Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Juhász Gyula: a tápaiak jól vannak!

Szeged - Mit tett Tápéért? Mikor változnak végre meg a kommunista időkre emlékeztető utcanevek és várható-e forgalom lassítás? Olvasóink Juhász Gyulát, Tápé önkormányzati képviselőjét kérdezték.

Köszöntünk mindenkit az utolsó online interjún! Tápén vagyunk, Juhász Gyula önkormányzati képviselőnél. Kezdődhet az interjú!

Juhász Gyula:
Tisztelettel köszöntöm a délmagyar online és a városrészek fóruma olvasóit!

Juhász András: Aztán hogy vannak a tápaiak, képviselő Uram?

Juhász Gyula: Kedves András bátyám! A tápaiak többségükben, köszönik szépen, jól vannak!

Esztike: Miért mondta le az első interjút? Megijedt a kérdésektől?

Juhász Gyula: Kedves Esztike! Talán szokatlan, de a politikában is előfordul, hogy egy politikus azt mondja, ami a valóság. Valóban elfoglaltságom keletkezett, amit nem terveztem előre.

P.L.: Mondjon magáról pár mondatot, mert egyáltalán nem ismerjük! Csak a közgyűlésen láttuk szerepelni, amikor Botka polgármester kiosztja vagy a tápai nevelőotthonos gyerekek miat ment szembe a püspökkel.

Juhász Gyulát Dombai Tünde és Trogmayer Éva kérdezte. Fotók: Frank Yvette
Juhász Gyulát Dombai Tünde és Trogmayer Éva kérdezte.
Fotók: Frank Yvette


Juhász Gyula:
Kedves P.L.! Ön talán nem, de a tápaiak elég jól ismernek, hiszen kétszer is megválasztottak képviselőjüknek. Villamosmérnök a szakmám, családos ember vagyok, szeretem a csokit, és amikor nem magukat politikusnak nevező emberek társaságában vagyok, akkor van egy teljesen normális civil életem: dolgozom, reménykedem, hogy ki is fizetik a munkámat, megünnepeljük  a családi ünnepeket és így tovább.

Mazsom 2:  Mi az álláspontja Keresztúri Farkas Csaba képviselőtársának botrányos és felháborító bírósági ügyéről? Ön támogatta-e, hogy egy erkölcsileg így lenullázódott képviselő ne maradhasson a köz szolgálatában, Ön hogyan szavazott ez ügyben? Véleménye szerint felülírhatja-e a jó izlés, az erkölcs szabályait a pártpolitika? (Mivel konkrétan megneveztem a képviselő urat, bízom benne, hogy róla és erről az esetről fog szólni a válasza, nem pedig "az elmúlt 8 évről")

Juhász Gyula: Kedves Mazsom! Egy jogállamban a bírósági ítélet kihirdetéséig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, bármit is gondolunk egyébként magáról a dologról. Az ítélkezés joga nem a mi kezünkben van. Ha nézte a közgyűlésről szóló közvetítést, akkor pontosan tudja, hogy ennek szellemében szavaztam. Egyébként, ez a rovat a városrészekről szól és nem a képviselőről, ezért kérem, hogy tegye fel kérdését Tápéval kapcsolatban. 

Gábor: Tisztelt Képviselő úr! Említsen már meg legyen kedves néhány dolgot, amit megválasztása óta tett Tápé érdekében, mert Én nem emlékszem semmire...  Milyen fejlesztések, javítások történtek az utak és járdák állapotában? Milyen fejlesztés történt az óvodában, iskolában?
Mit tett Ön annak érdekében, hogy hétvégén a buszok ne csak Tarjánig közlekedjenek? (bár szerencsére ez már változott) Milyen jellegű tömegsport és egészségmegőrző programokon tudunk résztvenni a gyerekeinkkel? A Búcsú téren levő játszótérnek nevezett valamit, mikor fejlesztik pl. megfelelő hintával a gyerekek részére?  Kíváncsian várom válaszait! Köszönöm

Juhász Gyula:Kedves Gábor! Köszönöm kérdését! Akkor menjünk sorjában: képviselőként mindig a tápéiak érdekeit és értékeit próbáltam védeni az elmúlt hat évben, legyen szó akár a Honfoglalás utcai óvoda bezárásáról, amelyet sikerült hál' Istennek megakadályoznunk, vagy az iskola önállósága kérdésében, amelyben alulmaradtunk a városvezetés elképzeléseivel szemben. Ugyanez érvényes a fejlesztésekkel kapcsolatban is. Bár sokat kellett szóvá tennünk, mégis sikerült elérni, hogy megújult a Búcsú tér - bár vannak még itt teendők - évről-évre egyre több járdát újítunk fel, készül az Öreg Temető rendezési terve. Új játszóterek létesültek, a régieket az idén újítottuk fel, tavaly pedig bővítettük. Még képviselőségem elején készült el az új temető megközelíthetőségét lehetővé tevő út, és természetesen az én kezdeményezésemre is állt vissza a 73-as busz menetrendeje a hétvégén a megszokott útvonalra. Sorolhatnám még a dolgokat, de szerintem lesz még, aki erre rákérdez.

Kiss László József: Mi újság van azokkal a gyerekekkel akiket a volt Árpád nevelőotthonból a felújított tápai házban helyeztek el?

Juhász Gyula: Kedves Kiss László József! A tápéi nevelőotthon, amely a közgyűlés döntése értelmében a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működik, normál szükségletű 3 és 10 év közötti gyermekek és 18 év feletti utógondozottak elhelyezését biztosítja.Mivel az épület erre a célra alkalmas. A volt Árpádos gyerekek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató más intézményeiben lettek elhelyezve.

Szalai Irén: Mikortól nem láthatjuk a kommunista utca neveket? Beleértve a belvárost, Petőfitelepet, Tápét. Rendeződik-e valaha Dobi István u. terület, az ott lakok szeretnek garázdálkodni, szabadon a kutyák, félni lehet tőlük, ingyen gyümölcs stb. Jó lenne oda hatni,nem is kéne külön önk.-nak költeni,mindenki maga előtt takarítson. Előttem egyetlen fa sincs, nem győzöm más szemetjét takarítani, mert ide hozza a víz.

Juhász Gyula:
Kedves Szupernagyi! A kommunista időszakhoz köthető utcanevek a törvény értelmében 2013. január 1-vel kellene, hogy megváltozzanak. A Dobi István utcai helyzettel kapcsolatban köszönöm a jelzést, mozgósítani fogom  a közterület felügyelőt, aki reméljük elcsípi  a garázdálkodókat. A lakóházak előtti közterületek rendbentartása jelenleg is a lakók feladata. Az más kérdés, hogy nem mindenki veszi ezt komolyan.

István: Tisztelt Képviselő Úr ! miért nem lehet megtiltani a sertéstartást Tápé belterületén, illetve a baromfitartást max. 20 db.-ra csökkenteni, mivel nyáron elviselhetetlen a trágyaszag, illetve a nagy mennyiségű légy, ami a trágya velejárója ?

Juhász Gyula:
Kedves István! Mint bizonyára tudja, Tápé valaha önálló falu volt, ahol nagy hagyományai vannak az állattartásnak is. Ezt bizonyára mérlegelte, amikor ebbe a városrészbe költözött. Az állattartásról jelenleg központi jogszabály rendelkezik, helyi rendeletben az önkormányzatoknak nincs lehetőségük ezt korlátozni vagy felülírni.

Molnár Napsugár: Tisztelt képviselő úr! Érdeklődnék, hogy mikorra várható-esetleg lesz-e tervbe véve egy bölcsőde, kialakítása? Szerintem igény lenne rá,hisz nagyon sok a kisgyermek,és a legközelebbi bölcsőde is a Gyík utcai. Nagyon szeretném ha megvalósulna, személy szerint gondozónő a végzettségem. Előre is köszönöm.

Juhász Gyula: Kedves Molnár Napsugár! Tudomásom szerint jelenleg nincs tervben a bölcsődei férőhelyek számának bővítése városi szinten sem. Jelenleg a tápaiak többségükben a Csillag téri bölcsőde szolgáltatásait veszik igénybe, mivel ez van legközelebb Tápéhoz. A bölcsődével és annak vezetőjével jó kapcsolatot ápolok, úgyhogy ha bármiben segítségre van szüksége, kérem jelezze.

Mazsom 1: Tisztelt Képviselő Úr! Örömmel konstatálom, hogy bokros teendői mellett végre jut némi ideje azokra is, akiknek a szolgálatát mint hivatást választotta mikor a képviselő választáson elindult; a lakosságra. A Rába-Beszterce utca azon része, amely a Budai Nagy Antal és a Bencfahát utca közé esik jelenleg 30-as övezet. Ennek ellenére az utóbbi időben nagyon megnőtt rajta a forgalom, ami leginkább átmenő és a táblán kívüli egyé akadályok híján elég gyors is. Tervez-e valamit tenni annak érdekében, hogy az itt lakók visszakapják nyugodt környéküket, hogy ne ezt az útszakaszt használja boldog-boldogtalan padlógázzal? Tervez-e ide fekvőrendőrök építtetését?
Mihook: Van-e lehetőség a Budai N.A. u- Honfoglalás u. "főutca" járdaszigetekkel vagy fekvőrendőrőkkel való ellátására a jövőben? Ok: éjszakai/nappali "gyorsulási versenyek" kontra ittas gyalogosok rendszeres közlekedése az úttesten, nagy forgalom, zaj, balesetek.
Dr. Csúcs Áron 2: 2.) Elképzelhető-e, hogy a Gyöp soron, vagy a Kuruc utcában fekvőrendőrök kerüljenek kihelyezésre? A probléma ugyanis az, hogy hiába van kihelyezve a 30-as övezet tábla, ha az autósok gyorsan (gyakran száguldozva) közlekednek. Sok, gyermekes család félve közelíti meg a Búcsú teret emiatt.
Terhesné 2: Másik kérés, hogy szeretnénk, ha a rendőrség vagy a polgárőrség többször fordulna meg a tápéi utcákon, ezzel hátha kissé megnehezítené a 30 as övezetben a száguldozást és a gyanús gépkocsikból való megfigyeléseket. Mivel lakókörzetünkben is sok az idős egyedül élő ember akik félnek az úton való száguldó közlekedéstől és a betörésektől. Mert napközben sokszor látnak olyan gépkocsikat is amik szinte " lépésben közlekednek, a kapuk előtt megállnak a kocsiból férfiak figyelnek, ha valaki odamegy, hogy kell e segíteni valamiben, akkor gyorsan továbbmennek és odébb figyelik a házakat. Ez sokszor a délelőtti időszakban ismétlődik meg. Jobban biztonságban éreznénk magunkat, ha időnként járőr kocsikkal is találkoznánk.

Juhász Gyula: Kedves kérdezők! A forgalomcsillapítást én is támogatom azokban az övezetekben, illetve azokon az utakon, ahol nem éppen az  a cél, hogy az átmenő forgalom minél gyorsabban és minél kevesebb környezetszennyezés árán legyen levezethető. Ezt elsősorban a sebességkorlátozó táblák kihelyezésével a csillapított övezetek határán többnyire el lehet érni jogkövető honfitársaink többségénél.Vannak azonban sajnos olyanok is, akiknek nem erősségük a közösség többségi érdekeit védő szabályok betartása. Ilyenkor, ha nagyon muszáj, más eszközt is bevetünk, mint például az úgynevezett fekvőrendőr. Ez azonban egy elég drasztikus beavatkozás a forgalom rendjébe és ráadásul költséges is. Ezért a felmerülő igényeket egyenként és esetenként vizsgáljuk és csak akkor alkalmazzuk ezeket a beavatkozásokat, ha az elkerülhetetlen, mint a fekvőrendőr.

Mazsom 3:  Tud-e arról, hogy Tápén a Polgárőrség berkein belül milyen anomáliák tapasztalhatók? Kapott-e jelzést azzal kapcsolatban, hogy ezt a szervezetet néhányan sajátosan kezelik és saját boldogulásukra használják fel?

Juhász Gyula: Kedves Mazsom! A tápéi polgárőr egyesület ismereteim szerint az egyik legjobban, ha nem a legjobban, működő polgárőr szervezet Szegeden. Nagyon fontos közérdekű feladatot látnak el a városrészi rendezvények biztosításánál, a forgalom szervezésben, például a csillapított övezetben száguldozók nyakoncsípésében és természetesen a folyamatos járőr szolgálatukkal a bűnmegelőzésben. Éppen ezért az utóbbi években lehetőségeinkhez mérten, mind én, mint képviselő, mind a városrészi önkormányzat kiemelten támogattuk a tápéi polgárőr egyesület tevékenységét. Munkájukra a továbbiakban is számítunk. A polgárőrségen belüli vitákról nincs tudomásom, ha konkrét panasza van, kérem fogadóórámon keressen fel és jelezze, hogy mi a probléma a polgárőrség működésével.

Interjúnk véget ért ! Köszönjük a kérdéseket! A meg nem válszolt kérdésekre a képviselő úr emailben reagál.

Íme a a pótkérdések és a válaszok:

Nagy Sándor: Mikorra várható a csatornaépítés során rosszul elkészített csapadékvíz el-és levezetések kijavítása, (Rév ABC előtti tér, Költő u. egy része stb. Budai N. A. u -i csatorna feletti út nyomvályús, balesetveszélyes.)

JGY: Tisztelt Nagy Sándor! Akkut problémákat vetett föl, amelyek évek óta ismertek a fenntartásért felelős szervezetek előtt, mivel minden évben kértem és javasoltam a kijavításukat. A Rév ABC előtti zöldterület védelmét és az útpadka feltöltését két hete fejezték be. Az ABC előtti parkoló lejtését sajnos még anno a kivitelezéskor szúrták el, így bár a volt Bodó kocsma előtt van egy folyóka a csapadékvíz levezetésére, azonban ez magasabban van, mint a parkoló legalacsonyabb pontja. Már hivatali elődöm is többször kérte a javítást, amit én (nem csak hagyománytiszteletből) folytattam. A Budai Nagy Antal utcai csatornafedelek körüli útsüllyedések javítását többszöri sürgetésemre októberben elkezdték, aztán ismeretlen okból abbahagyták. A legveszélyesebb közülük a Csatorna parti ABC előtti pedig már balesetet is okozott tavaly. Akkor a baleset után történt egy gyors javítás, de ez nem oldotta meg a problémát véglegesen.

Aggódó polgár: Kérdezném a Tisztelt Képviselő Urat: mikor kerül kijavításra a csatornaépítés után el nem készített csapadékvíz-elvezető rendszer?Pl.:Rév ABC előtt, a Költő u.1-3,előtt,a Budai Nagy Antal u.1-től az Árvácska u. sarokig a csatorna fölötti úttest megsüllyedt, az aszfalt összetöredezett?A Rév ABC előtti csapadékvíztó már-már állandósulni látszik,tavasszal lehetne a Hulladékgazdálkodó által fölajánlott szúnyoglárva pusztító tablettákból bele pakolni párat!Nos ezekre várnám a Képviselő Úr Válaszát!

JGY: Kedves Aggódó polgár! Amint azt Ön is találóan megjegyezte - és amint ez mindenki előtt ismert Tápén -, sajnos a csapadékvíz elvezető rendszerünk folyamatos korrekcióra és kiegészítésre szorul.Kezdeményezésemre az elmúlt hat évben folyamatosan történtek felújítások és fejlesztések a városrész egész területén. Tavaly például a Kuruc utca és a Szendrey Júlia utca csapadékvíz elvezetési problémáin sikerült javítani, az idén pedig a Gerle sor egy hosszabb szakasza lett teljesen felújítva és elkészült a Fenyveslejtő sori csatorna felújítási terve is. Azonban rengeteg még a javítani, építeni való, hiszen Tápén 15 utcából hiányzik a csapadékvíz elvezető csatorna. Éppen ezért javasoltam több képviselővel együtt a Városüzemeltetési és fejlesztési Bizottságban még 2010-ben, hogy a vízügyi építési alapból valamint pályázati pénzek felhasználásával 2014-ig dolgozzuk le ezt az elmaradást. A bizottsági kezdeményezésnek megfelelően el is készültek a rekonstrukciós és fejlesztési tervek, azokat a bizottság jóvá is hagyta. Történt azonban egy törvényi változás: 2012 január 1-től kikerült a víziközmű szolgáltatások köréből a felszíni vízelvezetés. Így a vízügyi építési alapból ezeket a fejlesztéseket nem finanszírozhatjuk tovább, a város csatornás pályázatai pedig tartalék listára kerültek.

Apollonikus 2: A volt "Fülöp" vendéglő helyén nem lehetne egy kis bevásárló központot létrehozni? A környéken nincs komolyabb bevásárlási lehetőség. Az épület állaga még alkalmas lenne egy ilyen üzlet létrehozására.....Előre is köszönjük a választ!!

JGY: Kedves Apollonikus! Köszönöm kérdését, Ön is egy régi "sláger" témát vetett föl, még pedig egy második nagy ABC kialakítását a Halas utca környékén. Ebben az ügyben aláírást is gyűjtöttek a környék lakói, volt közvélemény kutatás, és ha jól számolom vagy hatszor kezdeményeztem a dolgot a város közgyűlésében. Amit az akkori többség éppen hatszor söpört le az asztalról. A volt "Fülöp" vendéglő nem az önkormányzat tulajdona, hanem egy banké, miután az előző tulajdonos "Da Vinci" névre keresztelt vendéglő kísérlete kudarcba fulladt és csődbe jutott. Többször felmerült az Ön által javasolt megoldás az ABC-re. Kezdeményezésemre több kereskedő is szemügyre vette az épületet, de mindegyikük végkövetkeztetése az volt, hogy az épületben nem lehet ABC-t kialakítani, legfeljebb kisboltot. Amiből meg már van egy a környéken. A másik kézenfekvő lehetőség a Halas utca előtti zöldterületen kijelölni az ABC helyét. Ez a kezdeményezés jelenleg ott tart, hogy a város építési szabályzatának átfogó felülvizsgálata során - a főépítész tájékoztatása szerint - be fog épülni az erre vonatkozó rendezési terv a SZÉSZ rendeletbe. Az SZÉSZ átfogó rekonstrukciójának ügyét várhatóan 2013-ban fogja tárgyalni a közgyűlés.

Gárdián Szilvia: Az lenne a kérdésem, miért nincs egy normális játszótér Tápén. A búcsútérit lehetne bővíteni és esetleg elkeríteni, elég kevés játék van, és olyan kisbabára gondolok aki még nem tudja azokat a fém mászókákat használni. Elég központú ez a játszótér szerintem jó kis szabadidő központot lehetne ide kialakítani.

JGY: Kedves Gárdián Szilvia: Tápén három komolyabb játszótér található: van egy a Tanító téren, a Zsukov téren és egy kisebb a Búcsú téren. 2011-ben az én kezdeményezésemre létesült további egy Új-Petőfitelepen a Balatoni utcában, ahol évtizedek óta nem volt egy sem. Az elmúlt évben bővíttettem a két nagyobb játszóteret főként a kisebb korú gyerekeknek való játékokkal, az idén pedig felújíttattam a régebbi játékokat. Önnek teljesen igaza van abban, hogy szükség van a további fejlesztésre. Ezért felmérettem a Zsukov téri és a Tanító téri játszóterek teljes rekonstrukciójának költségeit. A két játszótér teljes felújítása, az elavult játékok cseréje és a szükséges új játékok kihelyezésének költsége hozzávetőlegesen 18 millió Ft-ba kerül. Amennyiben a jövő évi költségvetésben lesz játszóterek felújítására megfelelő keret, mindenképpen kezdeményezni fogom a már megkezdett rekonstrukció folytatását.

Dr. Csúcs Áron 1:
Tisztelt Juhász Gyula! Kedves Képviselő Úr! Az alábbi kérdéseket szeretnénk a szűkebb lakóközösség nevében feltenni Önnek: 1.) Szeged M. J. V. Közgyűlése előirányoz-e valamennyi forrást játszóterek fejlesztésére, vagy ez csak megfelelő pályázat esetén lehetséges? A Búcsú téren található játékok továbbfejlesztése szükséges lenne a megítélésünk szerint. 3.) Folytatódik-e a Búcsú tér fásítása, mert sok telepített fa sajnos kiszáradt, vagy az éjszakánként hangoskodó fiatalok kitördelték? A városrészért végzett eddigi munkájához egyébként gratulálok! Tisztelettel:

JGY: Tisztelt Dr. Csúcs Áron! A játszóterek felújítását az elmúlt két évben a város a saját pénzéből végezte. A "Játszótér felújítási keret" 2011-ben és 2012-ben is a FIDESZ-KDNP frakció kezdeményezésére került be a költségvetésbe. Ezt a kezdeményezést jellemezte úgy városunk polgármestere, hogy "a Fidesz szétszórja a város pénzét". Erre a költségvetési módosításra szerintem szükség volt, mivel pályázati kiírás az utóbbi években konkrétan játszótér létesítésére vagy felújítására sajnos nem született. Pedig igény lett volna rá. Az önkormányzatok általában városrehabilitációs projektekbe ágyazva próbálták elérni, hogy egy-egy lakóövezetben megújuljanak vagy létesüljenek játszóterek. Ez történt a tarjáni városrehab projektben és vélhetően ez fog történni az Odessza városrészben is. Ha nyer a pályázat. A külső városrészek lakóin ez persze nem segít. Tápén, Dorozsmán, Szőregen és Szentmihályon csak akkor lesz játszótér fejlesztés, ha erre a város forrást különít el. A Búcsú tér fásítását szerintem a közvilágítás fejlesztésével együtt kell megvalósítani. Jelenleg az a legfőbb gond - a rongálókon kívül - hogy a fák növekedéséhez szükséges termőtalaj hiányzik a térről. Erre a 2006-os fásításkor sajnos nem nagyon gondoltak. Úgyhogy a fapótlás és a kiszáradt fák cseréjét csak megfelelő termőtalaj réteg vagy kellően nagy földlabda kialakításával lehet/érdemes elvégezni. A tervek szerint a területet jövőre méri fel ebből a szempontból a Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. Köszönöm a dicséretet, igyekszem megtenni, amit csak lehetséges .

Kakukk Manci: Kedves Juhász Gyula Úr! A Búcsú téren megvalósult beruházás sok tápéi lakos örömére szolgál, azonban sokak életét szomorúvá is teszik a délután és esténként ott bandázó fiatalok, akik szemetelnek, hangoskodnak, és bizony kötekednek is sokszor, de attól sem rettennek vissza, hogy a békésen szóvá tevő környékbeli lakosokkal esetlegesen tettlegességig fajuljanak a szóváltások. A játszóteret szintén sok esetben nem az a korosztály használja, akinek valóban épült, és rossz látni annak rongálását, de szólni senki nem mer. Hogyan lehetne nyugalmasabbá, tisztábbá tenni a teret?

JGY: Kedves Kakukk Marci! A Gyöp sor egyik lakójával már hosszasan átbeszéltük ezt a valóban komoly problémát. Felhívtam rá már a Polgárőrök és a körzeti megbízottak figyelmét is. Mindazonáltal gyanítom, hogy most, az idő téliesre fordultával ez a gond tavaszig nem fog jelentkezni. Tavasszal persze elölről kezdődhet. Nagy segítséget jelentene a randalírozók azonosításában, ha rendbontás közben készülne róluk kép. Szerintem ez az okos telefonok korában nem megoldhatatlan. Én ezt javasolnám a szóváltás és a tettlegesség helyett. A rend őrei a képek alapján már tudják, hogy mit kell tenni. Persze tartós megoldást az fog jelenteni, ha Búcsú téren lesz közvilágítás, és nem borul az est jótékony homálya a rendbontókra. Ezt már kezdeményeztem, azonban mostanában meglehetős forrás szűkében van a közvilágítás fejlesztése. A Búcsú tér - vagy legalábbis egy része - közvilágításának kiépítése hozzávetőlegesen 18-20 millió Ft-ba kerülne. Az idén városi szinten mindössze 45 millió Ft jutott közvilágítás fejlesztésre.

Terhesné 1: Tisztelt Képviselő Úr! A tápéi temetőben a vízvételi lehetőséggel kapcsolatban szeretnék kérdezni. A vezetékes vizet évekkel ezelőtt lezárták, kivéve a ravatalozó előtti ivókútnál. A többi helyen vagy nehezen vagy egyáltalán nem működő fúrott kútból "lehet " vizet vinni a vázákba és a kiültetett virágok locsolásához. Az idősebbek, akik többségben temetőbe járnak csak segítséggel tudnak pumpálni, vagy úgy visznek ki vizet otthonról. Biztos, hogy ez a megoldás, hogy a fúrott kút kell, hogy üzemeljen a temetőben? Ha magas a belvíz, akkor leállítják a koporsós temetést, ez meg nem probléma, hogy a halottakról pumpáljuk le vizet, ami büdös és már akkor koszosnak látszik amikor a vázákba tesszük. Kérnénk a temető teljes területén visszaállítani a vezetékes vizvételi lehetőséget!

JGY: Kedves Terhesné! A tápéi temetővel kapcsolatban felmerült gondokról tud Testamentum Kft., mivel mind az előző, mind a jelenlegi ügyvezetőt tájékoztattam az áldatlan állapotokról és kértem a hibák kijavítását. A vezetékes víz használatát azért szüntette meg a Kft. mivel korábban horribilis vízfogyasztás alakult ki, különösen nyári időszakban. Először csőtörésre gyanakodott a cég vezetése, később azonban kiderült, hogy részben a sírok magasnyomású mosóval történt tisztítása, részben egyes mezőgazdasági vállalkozók lajtos kocsijainak rendszer feltöltése okozta az elképesztő fogyasztást. Ezért a plusz fogyasztásért a vállalkozók természetesen elfelejtettek fizetni, a Vízmű azonban nem felejtett el a Testamentum Kft-nek számlázni. Ezért döntött a Kft. a vezetékes rendszer lezárása és a nyomókutak felszerelése mellett, ami viszont a temető látogatók életét keseríti azóta is. Többször javasoltam a Kft. vezetésének, hogy próbáljunk olyan megoldást találni, ami nem növeli meg a vízfogyasztást, de a látogatók számára is megfelelő. Továbbá azt, hogy időszakosan helyezzék üzembe a vezetékes kutakat, pl. Mindenszentekkor. A jelek szerint intézkedés nem történt. Panaszát ismét továbbítom a Testamentum Kft. vezetése felé.

Apollonikus 1: Tisztelettel kérdezném, hogy mi lesz és mikor az igencsak benádasodott csatornával?

Biacsi Józsefné:
Tisztelt Képviselő Úr! A Tápéi főcsatorna Muskátli utca és Rév utca közti szakaszának állapotához kapcsolódik kérdésem. (A nyitott főcsatorna két oldalán a Rába utca és Beszterce utca lakóházai helyezkednek el.) Van-e a város rendezési tervében (esetleg a jövő évi költségvetésben) konkrét elképzelés/előirányzat a városrész ezen területének rendbetételére vonatkozóan? A kérdés időszerűségét az indokolja, hogy a főcsatorna elhanyagolt állapotban van évek óta: - a benne lévő (nem áramoltatott) víz rendkívül szennyezett és a nyári időszakban bűzös (pl.: az elmúlt évben egy sertéstelepről engedtek bele szennyvizet) - a csatornát sűrűn benőtte a nád (a kezelő szervezet munkatársai csak a csatorna oldalfalán vágják le évente egyszer a gyomnövényeket)
- a csatorna oldalfala több helyen leomlott, mivel a Rába utca aszfaltozásakor azt nem erősítették meg. Tudom, hogy közvetlenül nem az önkormányzat felelős a csatorna rendbentartásáért, hanem a csatorna kezelője, de úgy gondolom, hogy a városnak feladata/kötelessége, hogy a területén lévő szerveket utasítsa (esetleg büntesse), ha azok nem végzik el feladatukat.
Tisztelettel:

JGY: Kedves Apollonius és Biacsi Józsefné! Régóta tudjuk, hogy a Tápéi Főcsatorna Önök által említett szakasza akkor lesz véglegesen rendben, ha a csatorna szakasz fedetté válik a Beszterce utca-Budai Nagy Antal utcai szakaszához hasonlóan. Ezt kérte a lakók többsége és ezt kezdeményeztem én is 2006 és 2010 között számtalan alkalommal. A Szillér-Baktói Főcsatorna rekonstrukciójának pályázata, melynek keretében ez a fejlesztés is megvalósult volna, 2010-ben el is készült és a pályázat nyert is. 2010 második felében azonban a forráskezelő a támogató döntést visszavonta forráshiányra hivatkozva. A terv nem merült feledésbe, a város keresi is az alkalmat az ismételt benyújtásra, azonban 2010 óta nem írtak ki olyan pályázatot, amin ezzel a projekttel indulni lehetett volna. A város önerőből nem tudja ezt megvalósítani. Csak a tápéi szakasz költsége 100 millió Ft körül lenne. A fenntartással pedig az a gond, hogy a csatorna szakasz nem a város kezelésében van. Az állami kezelő pedig közölte, hogy a tulajdonos állam nem biztosít elegendő forrást a fenntartásra. Így csak akkor hajlandó a karbantartást elvégezni, ha a város fizet érte. Az éves rendes karbantartás - évi 6-8 kaszálás, kotrás, nádvágás, rézsű javítás - költsége sajnos meghaladja a városrészi önkormányzat lehetőségeit.

Juhász Gyula: Kedves olvasók! Köszönöm az érdeklődésüket minden tápai nevében! A közelgő ünnepek alkalmából minden kedves olvasónak és szegedinek békés, nyugodt, szeretetben gazdag, boldog karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!


Korábban írtuk:

Miért nem lehet betiltani a sertéstartást? Mikor épül bölcsőde? Van-e mód terelőszigettel vagy fekvőrendőrrel lassítani a Budai Nagy Antal és a Honfoglalás utca forgalmát? Többek között ezeket a kérdéseket küldték olvasóink a Városrészek fóruma című sorozatunk utolsó szereplőjéhez.

A tehát sorozat zárul, mostani helyszínünk a 20-as választókerület, azaz Tápé. Kedden 10 órától Juhász Gyula önkormányzati képviselőt faggatjuk a delmagyar.hu-n, kérdéseiket várjuk az online@delmagyar.hu címre.

Korábban írtuk:

Városrészek fóruma sorozatunkban december 4-én, kedden 10 órától Juhász Gyulát, Szeged 20-as számú választókerületének (Tápé) önkormányzati képviselőjét faggatjuk. Várjuk kérdéseiket a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címen, ügyfélszolgálatunkon (Gutenberg utca 5.), a Sajtóházban (Szabadkai út 20.) vagy postán (6740 Szeged, Pf. 153).

Olvasóink írták

 • 19. tom_peris 2013. február 23. 00:35
  „"A bölcsődével és annak vezetőjével jó kapcsolatot ápolok, úgyhogy ha bármiben segítségre van szüksége, kérem jelezze."

  ne tessen ilyentet kérdezni... majd adás után urambátyám alapon megoldjuk...
  fertelem...”
 • 18. koromarcsi 2013. február 06. 06:49
  „Köszönjük a tápéi kiskertek útjainak esős időben is járhatóvá tételét.
  Akit érdekel utána járhat, hogy mennyit harcolt a Polgármesteri Hivatallal az érdekünkben.
  A helyszínen többször is találkoztunk, mivel érdekel a közösségem, környezetem.
  Üdvözlettel Koromné”
 • 17. deszkás 2012. december 13. 15:57
  „És a be nem lakott nevelőotthon?”
 • 16. atomboy 2012. december 05. 12:43
  „Azert jo lenne, ha a polgarmester urral is lenne online interju.”
 • 15. tüskésmari 2012. december 04. 21:16
  „Nagyon szép lett a Budai Nagy Antal utcai buszmegálló! A környék lakói nevében köszönöm szépen, hogy kicseréltette azt a rissz-rossz bádogbodegát!”
 • 14. bocskorszíj 2012. december 04. 20:40
  „Köszönjük a színvonalas rendezvényeket! Ne szegjék a kedvét a Mazsom-félék! Ők vannak kevesebben!”
 • 13. kozmikus 2012. december 04. 20:06
  „Szerintem néhány kérdezőnek fogalma sincs arról, hogy mi a képviselő munkája, mi tartozik a hatáskörébe, és mi nem.(Persze néhány hozzászólót az igazság nem nagyon zavar, de ez már sajnos így van...) Könnyű vagdalkozni, hogy a képviselő így nem tesz semmit, meg úgy, de ez egyszerűen nem igaz!
  Képviselő úr mindig a választók érdekeit képviseli, és megpróbál a lehetőségek határáig elmenni. Soha nem azt nézi, hogy ki kér tőle valamit (jobb vagy baloldal), hanem teszi a dolgát. Igazi keresztény ember! (Ezzel ki is lóg egy kicsit a KDNP-ből) Csak így tovább!”
 • 12. gasztronauta 2012. december 04. 19:42
  „Most tényleg ez a KFCS ügy a legizgalmasabb? Ha lemond, akkor is marad még jónéhány tisztességtelen képviselő a torony alatt, talán még a szoci páholyban is! Vagy KFCS-n kívül mindenki szent? Rugózzon még a témán nyugodtan, ha kedve tartja kedves Commander-V2! Juhász Gyula tisztességes, becsületes képviselő, ellentétben néhány képviselőtársával! Köszönjük a fáradozást, erőfeszítéseit, ami ekkora ellenszélben komoly megpróbáltatás számára.”
 • 11. Commander-V2 2012. december 04. 19:23
  „10: amíg Juhász Gyula a Fidesz-KDNP frakcióban ül és KFCS vádlottal közösen dönti el a Fidesz hogy mi történjen és utána közösen szavaznak, addig az önként vállalt házasság miatt bizony a mi Gyulánknak is nagyon sok köze van a "házastárs" összes disznóságához. Egy kalap alá veszi őket mindenki. Nem lehet valaki egyszer KFCS politikai tettestársa, ha pedig kínos lesz akkor gyorsan dolgos, szerény kis tápéi képviselő valaki. Pont Juhász Gyula azon kevés fideszesek egyike Szegeden, aki nem a gyors pénz rablás mámorában él és lám, mégis hű szolgálója KFCS összes tervének, máskülönben szerintem elítélné és lemondásra szólítaná fel a jobbikost.”
 • 10. gasztronauta 2012. december 04. 19:08
  „Lemaradtam volna valamiről? Juhász Gyulának, mint Tápé városrész képviselőjének mi a franc köze van KFCS viselt dolgaihoz? Mindenki a saját tettiért kell hogy vállalja a felelősséget, nem? Vagy esetleg határolódjon el Keresztúritól, ahogy az manapság divattá vált?”
 • 9. gasztronauta 2012. december 04. 19:02
  „Kedves Vmagdi!
  Vedd már le a vörös szemüveget!”
 • 8. Commander-V2 2012. december 04. 17:08
  „7: arról amit mondtál, ez a szakállas vicc jut eszembe:

  - Elnézést kisasszony, lefeküdne velem 1 millió dollárért?
  - Ó, te jó ég, hát annyiért igen!
  - Na és 50 dollárért?
  - Mit képzel, mi vagyok én?!
  - Azt hiszem abban már megegyeztünk, már csak az áron alkudozunk... :)

  A jobbikos K. F. Csaba köztörvényes bűnügyben áll a bíróság előtt, aki a nyilvánosság előtt tagadta a bűnösségét, végül a bíró előtt már beismerő vallomást tett. Biztosan sok "politikusbűnöző" van Magyarországon, az övénél sokkal súlyosabb bűncselekményeket követnek el, de attól még nehogy ártatlannak tekintsük és birkaként elfogadjuk, hogy a Fidesz vele együtt szavaz meg rosszabbnál rosszabb politikai döntéseket! Ő egy ittas vezetésért már bíróság előtt állt ember, megint vád alatt van, nehogy már egy ilyennél ne legyen jobb, okosabb, bölcsebb politikus!?”
 • 7. dblaci 2012. december 04. 16:32
  „Mazsom2: "Mi az álláspontja Keresztúri Farkas Csaba képviselőtársának botrányos és felháborító bírósági ügyéről?": botrányos, hogy a bíróság asszisztál egy ilyen alaptalan politikai hsiztériakeltéshez... Botrányos, hogy elvileg jogállamban élünk, mégis órákon keresztül tudnám sorolni az ügyeket, ahol hazafiakkal szemben a bíróság kettős mércét alkalmazott. Letöltendő börtön rendőrök hamis tanúzásai alapján, viszont a gyilkossági kísérlet (csoport) garázdasággá változik, ha azt nem magyarok követik el, és a legkisebb ítéletet kapják, mondjuk pénzbírságot, vagy még azt sem. (amit persze a segélyből nem lehet végrehajtani stb.) Szóval valóban botrányos a bíróság manapság.”
 • 6. csonakos 2012. december 04. 14:13
  „Hmmm, saját eredményének beállítani a búcsúteret! Érdekes! Sokan emlékszünk még arra azt a gesztenyét valami Attila kaparta ki!”
 • 5. vmagdi 2012. december 04. 13:47
  „olvastam az összes képviselői kérdés feleletet, szerintem, nem vagyok elfogult, a sajátomat kértem számon leginkább :) de az összes tekintetében ez volt a leggagyibb, a szabadon engedett kutyákkal kapcsolatban, a fekvőrendőrrel kapcsolatban adott válaszai alapján az jön le, hogy tojik ez az egészre úgy ahogy van”
 • 4. ikszy 2012. december 04. 13:35
  „Tisztelt Képviselő Úr!

  A válasz: az előző búcsúkor.”
 • 3. ikszy 2012. december 04. 13:30
  „Képviselő Úr!

  Mikor volt Tápén csumacsere?”
 • 2. mazsom 2012. december 04. 10:30
  „Tisztelt Képviselő Úr!

  Köszönöm válaszát, de sajnos az történt amire számítottam. Nem adott pontos,konkrét választ, de figyelmeztetett, hogy a bírósági ítéletig az ártatlanság vélelme mindenkit megillet.
  Tisztelt Képviselő Úr!
  Akkor tájékoztatom egy Ön számára úgy tűnik, hogy új információval, amit ezen híroldalon Ön is megtalál:
  "...A Kádár József Gábor vezette bírói tanács előtt Keresztúri Farkas Csaba - aki 2007-ben már volt büntetve ittas vezetésért - elismerte bűnösségét. Elmondta: a vádiratban megfogalmazottakat elismeri..."
  E mondatok fényében: köszönöm Önnek a SEMMIT.
  üdvözlettel,
  mazsom”
 • 1. favágó 2012. december 03. 19:08
  „"A tehát sorozat zárul," csak szépen, magyarosan!:-) Kérdőre fognám a listás képviselőket is! El lehet mesélni, az elmúlt 2 évben mit is tettek a városért!! Még egy javaslat! Egy év múlva újraindítani a sorozatot és szembesíteni a Tisztelt képviselőket a most megígért és leírt elképzeléseikből, mit valósítottak meg!:-) (olyan szegény még én sem voltam soha, hogy ígérni ne tudjak!):-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havas háztetőkre ébredt Szeged

Itt az első hó: az éjjel hullott fehér lepel reggelre a háztetőkön is megmaradt. A szobrokról nem is beszélve. Tovább olvasom