Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Jubileumi könyvárverés a Somogyi-könyvtárban

Szeged - Minden eddiginél több szegedi vonatkozású anyag gyűlt össze a november 8-án rendezendő tizedik szegedi könyvaukcióra.
– Az emberek egyre inkább bíznak bennünk, hogy jó áron tudjuk értékesíteni az árverésre beadott könyveiket – mondta Jakó Csaba, a Dekameron antikvárium vezetője. A Somogyi-könyvtárban november 8-án rendezett tizedik szegedi könyvaukcióra ezért a korábbiaknál érdekesebb anyagot sikerült összeállítani.

Az egyik legnagyobb durranás azok a saját kézzel írt Pilinszky János-versek lesznek, melyek nyomtatásban eredetileg a Tiszatáj 1974. szeptemberi számában jelentek meg Levél és Pedig címmel. Összehasonlításképpen: egy Weöres Sándor-kézirat tavalyelőtt 20 ezer forintról indult, és 150 ezerért kelt el.

Számos érdekesség tartozik a kollekcióhoz. Fotó: Segesvári Csaba

De nemcsak szépirodalmi munkákra lehet licitálni. Az egyik legérdekesebb darab egy 1848-ban kelt adásvételi szerződés, ami a szegedi Szentháromság utca 42. szám alatti ház eladásáról szól. Új gazdát keresnek a Lutra-album elődjei is. A Szent István cikóriagyár termékeiben annak idején képeket rejtettek, melyeket a szintén általuk kiadott üres albumokba kellett a megfelelő helyre ragasztani. Három ilyenért is harcba szállhatnak majd a gyűjtők: az Utazás Erdélyben, a Magyar történelmi pillanatok és a Képes magyar történelmi, irodalmi és művészeti képeskönyvből egy matrica sem hiányzik.

Lesz katalógus
Az árverésre bocsátott könyvekről készülő katalógust október közepétől kereshetik a Dekameron és a Könyvmoly antikváriumban, valamint már olvasható a www.antikhaz.hu weboldalon. – A lista még bővülhet, hiszen szeptember végéig a fent említett üzletekbe még lehet beadni könyvritkaságokat – mondta Jakó Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitna a Pinceszínház

Szeged - Már több mint két éve bezárt a szegedi Pinceszínház, 2006 júliusában egy nyári… Tovább olvasom