Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Júliusban megműtik Norbit

Egy moszkvai kórház elvállalta Péntek Norbert műtétjét, adományokból pedig sikerült összegyűjteni az első beavatkozás költségét. A szegedi fiún júliusban elvégzik az őssejtbeültetést, melytől azt remélik, jelentős javulást hoz az állapotában. Az őssejtbeültetés összköltsége 20 millió forint. Ezt az összeget Péntekék nem tudták előteremteni, a Szeged Alsóvárosért Közhasznú Egyesület azonban gyűjtést szervezett.
Fotó: Schmidt Andrea
Néhány hónapja mutattuk be Péntek Norbertet, aki 17 évesen tolószékhez kötve kénytelen élni. Társának autójában ült, amikor árokba borultak. Norbi gerincvelője megsérült, a fiú deréktól lefelé lebénult. Az orvostudomány mai állása szerint ezen az állapoton nem lehet változtatni. Három országban azonban már kísérleteznek azzal, hogy mozgásképtelen embereknek visszaadják izomműködésüket. Ezt a lehetőséget szeretné kihasználni a család.

Az őssejtbeültetés összköltsége 20 millió forint. Ezt az összeget Péntekék nem tudták előteremteni, a Szeged Alsóvárosért Közhasznú Egyesület azonban gyűjtést szervezett. Jótékonysági bált rendeztek, plakátoltak, cégeket kerestek fel. Cikkeink nyomán is rengeteg adomány érkezett Norbi számlájára, így tíz hét alatt nagyjából össze is gyűlt az összeg az első kezelésre.

– Öt és fél millió forintot kell átutalnunk a moszkvai klinikának – mondta el Péntek Imréné Ági, Norbi édesanyja. – Mi barátoktól ismerősöktől, illetve önerőből 2 milliót tudtunk összeszedni, az egyesülethez pedig több mint 2 és fél millió forint érkezett idáig. Úgy tűnik tehát, hogy el tudjuk kezdeni a műtétsorozatot.

Norbi édesanyjával utazik Moszkvába július elején. Első alkalommal a hosszas vizsgálatok miatt 21 napot kell eltölteniük az intézményben. Ekkor veszik le az őssejteket is, melyeket aztán visszainjekcióznak majd gerincvelőjébe.

Jótékonysági foci

Pünkösd Kupa néven jótékonysági kispályás füves labdarúgótornát rendeznek a szentmihályi sportpályán június 5-én 9 órától, melynek teljes bevételét Norbi műtéti költségeire ajánlották fel. Szombatig várják 6-10 fős csapatok jelentkezését, a nevezési díj 15 ezer forint. Aki készpénzadományt ajánlana fel a fiúnak, a Szeged Alsóvárosért Közhasznú Egyesület Norbi számára elkülönített számlájára fizethet be, melynek száma: Partiscum 11 Takarékszövetkezet, 57600084-11080958.

– Az orvosok azt mondják, 3 hét után várható javulás, de beszéltünk olyanokkal, akik már 1-2 nap után éreztek változást állapotukban – mesélte lelkesen az édesanya. Mint mondta, sokan próbálják lebeszélni őket a műtétről, hiszen nem lehet tudni, milyen mellékhatásai lehetnek a beavatkozásnak. Ő azonban azt mondja, a bénulásnak ugyanúgy vannak mellékhatásai. – Kevesen gondolják ezt végig, de egy ilyen baleset után nemcsak a végtagok, de a belső szervek is lebénulnak. Norbinak például a húgyhólyagja. Ez okozhat vesefertőzést, mely akár halálos is lehet.
A további kezelések már valamivel olcsóbbak lesznek, háromhavonta azonban így is elő kell majd teremteni 2 millió forintot. A családnak tehát továbbra is szüksége van támogatók segítségére, hogy megmaradhasson Norbi reménye: egyszer még járni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállításrendezők nagy álma

Milliárdos festményeket foghatnak kezükben, mégsem ezt tartják a legkülönlegesebbnek munkájukban a… Tovább olvasom