Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Júliustól törzskartont töltenek ki a háziorvosok: személyes kérdéseket is fel kell tenniük, de a válaszadás önkéntes

Csongrád megye - Jövő hónaptól személyes kérdéseket tesznek fel betegeiknek a háziorvosok, a válaszokat pedig feltöltik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe. Szexuális irányultságra és vagyoni helyzetre is irányulnak kérdések, a válaszadás azonban önkéntes. Az orvosok plusztehernek érzik a törzskarton kitöltését, és nem is szívesen faggatóznak olyasmiről, ami nem rájuk tartozik.
Tavaly novemberben indult el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amelyhez az összes egészségügyi szolgáltató, vagyis a háziorvosok, gyógyszertárak, közpénzből működő rendelőintézetek és kórházak csatlakoztak. Ebben minden olyan ellátás megjelenik, amit igénybe vettek a betegek, az adatokat pedig láthatják a patikusok és a kezelőorvosok is.

Július 1-jétől a háziorvosok által kitöltött törzskartonokat vezető informatikai rendszer is kapcsolódik ehhez a rendszerhez.

A lakosság egészségi állapotának felmérését célzó dokumentum a beteg családi anamnézisét, krónikus betegségeit, műtéteit, a diagnosztikai beavatkozásokat, a kapott terápiákat, a rendszeresen szedett gyógyszerek leírását és laboratóriumi eredményeit is részletesen tartalmazza, de rögzíti a dohányzási, alkoholfogyasztási, táplálkozási és testmozgási szokásait is, illetve mentális állapotát.
Személyes kérdéseket is fel kell majd tenniük. Fotó: Karnok Csaba
Személyes kérdéseket is fel kell majd tenniük. Szabó Gabriella szerint nagyjából 40 percet venne igénybe betegenként ennek a törzskartonnak a kitöltése. Fotó: Karnok Csaba
A háziorvosoknak július 1-jétől számított 3 éven belül kell feltölteniük ezeket az adatokat az informatikai rendszerbe. Az általunk megkérdezett szakemberek azonban egyelőre el sem tudják képzelni, mindezt hogyan tudják megvalósítani.

– Felháborítónak tartom ezt az adatgyűjtést – fogalmazott Szabó Mária szegedi háziorvos. – Teljesen biztos, hogy sem a beteg, sem az orvos érdekét nem szolgálja, hogy dokumentáljam, hány keresőképes ember él a családban, vagy hogy milyen szexuális beállítottságú. Én határozottan visszautasítom ezt a feladatot, nem is fogom megcsinálni.
A válaszadás önkéntes, vagyis a betegek maguk dönthetik el,  adott kérdéskörben közölnek-e információkat vagy sem. Fotó: Karnok Csaba
A válaszadás önkéntes, vagyis a betegek maguk dönthetik el, adott kérdéskörben közölnek-e információkat vagy sem. Fotó: Karnok Csaba
A háziorvos kiemelte, amellett, hogy nem rájuk tartozó dolgokról kellene kérdezniük a betegeket, idejük sincs ilyesmire. – Nagyjából 40 percet venne igénybe betegenként ennek a törzskartonnak a kitöltése. Vajon mikor kellene mindezt megcsinálni, amikor a betegellátásra se jut elég idő? Van, amikor napi 80 beteg is megfordul a rendelőben, emellett sokan hoznak leleteket is, amelyeket még rendelési idő után rögzítünk. Ezt követően még délutánra kellene visszahívnom kérdőívezésre a betegeimet? Vagy vegyek fel erre egy embert, aki csinálja, miközben pénzt nem adnak hozzá? – sorolta a felmerült kérdéseket Szabó Mária.

A rendelkezés külön érdekessége, hogy annak elindítását éppen a nyári szabadságok idejére időzítették, amikor sok háziorvos nem dolgozik, mások pedig helyettesítenek, így még több munkájuk van. Abban egyetértenek az érintettek, hogy egyelőre fogalmuk sincs, hogyan álljanak neki az adatgyűjtésnek. A törzskarton „egyéb információk" rovatában felsorolt kérdésekre egyébként a betegeknek önkéntesen lehet válaszolni, vagyis mindenki maga döntheti el, hogy az adott kérdéskörben közöl-e információkat vagy sem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyat ért a citerások robbantott csirkéje - A gasztronómiáról szólt a vasárnap az Üllési Nyárindító Fesztiválon

Aranyat ért a citerások robbantott csirkéje - A gasztronómiáról szólt a vasárnap az Üllési Nyárindító Fesztiválon
Királydinnye citerazenekar tarhonyás robbantott csirkéjét ítélte a legjobbnak a 18 versenyző csapat főztje közül a zsűri az Üllési Nyárindító Fesztivál zárónapján, a Nemzetek konyhája elnevezésű főzőshow-n. Tovább olvasom