Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Juronics lépést akar tartani a világgal, nem lemaradni

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház vezérkara jónak ítélte a szezont a tegnapi évadzáró társulati ülésen. A 298 saját előadásukat összesen több mint 83 ezer fizető néző látta.
Rendhagyó módon kezdődött tegnap az évadzáró társulati ülés a nagyszínházban: évértékelés helyett először Goethe Faustjának Előjátékát adta elő a vezetői triász. Gyüdi Sándor főigazgató az Igazgató, Juronics Tamás művészeti vezető a Költő, Bodolay Géza főrendező a Komédiás szövegét olvasta fel. „Vizsgáld meg pártfogóid gondosabban! / Fele ripők, fele rideg. / Színház után ez jó kártyát remél, / ringyójával vad éjszakát a másik. / Gyötörni hát ilyen ügyér' / szelíd Múzsád: nem balgaság itt? / Ezért mondom tehát: többet s tarkábbat adj, a célod el így sohase véted, / szédítsd, bolondítsd el a népet, jóllakatni nagy feladat..." – szólt a Gyüdi Sándor szerint 201 év múltán is aktuális direktori hitvallás.
Eklektikusnak nevezte az évadot Kardos János. Az önkormányzat kulturális irodavezetője azt kívánta a társulatnak: soha ne legyen rosszabb szezonja.

A teátrum főigazgatója részletes statisztikával is alátámasztotta az eredményeket. A legfontosabb: az évadban összesen 53-féle produkciót lehetett látni, a három tagozat 298 saját előadására és az 5 vendégelőadásra 83 ezer 39 fizető néző váltott jegyet.

Juronics Tamás arról beszélt: a színház nem akar mindig mindenkinek tetszeni, mert ez lehetetlen, de mindenkinek szeretne adni valamit. Vannak, akik ma is a 80-as éveket szeretnék, fanyalognak, miközben lépést kell tartani a világgal, mert aki erre nem képes, az lemarad. „Ha kell, kidöntöm a falakat, megváltoztatom a szokásokat és az embereket. Ehhez partnerek is kellenek, akik tudják, milyen a színház a 21. században" – fogalmazott a Kossuth-díjas koreográfus-rendező, aki szerint a fanyalgók miatt lehet sokakban rossz érzés, pedig újító szándékkal megtervezett, jó évadot zártak, amelyben színháztörténeti jelentőségű bemutatók is voltak.

Kitüntetettek

Az évadzárón átadták a hagyományos kitüntetéseket is: az SZTE közönségdíját Horváth Illés színművész, a Szegedi Operabarátok Egyesületének díját Érsek Dóra és Tóth Judit operaénekes kapta. A Vaszy Viktor-díjat Rákai András korrepetitor, a Makó Lajos-díjat Szilágyi Annamária színművésznő, az Imre Zoltán-díjat Czár Gergely balettművész, a Varga Mátyás-díjat Eperjesi Ferencné, az Énekkari Nívódíjat Tóth Péter vehette át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már próbálják a Cigányszerelmet

Szeged - A szabadtéri idei nyitóprodukcióját, a Cigányszerelmet már próbálják a sztárok Budapesten. Óriási médiaérdeklődés mellett jó hangulatú olvasópróbát tartottak. Tovább olvasom