Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Júliusig lesz szociális gázártámogatás

Június végéig a két alsó jövedelmi sávba tartozók számára mégsem szűnik meg a szociális gáz- és távhőár-támogatás. Az intézkedés azonban nem sokat javít a családok helyzetén, hiszen vége a fűtési szezonnak.
Április 1-jétől átlagosan 10 százalékkal drágult a gáz, csaknem 130 forintba kerül egy köbméter egy „normális" fogyasztó számára a megyében. A leginkább rászorulók azonban még néhány hónapos haladékot kaptak a tavaszi szezonra – arra az időszakra, amikor már nem kell fűteni. Mire ősszel újra be kell izzítani a gázkészülékeket, a szegények átlagosan 30 százalékkal is többet fizethetnek majd a földgázért, mint korábban.

Nézzük meg, mekkorák a most még megmaradó kedvezmények, és kinek járnak! A legalsó sávban – abban a családban, ahol 57 ezer forint alatti az egy főre eső jövedelem – a gázártámogatás teljes egészében a régi június végéig, ha nem lépik át az évi 1200 köbméteres határt. Nagycsaládosoknál 2400 köbméterig is elmehet a fogyasztás. Noha ezek a fogyasztók is 10 százalékkal drágább földgázról kapnak majd számlát, de a kedvezményük miatt – amely köbméterenként 26 forint – még mindig jóval kevesebbet fizethetnek.

Júliustól sokaknak többe kerül majd a gáz. Fotó: Segesvári Csaba
Júliustól sokaknak többe kerül majd a gáz.
Fotó: Segesvári Csaba

A következő sávban, 57 ezer és 71 ezer 250 forint között a támogatás összege köbméterenként kerekítve 9 forint. A 3. és a 4. kategóriában viszont megszűnik a támogatás. A harmadik sávba tartozók esetében több mint 15 százalékkal ugrik az ár az április 1-jei gázáremelést is felszámolva: ők ugyanis eddig köbméterenként 8 forintos támogatásban részesültek. Mivel a negyedik sávba tartozók már korábban is csak jelképes kedvezményt, köbméterenként 60 fillért kaptak, nagyjából a 10 százalékos áremelést érzékelhetik majd.

A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szolgáltatási területén – kaptuk az információt a társaságtól – 2010-ben 336 ezer fogyasztó részesült támogatásban, ebből a Csongrád megyében élők közül 72 ezer 509. (Hozzátesszük: annyian, mint Vásárhely, Csongrád és Sándorfalva lakossága összesen.) Megtudtuk: azoknak, akik eddig is jogosultak voltak a támogatásra, új igénylést nem kell beadni.

Nálunk 127 forint 1 köbméter

A Magyar Energia Hivatal április 1-jétől átlagosan 10 százalékkal emelte meg a földgáz árát. Ezen belül az egyes szolgáltatók árai eltérnek egymástól – elismert költségeiktől függően. A fogyasztó által fizetett árban a fűtőérték alapján forintban megadott gázdíjon felül szerepel az áfa, az éves alapdíj, az importkorrekciós tényező és a stratégiai tárolás díja. E két utóbbi tételt külön kezelik, és ezek együttesen és egységesen köbméterenként összesen 5 forintot tesznek ki a végfelhasználói árban. Az alapdíj is külön tételként jelenik meg a számlán, mivel ez a földgázelosztó társaságokhoz tartozó költségelem. A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-nél a lakosság április 1-jétől 1 köbméter földgázért bruttó 127 forintot fizet. Az alapdíj havonta 1250 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beluánia a REÖK-ben

A Szegedi Focus Műhely ma 20 órakor tartja legújabb előadásának bemutatóját a REÖK-ben. Tovább olvasom