Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kábítószerezők – szokások és ítéletek

A kábítószeres bandákban felosztják a szerepeket, a megrendeléseket általában SMS-ben adják le. Bariné Tóth Éva főügyészségi csoportvezető ügyésszel a drogos ügyek jellemzőiről és egy szeptemberben hozott ítéletről beszélgettünk.
Fotó: DM/DV
Negyven-ötven személy. Ennyi ellen folyik eljárás jelenleg a megyében komolyabb kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyben. Van köztük, aki szerelméért vállalta a kockázatot, és vannak „jó házból való" egyetemisták, főiskolások is. Bariné Tóth Éva főügyészségi csoportvezetővel a kábítószeres ügyek jellemzőiről beszélgettünk.

– A kereskedők között kevés a függő, ők inkább alkalmi fogyasztók. Aki függő és kereskedő is, az rendszerint az adagjáért dolgozik, ami naponta 5-15 ezer forintba kerül. A többieket a könnyen szerzett pénz csábítja, és nem tudják, vagy nem foglalkoznak azzal, hogy tönkreteszi életüket az ezért járó büntetés. Arra a kérdésre, hogy megéri-e, csak a bírósági tárgyalóteremben látott megdöbbent arcok, könnyes szemek adják meg a választ – mondta az ügyésznő.

Tapasztalata szerint a kábítószeres „bandák" szervezetten dolgoznak, felosztják a szerepeket. Van megrendelő – általában SMS-ben adja le a rendelést –, szállító, raktározó, és vannak kereskedők. A raktározók és a szállítók sokszor azzal nyugtatják magukat, hogy nagy bajuk nem lehet, hiszen nem adják-veszik a kábítószert. A büntetésük azonban szinte megegyezik a tényleges kereskedők büntetéseivel.

A Szegedi Ítélőtábla ebben a hónapban hozott ítéletet egy ügyben, amely öt, eddig büntetlen vádlottat érintett. A 24 éves elsőrendű vádlottat, aki a szervezett csoport vezetője volt, első fokon 7, másodfokon 8 év fegyházbüntetésre ítélték. Az utolsó éves főiskolás másodrendű vádlott, aki kapcsolattartó, megrendelő volt, 5 év fegyházat kapott. Az ötödrendű vádlottat, egy 25 éves lányt másfél évre ítéltek, de az ő büntetését négy évre felfüggesztették. Nála pártfogói felügyeletet is elrendeltek. A lány „csak" fogyasztó volt, aki a születésnapjára nagyobb mennyiségű extasyt rendelt meglepetésül a vendégeknek.

Bariné elmondta: a fogyasztók közül sokan hét közben marihuánát szívnak – esetleg napról napra nagyobb mennyiségben –, hét végén pedig diszkódrogokat – speed, extasy – használnak. Egy MRI-hez hasonló eljárással azt is ki lehet mutatni, hogy mennyit: a vizsgálat az agy roncsolódásának mértékéből állapítja meg, hogy az illető milyen drogot, mekkora mennyiségben fogyasztott. Az ügyésznő azonban nem tud arról, hogy végeztek már ilyen vizsgálatot.

A büntetés

Jelentős mennyiségű kábítószer forgalmazása, illetve az azzal való kereskedés esetén a függők 2-8 évet kaphatnak, a nem függők 5-15 évi vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatók. Óvadék ezekben az esetekben szinte szóba sem jöhet.

Ha bizonyítható, hogy a gyanúsítottak a vagyonukat a kábítószer-kereskedelemből szerezték, akkor elkobozzák tőlük. Akkor is, ha az értékek családtagok nevén vannak. A törvényi szigor nem a csekély mennyiségben fogyasztókat sújtja. Nekik és azoknak a függőknek, akik nem jelentős mennyiséget fogyasztottak, nem kell bíróság elé állniuk, ha vállalják , hogy hat hónapos folyamatos függőséget gyógyító vagy megelőző-felvilágosító kezelésen vesznek részt a drogambulancián.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1990–2006: Variációk városházi koalícióra

Lippai Pál és Szalay István polgármestersége idején még egyeztettek és egyezkedtek a pártok a… Tovább olvasom