Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

József Attila nevét kapta az egyetemi központ

Névadó ünnepséggel zárult tegnap a TIK fennállásának első évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat. Az egyetemi épület mostantól József Attila nevét viseli. Az ünnepségen az egyetem szenátorává fogadták Kaáli Géza professzort.
Fotó: Gyenes Kálmán
A Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja tegnap ünnepelte megnyitásának első évfordulóját. Ez alkalomból az egész elmúlt héten ünnepi rendezvényeket tartottak az épületben, melynek záróeseményén, tegnap névadó ünnepséget rendeztek. Az egyetemi épület mostantól József Attila nevét viseli: a hajdani szegedi bölcsészhallgatóét, aki maga is adományozott egyik kötetéből annak a könyvtárnak, mely a most róla elnevezett épületben szolgál. A költőről Szörényi László, az összehasonlító irodalomtudományi tanszék vezetője tartott előadást.

Lonovics János, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke ünnepi beszédében elmondta: ebben az épületben egyesül a kultúra és a tudás, hiszen koncerteknek, kiállításoknak és konferenciáknak éppúgy helyet ad, mint az egyetemisták tanulmányaihoz szükséges műveknek. Mint mondta: kívánja, hogy még számos feledhetetlen rendezvényt tarthassanak a falak között.

Kaáli Gézának, a világhírű, Amerikában élő professzornak Lonovics János centrumelnök gratulál szenátorrá választása alkalmából. Fotó: Gyenes Kálmán
Az ünnepi ülésen átadták az idei Senator Honoris Causa címet is. Az egyetem által adható egyik legnagyobb elismerést, melyet kimagasló tudományos és közéleti tevékenységért, valamint az egyetem hírnevének és valamely egységének jelentős erkölcsi vagy anyagi támogatásáért ítélnek oda, idén Kaáli Géza kapta.

Az évtizedek óta Amerikában élő, világhírű professzor nevéhez fűződik többek között a lombikbébiprogram magyarországi beindítása és országos hálózattá fejlesztése – Szegeden is működik intézete. Bár ma már a New York-i Albert Einstein College of Medicine Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának hírnevét öregbíti, 1968-ban a szegedi egyetemen avatták orvosdoktorrá. Beszédében meg is köszönte egykori tanárainak, hogy elindították pályáján, de rendszeres szakmai és anyagi támogatással is kifejezi: soha nem felejti el, honnan indult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépültek a házak

Átadták tegnap a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt, 500 millió… Tovább olvasom