éves korukban. Továbbra is megmarad a résznyugdíj lehetősége. Ez azt jelenti, hogy akik 62. életévük betöltésekor csak 15 év szolgálati idővel rendelkeznek, továbbra is öregségi résznyugdíjra lesznek jogosultak. (Az öregségi nyugdíjhoz szükséges legalább húsz év szolgálati idő.)

Szigorítás az előrehozott öregségi nyugdíjasoknak: ha munkát vállalnak, január 1. után megállapított ellátásukat addig kapják, amíg az éves keresetük el nem éri a mindenkor érvényes minimálbér tizenkétszeresét. Ha eléri, a nyugdíjfolyósító a következő hónaptól automatikusan leállítja a nyugdíj kifizetését december végéig. Azaz ha valaki már júniusban „kimeríti a keretét", akkor fél éven át nem fog nyugdíjat kapni. Ha a nyugdíjas decemberben meríti ki a keretét, akkor vissza kell fizetnie a decemberi ellátását.

A két éve kezdődött ötlépcsős nyugdíjkorrekció következő lépése az 1991. január 1. és az 1996. december 31. között megállapított saját jogú ellátásban részesülőket érinti: az éves nyugdíjemelésen felül további emelést kapnak. Mértéke 4 százalék és azoknak minden egyes évért további 0,5 százalék, akiknek legalább harminc év szolgálati időt állapítottak meg. Az emelés legfeljebb tízszázalékos lehet.

A nyugdíj mellett dolgozókra vonatkozik a nemrég kihirdetett törvénymódosítás. A 2008. január 1-jétől saját jogú nyugellátásban részesülők, akiket nyugdíjasként foglalkoztattak, 2006. december 31-étől minden 365 nap után fél százalék nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjjárulék alapját képező keresetük havi átlaga után. Az emelést kérni kell, a nyugdíjbiztosító nem automatikusan állapítja meg.

Az új nyugdíjak számítási szabálya is változik. Jelenleg a nettó keresetből számolják a nyugdíjakat, de januártól a nettót a nyugdíjbiztosító „tovább nettósítja". Eszerint a 2007. december 31-éig elért bruttó keresetet nemcsak az adóval csökkentik, hanem a járulékokkal is, vagyis levonják az eddigi nettóból az egészségbiztosítási, valamint a nyugdíj- és a munkavállalói járulékot is. Ennek a „nettó nettó értéknek" a meghatározott százalékát adják nyugdíjként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zsombói Csabinak még biztosan dolga van a Földön

Zsombó - Ügyesen mozgatja ujjacskáit Rescsik Csabi, az a hároméves zsombói kisfiú, akit körülbelül egy évvel ezelőtt szörnyű baleset ért. Tovább olvasom