Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Július végéig marad a pokoli hőség

Szeged - Szombaton 34–39, holnap pedig akár 40 fok is lehet Csongrád megyében. Az országos tiszti főorvos hőségriadót rendelt el, feloldották a kamionstopot. A kánikulában napról napra több víz és áram fogy Szegeden. Az előrejelzések szerint július végéig marad a hőség.
 Nem szerelik fel egyik napról a másikra a klímát

– Minden évben májusban emelkedik meg hirtelen azoknak a száma, akik klímát szeretnének vásárolni. Majd amikor megérkezik az első kánikulai hullám, még 30-40 százalékkal több készülék fogy el. Az emberek azt szeretnék, hogy egyik napról a másikra szereljük is fel a berendezést, de ez „nem mindig működik", egy kicsit várni kell, a beszerelést egyébként is egy másik cég végzi – mondta Faragó János, a Szegedi K&F Kft. ügyvezetője. Sokan próbálkoznak azzal, hogy nem klímás szakemberrel üzemeltetik be a készüléket, de ebben az esetben ugrott a gép garanciája.

Hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos a tartós kánikula miatt péntektől hétfő délután 4 óráig. A legmagasabb fokú, piros riasztás a fővárosra és 12 megyére, köztük Csongrád megyére érvényes.
Az előrejelzések szerint szombaton napközben 34–39 fokos forróságra számíthatunk, vasárnap pedig a hőmérő higanyszála elérheti a 40 fokot is. A vasárnap hazánkba érkező hidegfront Szegeden estefelé érezteti majd hatását, ám az előrejelzések átlaga alapján csupán 3 fok visszaesésre számíthatunk hétfőn.

A jövő hét sem hoz enyhülést. Sőt az időjárás-előrejelző portálok szerint július végéig 33–36 fok várható napközben. Az esték sem hoznak számottevő lehűlést: az éjszakai hőmérséklet is 20 fok fölött marad.
A hőségre tekintettel július 20-áig a MÁV-START a budapesti főpályaudvarokon és 14 vidéki állomáson – köztük Szegeden – ingyen ásványvizet oszt utasainak 10 és 17 óra között. A hőségriadó miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felfüggesztette a kamionstopot.

Egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból szombaton és vasárnap korlátozás nélkül közlekedhetnek a nehéz tehergépkocsik a magyar utakon.
A kánikulában napról napra több víz fogy Szegeden. Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 4 napban a mintegy 29 ezer köbméteres napi fogyasztás fokozatosan 33 ezerre ugrott meg.

Kánikula: egyre több víz és áram fogy Szegeden. Fotó: Kuklis István (galéria)

Az idei nyári csúcsot július 7-én mérték, akkor Szeged 36 ezer 199 köbméter vizet használt el. A vezérigazgató szerint takarékosabbak lettünk. Az elmúlt 5 évben ugyanis az ideinél jóval magasabb kánikulai értékeket mértek: 2011. július 4-én például több mint 41 ezer köbméter víz fogyott el egy nap alatt Szegeden. A 2012. augusztus 24-i hőhullám is rekordnak számít a napi 37 ezer 408 köbméteres vízfelhasználással.

Az EDF DÉMÁSZ kommunikációs csoportjától megtudtuk, szolgáltatási területén – Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyében, valamint Pest megye déli részén – egy átlagos nyári napon 12 ezer 500 MWh (megawattóra) a fogyasztás. Ahogy emelkednek a hőmérsékletek, naponta akár 500 MWh-val is több áram fogy. Munkanapokon magasabb, hétvégén általában alacsonyabb a terhelés.

Ezen a nyáron július 7-én mérték a csúcsfogyasztást, akkor 15 ezer 700 MWh-t regisztráltak. A múlt heti hőséget követő átmeneti hőmérséklet visszaesés után napok óta ismét emelkedik az áramfogyasztás. Július 16-án már újra 14 ezer 450 MWh volt a terhelés az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén – kaptuk a tájékoztatást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri művészei is megkóstolják a halászlét

A vendéglátó- és a szálláshelyek megérzik, amikor elkezdődik a szabadtéri játékok évada. Tovább olvasom