Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Jutalmazták a városi cégvezetőket Szegeden

Szeged - Szegeden a városi tulajdonú cégek vezetői közül nyolcan öthavi alapbérüket kapták meg jutalomként a legutóbbi közgyűlésen. Számításunk szerint a gazdasági társaságok vezetői bruttó 400 ezer és 1,9 millió forint közötti összeget vehetnek fel karácsony előtt.
A szegedi városi közgyűlés legutóbbi ülésén értékelte, hogyan teljesítették 2007-ben szeptember végéig prémiumfeladataikat a száz százalékban városi tulajdonú gazdasági társaságok igazgatói. A jutalom nagyságáról zárt ajtók mögött döntött a közgyűlés. Prémiumelőlegként legfeljebb az éves alapbérük 40 százalékát kaphatták most meg a cégvezetők.

A maximumot kapta Dózsa Gábor, az SZKT, Németh István, az IKV Zrt., Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft., Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft., Szélpál Gábor, a Szegedi Városkép Kft., Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Nonprofit Kft. és Csala Gabriella, a Városi Televízió Szeged Non- profit Kft. vezetője.

Boros Gyula, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője és Kozári József, a Szint Kft. vezetője jutalomként az alapbére 38 százalékát, Susányi Tamás, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. igazgatója a megbízási díja 36 százalékát, Kojedzinszky Richard, a Ritek Zrt. vezetője és Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Kft. igazgatója pedig az alapbére 12 százalékát kapta jutalmul.

A cégvezetők 2007-es teljesítményét jövő tavasszal újra értékeli a közgyűlés. Ekkor egészítheti ki a testület az igazgatók jutalmát 100 százalékra.

Szerettük volna megtudni, mennyi a cégvezetők alapdíjazása, hogy ki tudjuk számolni a jutalom nagyságát, de Molnár László, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: nem adhatják ki, mennyit keres egy városi cég vezetője, mert az adatvédelmi törvény szerint ez nem közérdekű adat.

– Ahogy a cégvezetők díjazását, úgy jutalmát is – az objektív összemérhetőség miatt – alapvetően a gazdasági társaság vagyona, a nettó árbevétele és a dolgozók létszáma alapján határozzák meg. Ez alapján arányosítják a béreket is. A közgyűlés négy kategóriát állapított meg. Az első, a legmagasabb kategóriában – ide tartozik az SZKT, az IKV és Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. – bruttó 393 ezer, a negyedik, a legalacsonyabb kategóriában pedig – ide csak a Városi Televízió Szeged tartozik – 247 ezer forint a mindenkori vezető alapbére – mondta Molnár László. A közbülső kategóriába tartozó cégek vezetőinek díjazásáról nem adott információt az irodavezető.

Az arányosítás szerint második kategóriába tartozó Szegedi Fürdő, a Szeged Pólus, a Vásár és Piac, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetője bruttó 350, a harmadik kategóriába tartozó Szegedi Ifjúsági Ház, Városkép, Szint, a Ritek és Szegedi Testamentum Kft. vezetője pedig 300 ezer forint körül kereshet.

Számításunk szerint a gazdasági társaságok igazgatóit bruttó 400 ezer és 1,9 millió forint közötti összeggel jutalmazta az önkormányzat.

Tudni kell, hogy az alapbéren felül az igazgatóknak járhat költségtérítés (autó- és telefonhasználat, ruhapénz) és más egyéb juttatás az önkormányzattal kötött megállapodás alapján.

Olvasóink írták

 • 10. kriki 2008. február 05. 09:57
  „jo,hogy kapnak jutalmakat,de a munkások akiket dolgoztatnak és elvégzik a piszlos munkát 55.-ezer forintért havonta.Azoknak magyarázzák már meg,hogy ök mért nem kapnak a munkájukkal arányos jutatást.1,9 milliot hány embernek lehetett volna szét osztani ??? Vagy mért nem munka ruhákra költötték aszt a pénszt sokan saját ruhájukban dolgoznak.”
 • 9. maci52 2007. november 14. 20:27
  „Kedves Joy,a magyar ember szóból ért.Ha te egyetértesz velük akkor te is közéjök való vagy.Mit nem értesz,ez egy nem termelő ágazat,csak az én és mások befizetett adójából lopnak el.”
 • 8. Farkas Erika 2007. november 14. 14:23
  „Szégyeld Magad Dózsa!! Amióta igazgató lettél, még a családom is szétvált... Büszke lehetsz a teljesítményeidre minden szinten..
  Ez tényleg jutalmat érdemel..”
 • 7. bagoly 2007. november 14. 11:26
  „Felháboritó hogy az útazók fáznak az SZKT jármüvein és KIEMELKEDŐ prémiumot kap az ügyvezető igazgató. Én a helyébe a visszaküldeném a pénzt,hogy az önkormányzat a járműpark javittatására adjon pénz.”
 • 6. dondongó 2007. november 14. 11:26
  „A Polgármester Úr és az Alpolgármester Urak miért nem kapnak egy jelentősebb jutalmat? Elvégre sikerült racionalizálni a közoktatást (Kodály téri iskola, Móra Ferenc Iskola), önkormányzati telken új, kiemelkedő fontosságú tekepályát és sportszállodát épített egy magáncég, hamarosan új élményfürdőt épít az üzleti életben méltán a fair play-jel egyet jelentő nevű Leisztinger Úr cége úgyszintén önkormányzati telken, és nem utolsósorban a városi egészségügy is rendben van.”
 • 5. Mil 2007. november 14. 11:09
  „Dózsa azért is megérdemli a jutalmat, mert fűtés nélküli, huzatos villamosok közlekednek(épp a minap volt róla cikk). Meg az idegesítő reklmámokért a járműveken. Azért már jár a maximum. Gondolom, a dolgozók is megkapják az éves bérük 40%-át, 600e ft-ot.. :)”
 • 4. LALA 2007. november 14. 10:43
  „Hurrá!
  Meg van a jutalom az hogy nem tettek érte semmit az senkit nem érdekel. Orzságos szinten megy az osztogatás miközben a melós éhendöglik de a menedzsment duskál a javakban. Sajnos lázálom egyenlőre hogy az önkormányzati cégek vezetőinek a bére nyilvános adat legyen. Tényleg megérdemlik a jutalmat.
  Nézzük sorra a VTV igazgatója azért érdemli meg mert a közgyülési közvetitések élvezhetetlenek, érdekes módón mindig akkor szakad meg az adás amikor a lakosságot érdeklő kérdésekről van szó.
  Az SZKT vezetője is megérdemli mivel működteti a nosztaligai villamosokat a 3-as vonalán.
  A Testamentum kft ügyvezetője is megérdemli mivel a halottaknapját egy falusi búcsúszintjére süllyesztette azzal hogy mindenféle bóvlit árulnak a temető kapujában.”
 • 3. Mil 2007. november 14. 10:16
  „Idehaza általános szokás a titkolózás a fizetések körül, nemcsak hivatalos szinten, hanem magánemberek között is. Amúgy meg pofátlanságnak tartom a jutalmazást, premizálást. Főleg, hogy ez jár, nem adható, hanem jár, ha szarul vezeti a céget, ha nem. Nálunk is van ilyen rendszer, ezzel hozzák fel a fizetését azoknak, akik amúgy kevesebbet keresnének. Mert nyilván nem végeznek olyan fontos vagy nehéz munkát. De prémiummal kiegészítik a fizut, így ugyanott van, mint a hasznosabb munkát végző, aki persze nem kap prémiumot, mert akkor már többet keresne.
  KApjon prémiumot a vezető(és a dolgozók is!), ha tényleg jól megy a cég. Dózsa mire kapott? Hogy szakadt buszai vannak, és a villamoson nincs fűtés? Idén csináltak egyáltalán trolit? Gondolom, a mezei melós nem kapott 40%-ot, pedig kinek az érdeme, ha nem az övé, hogy jól megy a cég??
  SZóval undorítónak tartom ez ta dolgot. Persze, hogy szarban az ország, ha nem díjazzák a valós teljesítményt, hanem osztják boldog boldogtalan cégvezetőnek, függetlenül, hogy mit teljesített. A melós meg alapvetően le van xarva. Valami kis 10-20e ft-os jeggyel kiszúrják a szemét, azt örüljön magának. A vezető meg dőzsöl.”
 • 2. joy 2007. november 14. 09:36
  „Jogos a prémium.
  maci52!
  Demagógia, szitkozódás jellemhibát takar?

  Én azt nem értem, közpénzből fizetettek bére miért nem közérdekű adat?
  Sztem jogom van megtudni, az adómból ki-mennyire vastagon részesedik?”
 • 1. maci52 2007. november 14. 06:50
  „Gyurcsány hol vagy?Megszorítások?Ez vicc,miért nem vezetitek
  be a kenyérjegyet,húsjegyet,tejjegyet,Botka te Szeged Diktátora nem sül le a bőr a képetekről,azzal a sunyi róka Újhelyivel együtt???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulajdonosok segítik az autófeltörőket Szegeden

Szeged - A rendőrség valószínűsíti, hogy Szegeden két, esetleg három banda követi el a… Tovább olvasom